Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter

27
  • Enkel
  • 60 min
Fløtegratinerte poteter er verdens beste tilbehør som passer til både kjøtt og fisk. Hjemmelaget og godt!

Ingredienser

Utstyr

Ildfast form: ca. 20x30 cm
600 g poteter (ca.)
3 dl TINE Kremfløte
2 stk hvitløksfedd
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
2 dl Jarlsberg® Revet

Slik gjør du det

    1. Skrell potet og skjær i tynne skiver, 3-5 mm. Bruk gjerne en mandolin. Finhakk hvitløk.
      Hvordan skrelle og oppbevare hvitløk:
    2. Legg ett lag med potetskiver i taksteinlag, i en smurt form. Strø over halvparten av hvitløken, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget.
      Tips!

      Du kan bytte kremfløte med matfløte.

    3. Ha over ett nytt lag med potet, resten av hvitløken, salt og pepper. Avslutt med et potetlag og hell over resten av fløten.
      Tips!

      Om du legger litt ekstra ost mellom lagene blir de fløtegratinerte potetene ekstra gode.

    4. Stek midt i ovnen på 200 °C i 30 minutter. Strø over ost og stek videre i 20 minutter. De fløtegratinerte potetene er kjempevarme når de kommer ut av ovnen. Det kan være lurt å la potetene stå i 5-10 minutter før de serveres.
      Tips!

      Slik lager du fløtegratinerte poteter raskt: Kok potetskiver møre i fløten. Tilsett hvitløk, salt og pepper. Ha alt i en ildfast form og dryss over ost. Sett formen til gratinering under grillen, eller ved 250 °C i stekeovn, til osten er smeltet, ca. 5 minutter. 

Tips!

Et dryss muskatnøtt gir ekstra god smak til fløtegratinerte poteter.

Kommentarer

  • Berit

    5 måneder siden
    Hvilke poteter anbefaler dere å bruke?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei Berit,

      Det er Astrix, Beate, Laila og Ostara som passer fint å bruke i gratenger :)

      God matlaging!

       (0)


  • Harald

    7 måneder siden
    Mine blir alltid litt tyntflytende selv med lengre steketid, Har tenkt å vispe inn et egg i fløten, er det noen som har prøvd eller har noen mening her?

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Hei Harald,

      Lar du gratengen stå å hvile i 10-15 min etter du har tatt den ut av ovnen? Om den får lov til det vil den sette seg og ikke bli like tyntflytende :)

       (3)


  • Anders

    10 måneder siden
    Heia.Har ikke brukt denne oppskriften men ei anna som var bra lik som denne.Skrelte potetene,kuttet dem opp i skiver,hadde potetskiver,løk,chili,hvitløk,salt,pepper annet krydder oppi en kjele m fløte og litt melk.Kokte dette om til det begynte å tykne så hadde jeg hele blandingen oppi ei form så gratinerte jeg det i ovnen i ca 20 min.


    Dette funket fjell,samtidig kunne man smake til blandingen før man hadde det oppi formen.

     (4)


  • Stine

    2 år siden
    Min ble veldig flytende selv etter 60 min i ovnen. Redningen var å ha i revet ost mellom lagene slik at det tyknet. Da ble den fantastisk!

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Stine,

      Vi har en ny og bedre oppskrift som du finner her:

      https://www.tine.no/oppskrifter/middag-og-hovedretter/gronnsaker-og-poteter/fl%C3%B8tegratinerte-poteter

      God matlaging :)

       (4)


  • Ida

    4 år siden
    Hei! Hvor mange kg poteter må jeg beregne på ca 10 personer?

     (4)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      4 år siden
      Hei Ida, Veldig mange liker fløtegratinerte poteter veldig godt, så jeg ville nok brukt 200 gram poteter per person, for å være sikker på at du får nok til alle sammen. Altså 2 kilo :) Lykke til!

       (3)


  • David

    4 år siden
    Må bruke kremfløte ellers blir det flytende og ikke noe godt.

     (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      4 år siden
      Hei David, Det er ingen problem å bruke matfløte for dersom den blir litt flytende, så er det bare å øke steketiden litt. Men jeg er enig med deg i at kremfløte er best :)

       (1)


  • johanne

    4 år siden
    Hei, jeg prøvde å følge denne oppskriften i dag men alt er helt rennende og den har stått i ovnen lenge. Hva gjør jeg galt?

     (1)

    • Håvard G

      4 år siden
      Hei Jeg mener at tiddangivelsen i denne oppskriften er altfor optimistisk. 3 lag med poteter.....jeg lagde denne igår og måtte bruke 2-3 timer før osten kom på. Først 200 Gr, måtte sette ned til 150 gr og dytte ned potetene for at de ikke skulle bli svidd....

       (2)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei, Denne tidsangivelsen er riktig, om man kutter potetene i tynne skiver, stivelsene i potetene gjør at sausen skal tykne. Det kan variere noe fra ovn til ovn hvor lang steketid man trenger. Lykke til:)

       (1)

      • Ray

        4 år siden
        Brunost høvell er fint for og slippe og skjære med kniven :-)

         (2)

        • Øyvind , stolt kokk og baker,

          4 år siden
          Hei Ray, Det er ett godt innspill :)

           (1)

      • Grete janne

        4 år siden
        Det er også avgjørende å bruke riktige poteter, som er egnet for gratunering.

         (1)

        • Hilsen kokkene fra Melkerampa

          4 år siden
          Hei Grete Janne, Det er helt sant at man må bruke poteter som egner seg til gratinering. Da vil vi anbefale Asterix, Folva, Beate, Laila eller Rutt :)

           (1)

    • Gerd Tove Lima

      4 år siden
      Jeg tar de i microvnen i ca.15. minutter først. Deretter i steikeovnen etter jeg har hatt osten på. Da holder det med 30 minutt på 200 grader. PS ! Bruker kun kremfløte.

       (4)

      • Øyvind , stolt kokk og baker,

        4 år siden
        Hei Gerd, Tusen takk for gode tips :)

         (1)

    • Lars

      8 måneder siden
      Husk at skrelte poteter og når de er skåret i skiver, ikke må skylles i vann, før de haes i forma. Da forsvinner mye av stivelsen i potetene som gjør at det tykner. Melne poteter gir best resultat. (mandel og lignende)

       (0)


  • Ingrid

    4 år siden
    Hei! Synes dere har veldig gode oppskrifter! :-) Skulle ønske dere kunne lage en koppiknapp egentlig. Så kan man skrive ut de oppskriftene man bruker mye :-)

     (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Ingrid, Sy hyggelig å høre at du likte oppskriften. Til høyere for fremgangsmåten, er det seks ikoner. Trykker du på ikonet som ser ut som en printer, kan du skrive ut oppskriften :)

       (2)


  • Aron

    5 år siden
    fulgte denne oppkriften nå, venter i spenning:)

     (5)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      5 år siden
      Hei Aron, Vi venter i spenning vi også, på tilbakemelding fra deg på hvordan det gikk? :)

       (1)

      • Ronny

        1 år siden
        Det første man må gjøre er å skrelle potetene å koke dem i ca 10 min.for å få vekk stivelsen!da suger dem til seg fløten i ovne

         (2)


Det er mye kjærlighet i god mat