Formost fra Heidal Ysteri

Heidalsosten- kanskje verdens vakreste ost?

Et fantastisk formspråk og lange tradisjoner seiret da Heidalsosten igjen kunne nytes i de tusen hjem.

Heidalsost er en brunost som har tradisjoner helt tilbake til 1800-tallet. Osten kokes etter gammel oppskrift og har en søt, syrlig og karakteristisk smak med en tydelig karamellaroma.Heidal Ysteri, der osten nå lages, har tradisjoner tilbake til 1907, da het ysteriet Stålane Seterysteri. Etter flere år med utfordringer og avviklinger tok lokale krefter tak, og gjenreiste Heidal Ysteri som et «mini» ysteri i 1999. I 2004 var Heidal Ysteri vokst ut av sine små lokaler og startet stolt i større lokaler der de finner den dag i dag. Ysteriet koker både ost og rømmegrøt, mer enn de noen gang tidligere har gjort.

Se Heidal Ysteri sin fascinerende historie fortalt av Heidal Ysteri selv. 

 

Fjellbygda Heidal ligger øverst i Gudbrandsdalen ved porten til Jotunheimen. Foredling av melkeråvarer, som ysting, har lang tradisjon i bygda, og Heidalsosten er en viktig del av bygda sin kulturarv. Osten blir laget etter gammel oppskrift fra Gudbrandsdalen.

Heidal Ysteri lager formost på gammelmåten. Osteformene er laget av en lokal treskjærer, og osten blir stappa og pakka for hånd. I eldre tid var det tradisjon for hver gård å ha sitt eget utskjært mønster på osten.

Besøk Heidal Ysteri sin flotte nettside her, og se hvordan du kan besøke ysteriet i Gudbrandsdalen.

Heidalsost kan kjøpes i MENY og i nettbutikken til Heidal Ysteri.