Helstekt kalkun med waldorfsalat

Helstekt kalkun med Waldorfsalat

0
110
Middels150 min
Kalkun hører nyttårsaften til, men den blir jo ofte tørr. Her er trikset som for alltid vil sørge for at du ikke trenger å steke brystet tørt før beina er ferdige.

Ingredienser

Antall porsjoner

Kalkun

  • 1 ss
    olje
  • 1 stk
    kalkun
  • 1 ½ ts
    salt
  • 1 ½ ts
    pepper
  • 125 g
  • 2 stk
    hvitløk , delt i 2
  • 1 stk
    sitron , i skiver
  • ½ potte
    rosmarin

Waldorfsalat

  • 3 stk
    syrlige epler
  • 2 stk
    stangselleri
  • 2 stk
    ananasringer
  • 100 g
    druer
  • 100 g
    hodekål
  • 1 dl
    valnøtter , ev. hasselnøtter

Dressing

Tilbehør

  • 1 ⅕ kg
    poteter
  • 600 g
    rosenkål

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 180 ºC.

Kalkun

  1. 2

    Ha olje i den største pannen du har og sett den på full guffe.

  2. 3

    Krydre kalkunen godt med salt og pepper og brun den på alle sider så godt du klarer i stekepannen. Ha den så over i en ildfast form. Bind lårene opp mot hverandre inntil brystet, og bind vingene sammen. Skjær 3 dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, dette for at lårene skal bli ferdige samtidig som brystet. (Da unngår du å steke kalkunen så lenge at brystkjøttet blir tørt får lårene er ferdige.)

  3. 4

    I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smør, hvitløk delt i 2, sitroner i skiver og rosmarinkvister. La dette frese i smøret til det er nøttebrunt. Hell så smøret med alt dette over kalkunen. Stek kalkunen i ovnen på 180 °C til kjernetemperaturen på brystet er ca. 67 °C. Ca. 1,5 - 2 timer alt etter størrelsen.

    Tips

    Riv restekjøttet av kalkunen og bland med BBQ saus og server med coleslaw i burgerbrød første nyttårsdag. Pulled Turkey-burger er perfekt dagen derpå-mat. 

Waldorfsalat

  1. 5

    Skjær epler i terninger og dynk gjerne med litt sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Stangselleri og ananas skjæres i biter og druer deles i to. Finsnitt kål og grovhakk noe av valnøttene, men spar både noen druer og valnøtter til å ha som pynt på toppen.

Dressing

  1. 6

    Visp kremfløte lett og bland i rømme, sennep, sitronsaft og sukker. Rør forsiktig sammen før du tilsetter epler, stangselleri, ananas, kål og valnøtter, som vendes lett inn i dressingen. Pynt med valnøtter, druer og gjerne litt av det grønne fra stangsellerien.

Tilbehør

  1. 7

    Vask og kok poteter møre, ca. 20 - 30 minutter.

  2. 8

    Kok rosenkål i lettsaltet vann i 3 - 5 minutter. Server kalkun med Waldorfsalat og poteter, rosenkål og sjyen fra kalkunen.

Tips

Beregn ca. 1/2 time steketid per kilo.

Del denne oppskriften: