Dette er gaver som virkelig imponerer. Disse passer godt både før og etter middag og vil overaske både vertskapet og de andre gjestene. Fra venstre: Ostesnacks bestående av cheddarkjeks og popcorn med blåmuggost, gode oster i trebokser som rødkittostene Chaumes og Langres, og chevretrøfler.

Den perfekte ostegaven

Enten du skal bort i selskap, feire bursdagen til en venn eller vise at du setter pris på kjæresten, er ost perfekt som gave.

Du trenger ikke å være en osteelsker for å sette pris på å få god ost i gave. Nye og spennende smaksopplevelser er noe vi alle setter pris på, og med en god tanke bak, kan dette bli gaven som blir husket lenge.

Men hva gir du til den tøffe typen som elsker kraftige oster, til venninnen som liker å briljere med gode historier eller til en i familien som elsker å være utendørs? Vi har gjort jobben for deg og her får du våre gaveideer.

Ostegaven til...

......nybegynneren

Parmesanchips, kremost med urter og sitron og marinert ost er spennende gaver til de som vil utvide ostehorisonten litt.

Dette er personen som har akkurat begynt å smake på noe annet enn Norvegia, som vil utvide horisonten og er glad i god mat. Denne novisen liker milde smaker, gjerne kombinert med friske urter, sitron, salt og spennende teksturer.

Parmesanchips

Parmesanchips lager du enkelt hjemme, gjerne dagen før de skal spises. De er gode å spise for seg selv, som snacks til en kald øl eller et glass vin, eller som krønsj i salater, pastaretter eller på fisk. Pakk chipsene inn i matpapir, en kakeboks eller en papirpose. Obs! De er litt skjøre.

 1. Sett ovnen på 200 °C. Riv parmesan og lag små hauger, 1-2 ss per chip, med revet parmesan på et stekebrett dekket med bakepapir eller silikonmatte.
 2. Fordel osten litt utover til en liten, jevn sirkel. Stek i ovnen til smeltet og gylne, ca. 5 minutter.
 3. Avkjøl noe før de flyttes over på rist. De vil bli helt sprø når de er kalde.

Marinert ost

Det å legge ost i en krydder- eller urteolje er en fin måte å gi osten god smak. Det er også med på å gi osten lengre holdbarhet. Glassene ser lekre ut i seg selv, så det er bare å knyte på en liten sløyfe.

450 g Jarlsberg®
2 kvister rosmarin
1 kvist timian
1 hvitløkfedd
2 remser sitronskall
1 ts tørkede chiliflak
5 dl olje

 1. Del ost i små terninger og prikk gjerne med gaffel for at marinaden skal trekke bedre inn.
 2. Legg lagvis på et mellomstort glass med urter, snittet hvitløk, revet sitronskall og tørket chili. Hell på nok olje til at glasset blir fullt og osten er dekket.
 3. Sett på tett lokk og oppbevar kaldt. La det gjerne trekke et døgn før du spiser eller gir det bort.

Kremost med urter

Kremost med ferske urter, sitron eller hvitløk er lett å lage og veldig anvendelig. Det er noe alle liker og med en liten innsats føles osten straks mer eksklusiv og håndlaget ut. Om du er ekstra ambisiøs kan du lage din egen kremost  og blande inn ønsket smak.
Ta utgangspunkt i en naturell kremost eller myk chevre og rør inn finhakkede urter, hvitløk eller nøtter, revet sitrusskall og –saft, litt knust pepper, tørket chili eller tørket frukt. Her er det bare fantasien som setter grenser, men det er viktig å smake seg fram og ikke overdrive. Ha kremosten over i små plastbokser eller på små glass og oppbevar kaldt.

 

… vertskapet

Dette er gaver som virkelig imponerer. Disse passer godt både før og etter middag og vil overaske både vertskapet og de andre gjestene. Fra venstre: Ostesnacks bestående av cheddarkjeks og popcorn med blåmuggost, gode oster i trebokser som rødkittostene Chaumes og Langres, og chevretrøfler.

Hva er vel mer passende enn å ha med noe som kan deles og vertskapet kan by de andre gjestene på? Det er i hvert fall ingen tvil om at disse både overrasker og imponerer. Ostesnacks bestående av cheddarkjeks og popcorn med blåmuggost er perfekt til fordrinken. Pakk dem i små papirposer eller kremmerhus.
Gode oster som allerede kommer i trebokser er en enkel, men lekker måte å imponere på. Pakk dem ut av plasten og sett en sløyfe rundt. Og i stedet for konfekt er disse chevretrøflene en original gave. Bruk oppskriften på Chevre- og sitronkuler og rull dem i forskjellig topping, her har vi brukt finhakket bladpersille, hakkede valnøtter og tørkede tranebær. Legg dem i en pen boks og oppbevar dem kaldt.

