Prøv et digg ostefat fra din dagligvarebutikk

Hverdagens ostefat

Du trenger ikke å oppsøke dyre delikatessebutikker for å sette sammen digge ostefat. Med ost og tilbehør fra din vanlige dagligvarebutikk, kan du enkelt kose deg på en helt vanlig tirsdag.

De fleste dagligvarekjedene har et lite, men godt utvalg oster. De har også tilbehør som kjeks, nøtter, marmelader, honning, frukt og tørkede bær lett tilgjengelig, slik at du raskt og enkelt kan sette sammen gode og varierte ostefat uten å måtte oppsøke spesialbutikker. Vi tok en tur til nærbutikken og ble overrasket over mulighetene.

Les om det å sette sammen et perfekt ostefat her. Som et utgangspunkt er det fint å velge variert; en hvitskimmelost/hvitmuggost, en blåmuggost og en hardost er et godt utgangspunkt, men det viktigste er at det er oster du liker.

 

Ostefat fra butikken budsjett

Ostefat på budsjett: f.v. Mon Ami fransk camembert, Selbu Blå Kraftig, Veldhuyzen gouda og TINE Ekte Hvit Geitost.

Selv blant de billigste ostene er det flere godbiter. Shopper du på budsjett, er det viktig å se på kiloprisen. Å kjøpe et større stykke med ost, kan ofte gi rimeligere pris. Da har du jo også ost til frokost og lunsj hele uka. Velg enkelt tilbehør som eple, tørket aprikos og vanlig syltetøy. Vi serverte osten med plommesyltetøy, nøttemiks, rugkjeks og knekkebrød.

 

Ostefat fra butikken

Ekstra ostekos: Ridder®, Chevre original Haukeli, Le Rustique camembert og Blue d’Auvergne sancy.

Godt brød eller nøytrale kjeks er et must til et hvert ostefat. Om du ikke har tilgang på et håndverksbakeri eller baker selv, kan frosne chiabatta og baguetter fra nærbutikken være et godt alternativ. De føles ferske og de milde smakene framhever ostene på en fin måte. Her har vi i tillegg servert osten med pærer, hasselnøtter, tørkede tranebær og honning.

 

Ostefat fra butikken digg

Et digg ostefat: Jarlsberg® XO, Balsfjord hvit geitost, Fryd brie med pepper og Blue stilton.

God ost trenger et godt underlag. Det er nok av variasjon i brød- og kjekshyllene i de fleste butikker til at du finner mye som fungerer bra. Flatbrød, knekkebrød og frokostalternativer kan vel så gjerne brukes til ost. I tillegg finner du også spesialkjeks egnet til ost. Unngå kjeks som er alt for salte eller som har for mye smak i seg selv, for de overdøver de milde ostesmakene. Vi valgte mini-bruchetta og Polarknekkebrød, sammen med eplegelé og valnøtter.

 

Ostefat fra butikken elsklusivt

Fest på en hverdag: Saint Albray, Comté 12 mnd, parmesan og Roquefort Papillon.

I de litt større dagligvarebutikken finner du gjerne en liten ostedisk i ferskvareseksjonen, der betjeningen selv pakker stykker av større oster og hvor utvalget er litt større. Her er det oster med mer smak, gjerne flere lagringsgrader, og flere eksklusive varianter. Ostene koster litt mer, men er vel verdt det om det er en spesiell anledning. Til ostene kan du servere grove frøknekkebrød, grissini, dadler, fikenmarmelade og kremet balsamicoeddik.