
Helstekt kalkun med Waldorfsalat
Middels•150 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Kalkun
-
1 ssolje
-
1 stkkalkun
-
1 ½ tssalt
-
1 ½ tspepper
-
125 g
-
2 stkhvitløk , delt i 2
-
1 stksitron , i skiver
-
½ potterosmarin
Waldorfsalat
-
2 stksyrlige epler
-
2 stkstangselleri
-
140 gananasringer , tilsvarer en liten boks
-
200 gdruer
-
200 ghodekål
-
½ stksitron saften fra
-
1 dlvalnøtter , ev. hasselnøtter
Dressing
-
2 dl
-
2 dl
-
2 ssDijonsennep
-
4 tssitronsaft
-
2 tssukker
Tilbehør
-
1 ⅕ kgpoteter
-
600 grosenkål
Slik gjør du det
-
1
Sett stekeovnen på 180 ºC.
Kalkun
-
2
Ha olje i den største pannen du har og sett den på full guffe.
-
3
Krydre kalkunen godt med salt og pepper og brun den på alle sider så godt du klarer i stekepannen. Ha den så over i en ildfast form. Bind lårene opp mot hverandre inntil brystet, og bind vingene sammen. Skjær 3 dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, dette for at lårene skal bli ferdige samtidig som brystet. (Da unngår du å steke kalkunen så lenge at brystkjøttet blir tørt får lårene er ferdige.)
-
4
I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smør, hvitløk delt i 2, sitroner i skiver og rosmarinkvister. La dette frese i smøret til det er nøttebrunt. Hell så smøret med alt dette over kalkunen. Stek kalkunen i ovnen på 180 °C til kjernetemperaturen på brystet er ca. 67 °C. Ca. 1,5 - 2 timer alt etter størrelsen.
Tips
Riv restekjøttet av kalkunen og bland med BBQ saus og server med coleslaw i burgerbrød første nyttårsdag. Pulled Turkey-burger er perfekt dagen derpå-mat.
Waldorfsalat
-
5
Skjær epler i terninger og dynk gjerne med litt sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Stangselleri og ananas skjæres i biter og druer deles i to. Finsnitt kål og grovhakk noe av valnøttene, men spar både noen druer og valnøtter til å ha som pynt på toppen.
Dressing
-
6
Visp kremfløte lett og bland i rømme, sennep, sitronsaft og sukker. Rør forsiktig sammen før du tilsetter epler, stangselleri, ananas, kål og valnøtter, som vendes lett inn i dressingen. Pynt med valnøtter, druer og gjerne litt av det grønne fra stangsellerien.
Tilbehør
-
7
Vask og kok poteter møre, ca. 20 - 30 minutter.
-
8
Kok rosenkål i lettsaltet vann i 3-5 minutter. Server kalkun med Waldorfsalat og poteter, rosenkål og sjyen fra kalkunen.