Helstekt kalkun med Waldorfsalat

Nyttårsmeny

Juleribba er spist. Det er på tide å planlegge nyttårsmenyen. Vi har satt opp tre forslag til trerettere med tilhørende vintips, som alle avlutter året på en særdeles smakfull måte.

Kun det beste er godt nok på årets siste aften. Velg den nyttårsmenyen som frister mest eller sett sammen din egen.

Nyttårsmeny 1

Jordskokksuppe med kamskjell

Vi starter kvelden med en herlig jordskokksuppe med kamskjell.

En ung og frisk riesling kan passe fint som vinfølge, for eksempel en riesling kabinett med restsødme. Tysk riesling fra Rheingau eller Pfalz er et godt valg.

Helstekt kalkun med Waldorfsalat

Deretter venter nyttårsaftenklassikeren over alle, nemlig helstekt kalkun med waldorfsalat.

Til kalkun kan en fyldig chardonnay være et godt vinvalg, for eksempel fra Burgund eller fra den nye verden - gjerne lagret på eik. Hvis man foretrekker rødvin, kan for eksempel en Barbera passe bra, eller en lett og frisk Rioja.

Sjokoladefondant

Det herlige måltidet avsluttes av en av våre mest populære oppskrifter, en sjokoladefondant servert med nypisket krem. 

En søt dessert krever en søt vin. Sødmen i vinen skal være høyere enn sødmen i desserten, hvis ikke vil vinen virke syrlig. Prøv sterkvin som Maury eller tawny portvin.

Nyttårsmeny 2

Crudo med laks og avokado

Vi starter denne menyen med crudo med laks og avokado.

Vin til rå fisk, sashimi og sushi er et kapittel for seg selv, men riesling eller gewüztraminer kan passe bra. Hvite viner med en sommerlig, frisk sitrusduft og-smak, som Chablis, Sancerre og Muscadet sur lie er noe du bør vurdere. Musserende og tørr champagne, gjerne lys rosè, er også utmerket drikke til rå fisk.

Reinsdyrstek med kremet viltsaus og smørstekte pærer

Til hovedrett foreslår vi en fantastisk og mør reinsdyrstek servert med kremet viltsaus og usedvanlig gode smørstekte pærer.

Vin til vilt bør være kraftig og smaksrik med en intens bouquet og tett farge. Jo mer sødme i kjøtt og tilbehør, desto bedre passer en vellagret vin. Her kan en moden Chianti, Nobile, Brunello eller en moden burgunder være et godt valg.

Karamellpudding

Det er dessertklassikeren karamellpudding som får æren av å runde av dette menyforslaget.

En vin med god sødme og syre vil fungere godt til karamellpuddingen. Tokaij fra Ungarn, som har en flott og balansert preg av tørket frukt, aprikoser og gul frukt kan være et godt valg.

Eller prøve en Pineau de Charente fra Frankrike. Hetviner som portvin og madeira er klassisk til de fleste varianter av dessertpuddinger. Visse typer av sherry, marsala og forsterkede muscater kan også fungere utmerket.

Nyttårsmeny 3

 

Kremet rotgrønnsaksuppe

Vi har latt en herlig kremet rotgrønnsaksuppe få lede an som forrett i det tredje menyforslaget.

En kremet suppe krever en syrlig hvitvin. Så viner basert på druene Riesling eller Grüner Veltiner vil være gode valg.

Stekt kveite med asparges og hollandaisesaus

Den blir etterfulgt av en av eksklusiv stekt kveite som serveres med en fantastisk, hjemmelaget hollandaisesaus.

En Pouilly-Fumé fra Loire i Frankrike er et supet vinvalg til denne retten. Vinen skjærer gjennom fete sauser og den har lett røkaroma og et vegetalt preg som passer godt.

Alternative viner er hvite Bordeaux, Suvignon Blanc fra New Zealand eller Sanscerre (som er fra samme område som Pouilly-Fumé).

Sitronpannacotta med ovnsbakte bær

 

Til slik kost trengs en søt avrunding. Derfor anbefaler vi en lekker og festpyntet italiensk fløtepudding, nemlig sitronpannacotta med ovnsbakte bær, som kveldens siste rett før fyrverkeriet og champagnekorkene står i taket.

En klassisk dessert krever klassisk vinfølge. En passito vil være et godt valg her, men en portvin, for eksempel en Late bottled vintage vil også fungere bra.

Når du skal lage en treretter er det viktig at du beregner god tid til matlagingen. Det aller hyggeligste er om du får noen til å hjelpe deg og dermed gjøre "kokkeleringen" til en hyggelig og sosial aktivitet.

Uansett valg av rett - lykke til med måltidet og GODT NYTTÅR!

Del denne artikkelen