Popcorn med blåmuggost

1 pose popcorn (ca. 100 g)
2 ss olivenolje
1 ss finhakket rosmarin
50 g Selbu blå

 1. Ha popcorn i en bolle. Varm oljen og fres rosmarin i ca. 30 sekunder.
 2. Sett gryten til side og rør i smuldret blåmuggost. Osten skal smeltes forsiktig, så du må eventuelt juster med litt mer varme underveis. Rør hele tiden.
 3. Hell blåmuggosten over popcornet, litt og litt, og vend godt mellom hver. Det er viktig at blåmuggosten fordeler seg jevnt og at det ikke blir for mye.
 4. Spre popcornet utover et stekebrett og la tørke over natten.

Cheddarkjeks

170 g revet cheddarost
100 g TINE Meierismør
2 dl hvetemel
0,5 ts salt
2 ss TINE helmelk

 1. Del romtemperert smør i biter og kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med knivblad til en jevn deig.
 2. Form deigen til en flat disk, pakk i plast og la ligge i kjøleskapet i 30 minutter.
 3. Sett ovnen på 200 °C. Kjevle ut deigen på et melet bord, ca. 0,5 cm tykk. Del i små firkanter med en kniv eller et pizzahjul. Fordel utover et stekebrett dekket med bakepapir og stek i ovnen til gylne, 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

  

… kjæresten

En ost man kan dele eller oster med hjerteform sier mye og er perfekt gave til en osteglad kjæreste. Fra venstre: Epoisse, Hjertedame fra Den Blinde Ku og kjærlighetsosten Coeur de Neufchatel.

Enten dere feirer årsdag, bursdag eller Valentinesdag kan en ostegave sette fart på romantikken. Velg gjerne en ost dere kan dele, for eksempel en Vacherin Mont d’Or eller Epoisses som varmes i ovnen på 180 °C i 15 minutter med litt olje, hvitvin og urter på toppen og nytes rett fra boksen med brød til. En garantert intim og hyggelig opplevelse.
Andre oster som Hjerterdame dekket med rød voks og den hjerteformede Coeur de Neufchatel er perfekte kjærlighetsgaver. Sistnevnte oppstod under hundreårskrigen mellom England og Frankrike, da franske ugifte kvinner ble sjarmert av de engelske soldatene og ga dem hjerteformede oster i gave. En liten osteflørt der altså.

 

… tøffingen

Hjemmelaget fikenmarmelade passer utrolig godt til kraftige blåmuggoster og kombinasjonen kan gi mottageren en skikkelig aha-opplevelse. Her matchet med noen utvalgte blåmuggoster. Fra venstre: Selbu Blå Kraftig, Kraftkar og Roquefort Papillon.

Kjenner du en tøffing som tåler en trøkk og som ikke er redde for litt kraftig smak på osten? Da er jo osten Kraftkar fra Tingvollost en selvfølge, både på grunn av navnet, men også fordi den er god og en ost i verdensklasse. Andre kraftige blåmuggoster faller helt sikkert også i smak, så forhør deg gjerne litt i ostedisken.
Men selv den sterkeste og mest robuste trenger noe søtt og litt klissete ved siden av, så imponer med litt perfekt tilbehør. Fikenmarmelade er noe som passer spesielt godt til kraftige oster og den er best når den er hjemmelaget.

 

… den myke osteelskeren

Karamelliserte nøtter med tørket frukt er godt tilbehør til ost, spesielt myke hvitmuggoster. Den blandingen holder seg i flere uker og kan oppbevares i lufttette glass eller bokser. Her er den servert sammen med Snøhetta camembert, et godt alternativ til osteelskeren.

For en med god smak, som er glad i variasjon, men ikke er superavansert eller vågal i sine valg, er det fløyelsmyke hvitmuggoster og andre milde, men forseggjorte oster som gjelder. En god brie eller camembert gjør susen og med en karamellisert nøtte- og fruktblanding blir gaven ekstra bra.
Kjøp en hel liten ost eller et fint stykke av et stort hjul og pakk den inn sammen med en pose eller et glass med nøttemiksen. Enkel, greit og veldig godt.

Karamellisert nøtte- og fruktblanding

Bruk det du vil av nøtter og tørket frukt som aprikos, fiken, tranebær og rosiner.

100 g valnøttkjerner
100 g pecannøtter
100 g hasselnøtter
100 g tørket frukt og bær
3 ss honning
3 ss sukker

 1. Sett ovnen på 210 °C. Bland nøtter og fordel utover en langpanne dekket med bakepapir.
 2. Drypp over honning og strø med sukker. Stek i ovnen i ca. 10 minutter eller til sukkeret er karamellisert. Rør underveis slik at nøttene blir jevnt dekket av smeltet sukker og jevnt karamellisert.
 3. Vend inn hakket tørket frukt og bær og hell over på en rist dekket med bakepapir. Avkjøl og grovhakk.
 4. Oppbevar på glass eller i en lufttett boks.

