Lagre osten hjemme!

Selvlagret er vellagret

Visste du at du enkelt kan lagre ost hjemme? Da kan du tøye grensene lengre og oppnå et enda mer smaksrikt resultat. Osteriet gir tips til hvilke ost du kan lagre og hva du må huske på!

- En ekstra vellagret Norvegia som du får kjøpt i butikken, er lagret i 15 måneder. Min beste osteopplevelse er Norvegia lagret i hvert fall dobbelt så lenge, forteller forsker og smaksekspert i Tine, Hilde Kraggerud. Hun oppfordrer gjerne til å prøve å lagre osten selv hjemme for å oppnå samme fantastiske smaksopplevelse. Jo lengre en ost lagres, jo mer utvikler smakene seg.

Den osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk.

 

 

Den osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk. Ønsker du ost med kraftigere smak koster den gjerne mer og kan være vanskeligere å få tak i. Da kan det være en idé å prøve seg på å lagre osten selv.

- Det beste når du skal lagre ost hjemme er å skaffe en hel ost med vokslaget eller den vakuumerte original emballasjen intakt, forteller hun. «Rundoster» som f.eks. Jarlsberg, Sveitser, Norvegia og Edamer er greie å starte med, skorpefrie sorter som vanlig skorpefri Norvegia egner seg dårligere til lagring over lang tid.

- Det beste når du skal lagre ost hjemme er å skaffe en hel ost med vokslaget eller den vakuumerte original emballasjen intakt

 

Mer smak over tid

Å anskaffe en hel ost med intakt emballasje betyr i mange tilfeller at ostene er ganske store, som for eksempel et helt hjul med Norvegia eller Jarlsberg, men en vakuumpakket bit av skorpe-typen av disse er også greit å prøve på.
Heldigvis finnes det mindre alternativer som Edamer, noen typer stilton, provolone, manchego og cheddar eller ostene fra Den blinde ku du kan starte med.

Osten oppbevares best i kjøleskapet eller tilsvarende kaldt rom. Og så er det bare å ta tiden til hjelp. Ostene kan lagres i alt fra noen måneder til flere år. Her er det bare å utfordre egen tålmodighet og smakspreferanser. - Under lagringen bryter bakterier og enzymer i osten ned og splitter blant annet karbohydrater, fett og protein. Dette fører til flere flyktige aromaer og kraftigere smakskomponenter som gir et rikere aromabilde, forklarer Kraggerud.

Ostene kan lagres i alt fra noen måneder til flere år

 

 

Prøv selv!

Edamer er en ost som er godt egnet til hjemmelagring og et fint sted å starte. Den tar heller ikke så stor plass. Mange kjøper gjerne osten på salg etter julesesongen er over og lagrer den til neste jul. Eller julen etter der igjen. Lagres den i over to år, vil smaken bli stadig mer konsentrert og osten vil bli fastere. Etterhvert vil konsistensen bli helt tørr og osten kan nesten sammenlignes med parmesan.

Etterhvert vil konsistensen bli helt tørr og osten kan nesten sammenlignes med parmesan.

Noen oster kan etter hvert danne små krystaller som eksploderer i munnen, dette er aminosyrekrystaller (altså ikke saltkrystaller, som mange tror). Uansett er det ingen tvil om at modning av ost byr på nye smaksopplevelser, så det er bare å sette i gang. - Det er spennende å utvide sitt eget smaksrepertoar, så alle burde prøve nye smaker så ofte vi kan, avslutter Kaggerud.

Gode råd for lagring av ost:

  • Skal du lagre ost over lengre tid, må de være pakket i sin originale emballasje.Sørg for å sjekke emballasjen godt i butikken. Voksen eller plasten må være helt tett, så sjekk at det ikke er små hull eller rifter.
  • Osten må oppbevares kaldt, helst i kjøleskap.
  • Forskjellig ost vil oppføre seg forskjellig under lagring, så følg med underveis.
  • Velg gjerne å lagre flere av en type ost, og smak på en hvert halvår for eksempel. Da vil du finne det beste punktet å nyte osten etter egen smak.
  • Når du har brutt originalemballasjen vil osten gjerne utvikle seg annerledes og til slutt mugne eller ”tippe over”.