Helstekt kalkun med Waldorfsalat
Kalkun hører nyttårsaften til, men den blir jo ofte tørr. Her er trikset som for alltid vil sørge for at du ikke trenger å steke brystet tørt før beina er ferdige.
Middels•2 t 30 min•6 personer
Ingredienser
Kalkun
- 1 ss olje
- 1 stykk kalkun
- 1.5 ts salt
- 1.5 ts pepper
- 125 g TINE® Meierismør
- 2 stykk hvitløk, , delt i 2
- 1 stykk sitron, , i skiver
- 0.5 potte rosmarin
Waldorfsalat
- 2 stykk syrlige eple
- 2 stykk stangselleri
- 140 g ananasring, , tilsvarer en liten boks
- 200 g drue
- 200 g hodekål
- 0.5 stykk sitron, saften fra
- 1 dl valnøtter, , ev. hasselnøtter
Dressing
- 2 dl TINE® Kremfløte
- 2 dl TINE® Lettrømme 17 %
- 2 ss Dijonsennep
- 4 ts sitronsaft
- 2 ts sukker
Tilbehør
- 1.2 kg potet
- 600 g rosenkål
Slik gjør du
1
Sett stekeovnen på 180 ºC.
Kalkun
1
Ha olje i den største pannen du har og sett den på full guffe.
2
Krydre kalkunen godt med salt og pepper og brun den på alle sider så godt du klarer i stekepannen. Ha den så over i en ildfast form. Bind lårene opp mot hverandre inntil brystet, og bind vingene sammen. Skjær 3 dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, dette for at lårene skal bli ferdige samtidig som brystet. (Da unngår du å steke kalkunen så lenge at brystkjøttet blir tørt får lårene er ferdige.)
3
I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smør, hvitløk delt i 2, sitroner i skiver og rosmarinkvister. La dette frese i smøret til det er nøttebrunt. Hell så smøret med alt dette over kalkunen. Stek kalkunen i ovnen på 180 °C til kjernetemperaturen på brystet er ca. 67 °C. Ca. 1,5 - 2 timer alt etter størrelsen.
TipsRiv restekjøttet av kalkunen og bland med BBQ saus og server med coleslaw i burgerbrød første nyttårsdag. Pulled Turkey-burger er perfekt dagen derpå-mat.
Waldorfsalat
1
Skjær epler i terninger og dynk gjerne med litt sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Stangselleri og ananas skjæres i biter og druer deles i to. Finsnitt kål og grovhakk noe av valnøttene, men spar både noen druer og valnøtter til å ha som pynt på toppen.
Dressing
1
Visp kremfløte lett og bland i rømme, sennep, sitronsaft og sukker. Rør forsiktig sammen før du tilsetter epler, stangselleri, ananas, kål og valnøtter, som vendes lett inn i dressingen. Pynt med valnøtter, druer og gjerne litt av det grønne fra stangsellerien.
Tilbehør
1
Vask og kok poteter møre, ca. 20 - 30 minutter.
2
Kok rosenkål i lettsaltet vann i 3-5 minutter. Server kalkun med Waldorfsalat og poteter, rosenkål og sjyen fra kalkunen.
TipsBeregn ca. 1/2 time steketid per kilo.