Helstekt kalkun med waldorfsalat

Helstekt kalkun med Waldorfsalat

0
 • Middels
 • 150 min
Kalkun hører nyttårsaften til, men den blir jo ofte tørr. Her er trikset som for alltid vil sørge for at du ikke trenger å steke brystet tørt før beina er ferdige.

Ingredienser

Kalkun

1 ss olje
1 stk kalkun
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
125 g TINE Meierismør
2 stk hvitløk , delt i 2
1 stk sitron , i skiver
½ potte rosmarin

Waldorfsalat

3 stk syrlige epler
2 stk stangselleri
2 stk ananasringer
100 g druer
100 g hodekål
1 dl valnøtter , ev. hasselnøtter

Dressing

2 dl TINE Kremfløte
2 dl TINE Lettrømme 18 %
2 ss Dijonsennep
4 ts sitronsaft
2 ts sukker

Tilbehør

1 ⅕ kg poteter
600 g rosenkål

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen på 180 ºC.
 1. Kalkun

  1. Ha olje i den største pannen du har og sett den på full guffe.
  2. Krydre kalkunen godt med salt og pepper og brun den på alle sider så godt du klarer i stekepannen. Ha den så over i en ildfast form. Bind lårene opp mot hverandre inntil brystet, og bind vingene sammen. Skjær 3 dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, dette for at lårene skal bli ferdige samtidig som brystet. (Da unngår du å steke kalkunen så lenge at brystkjøttet blir tørt får lårene er ferdige.)
  3. I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smør, hvitløk delt i 2, sitroner i skiver og rosmarinkvister. La dette frese i smøret til det er nøttebrunt. Hell så smøret med alt dette over kalkunen. Stek kalkunen i ovnen på 180 °C til kjernetemperaturen på brystet er ca. 67 °C. Ca. 1,5 - 2 timer alt etter størrelsen.
   Tips

   Riv restekjøttet av kalkunen og bland med BBQ saus og server med coleslaw i burgerbrød første nyttårsdag. Pulled Turkey-burger er perfekt dagen derpå-mat. 

 2. Waldorfsalat

  1. Skjær epler i terninger og dynk gjerne med litt sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Stangselleri og ananas skjæres i biter og druer deles i to. Finsnitt kål og grovhakk noe av valnøttene, men spar både noen druer og valnøtter til å ha som pynt på toppen.
 3. Dressing

  1. Visp kremfløte lett og bland i rømme, sennep, sitronsaft og sukker. Rør forsiktig sammen før du tilsetter epler, stangselleri, ananas, kål og valnøtter, som vendes lett inn i dressingen. Pynt med valnøtter, druer og gjerne litt av det grønne fra stangsellerien.
 4. Tilbehør

  1. Vask og kok poteter møre, ca. 20 - 30 minutter.
  2. Kok rosenkål i lettsaltet vann i 3 - 5 minutter. Server kalkun med Waldorfsalat og poteter, rosenkål og sjyen fra kalkunen.
Tips

Beregn ca. 1/2 time steketid per kilo.

Kommentarer

Det er mye kjærlighet i god mat