Astrid Aasen og mannen Perry fra Gangstad Gårdsysteri.

Godt fra Gangstad

Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri er en pioner innen norsk gårdsysting og brenner for å gi folk nye smaksopplevelser.

Gangstad Gårdsysteri ble etablert allerede i 1998, lenge før småskala, kortreist og lokalmat ble moteord, og var Norges første autoriserte gårdsysteri med egen kumelk som råvare. Ideen var å lage Norges første alternativ til fetaosten, og Astrid og ektemannen Perry utviklet sin egen variant av osteterninger marinert i rapsolje, med fersk hvitløk og urter.

I dag produserer de i tillegg en rekke prisvinnende hvit- og blåmuggoster, og sprer osteglede over hele landet.

Prøv Astrid sin super gode pai med salatost.

Hvordan endte du opp som osteprodusent?

Jeg vokste opp på Øvre Gangstad gård som bestefaren min kjøpte for over hundre år siden. Mannen min og jeg overtok driften i 1983 og drev i utgangspunktet en tradisjonell gårdsdrift med melk, kjøtt og korn. Jeg er allergisk mot kuer, så vi hadde et ønske om å utvide produksjonen gjennom foredling, i tillegg til å skape flere arbeidsplasser og øke inntjeningen. Jeg er utdannet lærer, men ønsket å ha arbeidsplassen på gården. Et bedriftsbesøk ved Skjärvången gårdsmeieri i 1996 og ystekurs hos Claes Jürss gav nok inspirasjon til egen oppstart.

Hvordan var det å starte et gårdsysteri?

Da vi startet fantes det ikke noe nettverk eller særlig mye erfaring i Norge, så all kunnskap og inspirasjon hentet vi i Sverige. De senere årene har det vært en vanvittig utvikling og det å drive gårdsysteri blir bare morsommere og morsommere. I dag er det et stort nettverk med godt samhold og masse inspirerende mennesker.

Hva er det viktigste du har lært om ost?

Ta tiden til hjelp! Osteproduksjon er et håndverk som krever nøyaktighet i alle ledd. Det er spennende og utfordrende å takle hele prosessen og for å få topp kvalitet må man være tålmodige og like nøye hver eneste gang.

Hva er det som fascinerer med ost?

Ost er et levende produkt som er i stadig forandring. Det er veldig spennende. Mye av osten man kjøper i matbutikken smaker likt hver gang, men med småskalaproduksjon er det hele tiden små nyanseforskjeller i både konsistens og smak. Osten forandrer seg etter årstiden, melkekvaliteten, modningsforhold og lagringstid. Det gjør den helt unik.

Det gjelder bare å finne de riktige kombinasjonene, f.eks. Karveost med akevittgelé, Edel blå med fikenmarmelade eller Camembert med gulrot- og tindvedbær marmelade.

 

Hva er ditt beste ostetips?

Smak deg fram! Det finnes så mange gode oster og måter å nyte dem på, så det gjelder bare å finne sine egne favoritter. Noe av det jeg elsker ved jobben min, er når kunder som i utgangspunktet ikke er så glad i ost får smake en av våre oster, gjerne i toppet med en av våre egne marmelader, og får en skikkelig aha-opplevelse. Det gjelder bare å finne de riktige kombinasjonene, f.eks. Karveost med akevittgelé, Edel blå med fikenmarmelade eller Camembert med gulrot- og tindvedbær marmelade.

Hva er din største osteopplevelse?

Det var faktisk under lanseringen av Osteriet på Mathallen i fjor der jeg fikk smake en Norvegia® som hadde vært lagret i 10-12 år. Smaken var helt vanvittig, og det er den beste osten jeg noen gang har smakt. Den var så god at jeg gjerne skulle sett den i salg.

Det er også viktig å støtte opp om norsk landbruk og lokale produsenter.

Hvorfor velge norsk ost?

Norsk melk er i verdensklasse når det kommer til renhet og kvalitet og et fantastisk utgangspunkt for masse god ost. Det er også viktig å støtte opp om norsk landbruk og lokale produsenter.

Hvordan bruker du ost best hjemme?

En enkel og rask rett som stadig repeteres hos oss er stekt Camembert. Jeg steker en til hver i en panne med urteoljen fra salatosten til den er gyllen på begge sider. Det er viktig med svak varme og å snu den forsiktig så du ikke stikke hull på den. Så løfter jeg den forsiktig ut av pannen og lar den hvile litt mens jeg rister brødskiver i samme panne. Camemberten serveres på brødskiva med litt marmelade på toppen og rista pinjekjerner. Ved siden av har jeg en gresk salat med masse oliven og Gangstad Salatost. Det er også godt med sprøstekt chorizopølse til. På denne måten blir dette et fullverdig måltid.

Hva er din favorittost?

Jeg spiser alt, men er spesielt svak for gruyere og comté. Jeg spiser dem helst uten noen ting til, bare skjærer biter og putter i munnen.

Hva bør være på det perfekte ostefatet?

Det er viktig å ta utgangspunkt i et utvalg ulike oster; noen myke, noen harde, noen milde og noen sterke. De fleste har vel nå skjønt at selleri, paprika eller druer ikke alltid er beste tilbehøret. Jeg velger heller søte frukter, marmelader og nøtter, og for å balansere det hele liker jeg å servere litt salt spekemat til, f.eks. spekeskinke og morrpølse. Godt brød, gjerne grovt med nøtter og tørket frukt, passer også godt til.