Vi har utforsket: Ostefondue med blåmuggost

En ostefondue kan gjøres på mange måter og er jo selve definisjonen på «social eating». Her har jeg valgt å smelte klassikere som Brillat-Savarin, port salut og taleggio. Til serveres blåmuggost, semi-tørkede druer og sprø rugbrødchips. En gøy vri på en gammel klassiker! Jonas, kokk.

 

Slik lager du dette hjemme:

  • 250 g Brillat-Savarin (1/2 ost)
  • 200 g Port salut
  • 50 g teleggio
  • 5 dl helmelk
  • 5 dl kremfløte
  • 5 eggeplommer
  • 50 g Selbu Blå
  • dansk rugbrød

 

  1. Del Brillat-Savarin og Epoisse i biter og kok opp med melk og fløte. Rør ofte og kok til osten er smeltet. Kjør blandingen helt glatt med en stavmikser.
  2. Skjær tynne rugbrødskiver og stek sprø i en varm panne med smør.
  3. Rør inn eggeplommer i fonduen og varm opp til 70 °C før servering. Del blåmuggost i småbiter og legg opp i tallerkener med semi-tørkede druer og sprøtt rugbrød.
  4. Smak til fonduen med litt salt og hell over.

 

SEMI-TØRKEDE DRUER

  • 50 grønne druer
  • 2 ss flytende honning

 

  1. Sett ovnen på 75 °C. Vend druene med honning og tørk i ovnen i 2,5 timer.

 

Tips! Bytt gjerne ut port salut og taleggio med 250 g Èpoisses for en enda mer klassisk variant.