Ridder, foto: Synøve Dreyer kilde:

En norsk Ridder fra Romsdal

Du har trolig smakt den og sikkert sett den i hylla. Ridder er en norsk-komponert og -produsert kittmodnet ost. Den kjennetegnes av sin særegne og  kraftige smak, samt smidige konsistens og delikate oransje farge. Et stykke kortreist norsk ostehistorie som smelter på tungen.

Historien startet i 1969, da det ikke fantes kittmodnet ost på det norske markedet. Anders Oterholm, som var sjefskonsulent i Norske Meierier ville gjøre noe med dette, og fikk utviklet Ridder® på meieriet i Tresfjord i Møre og Romsdal. 44 år etter lanseringen i 1970 produseres fortsatt all Ridder®, hele 500 tonn årlig i Tresfjord. Du har sikkert sett den vakuumpakkede eller skivende varianten i ostehylla, men den originale Ridder® er varianten Classic som kun selges i ferskvaredisken.

En eksklusiv ost, fortjener et navn som minner om storhet

Navnet Ridder® ble valgt fordi en eksklusiv ost fortjener et navn som minner om storhet. Gullfolien med sort ridderdekor, som Ridder® Classic fortsatt er pakket i, skulle understreke dette.

SE_TINE_0514_1732

Skal du slå franskmennene, må du være minst like god

Solid håndverk

Det som karakteriserer kittmodnet ost er at den modnes både utenfra og innenfra. Meiersjef Geir Andersen og hans medarbeidere i Tresfjord overvåker produksjonen og det er mye håndarbeid. - Hvert enkelt parti blir blant annet prøvesmakt flere ganger i løpet av prosessen, forteller Andersen. Osten blir smurt inn med den såkalte kittkulturen (også kalt rødkittkultur) på et tidlig tidspunkt i produksjonsprosessen. I denne kulturen dominerer bakterien "Brevibacterium linens".

Etter hvert dannes det et belegg på osteoverflaten og de spesielle smaksstoffene trenger innover i osten. Når osten tas ut fra gjæringsbu, ostens første modningssted, kan kittlaget enten vaskes bort, som med vanlig Ridder®, eller la dette tørke inn på overflaten slik som på Ridder® Classic.

SE_TINE_0514_1558

Lokale råvarer

Osten er ikke bare lokalprodusert; melken og fløten leveres fra lokale nærkommuner som Vestnes og Rauma, og Ridder® har fått Spesialitetsmerket for unik smak fra Matmerk. Den smaksrike osten har også hatt stor betydning for tettstedet Tresfjord der 23 av de litt over 200 innbyggerne jobber på meieriet. Tidligere ble hele Ridder®-hjul solgt på den lokale bensinstasjonen, og bygdas "Ridderkroa" er selvsagt oppkalt etter osten. Ridder® har også høstet mye internasjonal anerkjennelse, og det ryktes at den tidligere franske presidenten François Mitterrand skal ha vært svært begeistret for Ridder® da han fikk den servert av Dronning Sonja i Paris.

Ost er et levende produkt som må modnes

Ostefatets stjerne

Mange skjærer vekk det karakteristiske oransje laget, men hele osten er spiselig. Ridder® har en selvskreven plass på de fleste ostefat og kan ellers brukes til snack, på snitter og pizza og i pastasaus. Meierisjefen selv synes den smaker aller best på nybakt grovbrød med smør. Prøv ellers gjerne tilbehør som kjeks, asparges, skinke, druer, pærer, aprikospuré, fikenmarmelade eller akasiehonning. I glasset passer, i tillegg til te og eplejuice, smaksrike viner som Gewürztraminer og Pinot Noir fra Burgund til tilsvarende fra Chianti- og Rioja-området godt til Ridder®. Foretrekker man øl, passer sterke malt- og humlepregete øltyper, som Bokkøl, Porter eller Juleøl godt.

Ridder - kittmodnet ost

Forøvrig er Ridder® merket med "best før", men dette er et levende produkt og Geir Andersen sier spøkefullt at det likegodt kunne stått "Enda bedre etterpå". - Ost er et levende produkt som må modnes, og jeg tør påstå at den smaker aller best rundt eller etter "best før"-datoen.