Snøhetta med deilige multer., foto: Francisca Witsø, Matmerk kilde: Francisca Witsø, Matmerk

Prøv bakt camembert og lune multer til fredagskosen

- Bak en hel camembert i ovnen til den er helt flytende inni, og topp med multer og honning, anbefaler Francisca Witsø fra MatMerk. 

Lurer du på hva du skal ha til fredagkos? Lær hvordan vår gjesteskribent, Francisca Witsø fra Matmerk, helst nyter sin camembert.

Bakt camembert kan kanskje gi noen flashbacks til det glade 80-tall, men få ting slår smeltet ost på kosebarometeret. Det øyeblikket når man lar kniven skjære gjennom det ytterste, faste laget og en lavastrøm av ost flyter ut er vanskelig å slå. En bitteliten syndeflod. Men herregud så godt.

Liten og mild

Her har jeg brukt osten Snøhetta og kystmulter fra Molta AS, og bare toppet med litt flytende honning. Snøhetta er en liten, mild camembert ystet på Tines minste meieri på Dovre. Meieriet har bare 13 ansatte, og ligger idyllisk til ved foten av nasjonalromantiske Dovrefjell. Osten lages av like deler ku- og geitemelk, noe som gir et mildt og spennende smakshint av geit i osten. Fordi den er relativt liten i størrelse passer den perfekt til to, og du skal ikke se bort fra at stemningen i heimen stiger endel hakk når du serverer denne til gullrekka.

 Osten lages av like deler ku- og geitemelk, noe som gir et mildt og spennende smakshint av geit i osten

Påvirkes av jordsmonn og klima

Molta AS holder til på Rolvsøy i Finnmarks havgap, og drives av den driftige dama Siss Heidi Hansen, som ser muligheter der andre ser begrensninger. Hun plukker øyas fantastiske kystmulter for hånd og fryser de største og fineste inn én og én, slik at de beholder fasong og smak. De mindre bærene koker hun skånsomt til syltetøy. Fordi multene vokser i jernholdig jord og fordi havtåka som regel ligger som et slør foran sola, får kystmultene en helt unik oransjerød farge og en ekstra søt smak selv når de er fullmodne. Multene gir en flott syrlig-søt kontrast til den fyldige osten og løfter fredagskosen til nye høyder. Har du ikke tilgang på multer kan du gjerne forsøke med gode bringebær eller det du måtte ha lyst på.

Unike smaksopplevelser

Både Snøhetta Camembert og multene fra Molta AS er merket med Spesialitet-merket for unik smak. Det vil si at Spesialitets uavhengige fagjury, bestående av 10 mateksperter i bred forstand, garanterer at dette er matvarer som gir deg en unik smaksopplevelse. 

Bakt Snøhetta med kystmulter

(Kosemat til 2-3 personer)

- 1 Snøhetta Camembert
- En god håndfull fine multer, gjerne fra Molta AS
- Flytende honning
- Nøytrale kjeks eller godt brød

Slik gjør du:

  • Ta ut multene av fryseren i god tid, så de rekker å tine.
  • Varm ovnen til 180 °C, sett osten i en ildfast form og sett den inn.
  • La den stå i ca. 20 minutter, eller til du kjenner at den er flytende inni når du trykker forsiktig på toppen med en finger.
  • Ta den ut, legg multene på toppen og risle over flytende honning. Nyt med brød eller kjeks!