 

… den matinteresserte

Oster med en god historie imponerer den matinteresserte og er en perfekt gave til din venn gourmanden. Det er gøy å dele kunnskap og du kan være sikker på at når mottageren skal servere osten, kan han briljere med den kunnskapen du har gitt, og ikke minst en fantastisk ost. Fra venstre: Reblochon de Savoie, Fromage Cathare og Grotteost fra Hitra.

Oster med spesiell smak og en god historie er en perfekt gave til en gourmand. Det finnes mange spennende og unike oster i velassorterte ostedisker rundt om i landet eller kanskje kjøper du med ost fra utlandet som ikke finnes her. Med litt kunnskap om osten, kan du imponere og samtidig videreføre kunnskap som mottakeren setter pris på. Om du ikke kan så mye om ost, finner du mye informasjon ved å google eller slå av en prat med en i ostedisken.

Prøv for eksempel:
- Grotteosten fra Hitra, en prisvinnende, økologisk ost som lagres i en underjordisk grotte. Jo eldre den er, jo bedre.
- Fromage Cathare er en upasteurisert geitost, dekket med aske og mugg og dekorert med Katarenes mønster. Osten stammer fra den religiøse gruppen, katerene, som holdt til i det sørlige Frankrike på 1100-tallet.
- Reblochon de Savoie er en annen fransk ost med en spesiell historie ettersom den er et resultat av den franske skattefutens innkrevninger på 1400-tallet og det faktum at bøndene på fjellbeite lot noe melk være igjen i juret for å redusere skatten. Denne melken ble da fetere og ble ystet til denne spesielle rødkittosten. God ost med god historie.

Grotteosten fra Hitra, en prisvinnende, økologisk ost som lagres i en underjordisk grotte. Jo eldre den er, jo bedre.

 

… den litt selvopptatte med konkurranseinstinkt

De beste norske ostene på pallen imponerer og matcher en som er opptatt av det beste. Fra venstre: Mild mester fra Tingvollost, Edel blå fra Gangstad og Munkeby.

Prisvinnende norske oster imponerer selv den med eget konkurranseinstinkt. Det beste av det beste er en perfekt gave til en som er opptatt av perfeksjonisme og som liker å imponere.
Mild mester, hvitmuggosten fra Tingvoll, vant akkurat gull i World Cheese Awards.
Edel blå fra Gangstad Gårdsysteri har vunnet en rekke priser bl.a. NM i lokal melkeforedling i 2015, og Munkeby, en halvfast ost laget i Munkeby Mariakloster i Levanger kommune av to franske prester, er flere ganger utnevnt til Norges beste ost. Ønsker du å komme med et hint til en venn som er litt vel høy på pæra, kan en Prima Donna Maturo gjøre susen. Fastosten fra Nederland er så god at en eventuell fornærmelse ender med et smil.

Prisvinnende norske oster imponerer selv den med eget konkurranseinstinkt!

… utendørstypen

Har du en i omgangskretsen som er glad i jakt, friluftsliv og tur i skog og fjell, finnes det mange morsomme oster som appellerer til akkurat det. Jaktost fra Den Blinde Ku er tilsatt hele einebær og smaker av norsk natur og. Det samme gjelder Balsfjord, en lagret hvitost laget på oppskrift med lange tradisjoner, som smaker unikt av nordnorsk natur. Til disse kan du supplere med granbarsirup og grove rugkjeks eller lefse.

 

… den eventyrlystende

Til den som liker utfordringer kan det være gøy med litt originale ostevalg. Spesielle oster som Gammelost, Blue de Termignon, en ekstremt kraftig blåmuggost, geitost fra Håøya og Fønix, en helt ny ost fra Stavanger Ysteri, imponerer helt sikkert. Det kan også være morsomt å samle 2-3 ostebiter med forskjellig lagringsgrad, for eksempel parmesan som er lagret i 12, 18 og 22 måneder, for å smake forskjell. Det er både godt, interessant og bidrar til å utvide horisonten.

 

… bonderomantikeren

Med det fantastiske utvalget som finnes hos norske småskalaprodusenter nå, er det ikke noe problem å finne gode ostegaver fra små gårdsysterier. Velg ost fra Himmelspannet, Lofoten Gårdsysteri, Grindal Ysteri eller andre lokale produsenter. Det kan også være en idé å utfordre mottageren med en skikkelig god og ekte geitost, for eksempel Tines Stølstype Ekte Geitost.