Helstekt kalkun med baconstuffing og portvinsaus

Helstekt kalkun med baconstuffing og portvinsaus

20
 • Middels
 • 200 min
Helstekt kalkun er både mager og god festmat. For mange er det nyttårsmiddag, mens andre har det på julaften.

Ingredienser

3 kg kalkun
4 ss smeltet TINE Meierismør , til pensling
2 ts salt
2 ts pepper

stuffing:

250 g brød i terninger
100 g bacon
2 ss TINE Meierismør til steking
200 g sjampinjong
1 stk løk
1 bunt kruspersille
1 stk egg
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper

portvinsaus:

8 dl kraft kokt av innmaten
4 ss hvetemel , ca
1 ½ dl TINE Kremfløte
1 ½ dl portvin
2 ss TINE Meierismør
½ ts salt
¼ ts pepper

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen på 160 ºC. Bruk gjerne stekepose og et steketermometer. Beregn ca. 1/2 time steketid per kg.
  2. Når kalkunen er tint, tar du ut innmatposen inne i kalkunen. Innmaten er god basis for saus. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen med benknokene.
  3. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek kalkunen til den medfulgte «proppen» stikker ut eller steketermometeret ditt viser 70–72 ºC. Stuffingen kan du velge om du vil steke inni hulrommet i kalkunen eller i en egen form, den siste halvtimen.
 1. Stuffing:

  1. Skjær brød/loff i terninger. Del bacon i biter og stek det i smør i en stekepanne. Tilsett sjampinjong og løk og la det hele få en gyllenbrun farge. Bland alt sammen i en bolle sammen med finhakket kruspersille, egg, salt og pepper.
 2. Kraft til saus:

  1. Hell innmaten i en vid kjele og brun den rask i litt nøttebrunt, smeltet smør. Hell deretter kaldt vann over til all innmaten er dekket. (Du må også gjerne tilsette for eksempel litt oppdelt løk og gulrot for enda mer smak i kraften). La det hele koke opp og trekke i 1–2 timer. Sil kraften gjennom et dørslag og kast bitene som blir igjen.
 3. Portvinsaus:

  1. Ha den avsilte kraften i en kjele. Tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La dette koke på svak varme i ca. 10 minutter. Ha deretter i kremfløte og portvin. Rett før servering blander du i smør og smaker til med salt og pepper.
Tips!

Du bør beregne ca. 500 g per person. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Kommentarer

 • Mariell

  9 måneder siden
  Kan man ha i hvitløk i stuffingen eller blir det feil?

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   9 måneder siden
   Hei Mariell,

   Du kan fint ha i hvitløk om du ønsker det :)

    (0)


 • Anita

  4 år siden
  Har lett lenge etter en oppskrift som er for en 19 åring, og endelig fant jeg en som forklarer alt! Men jeg hadde tenkt meg å steke kalkunen på en grønnsaksseng - men jeg vet ikke helt hvilke grønnsaker jeg burde bruke! Har dere noen tips?

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Anita, Så hyggelig å høre :) Kalkunen skal steke så lenge at grønnsakene blir ferdige lenge før kalkunen, dersom du steker de under. Jeg ville derfor "stuffet" kalkunen med epler, pærer, rødløk, hvitløk og vårløk. Lykke til :)

    (0)


 • Håkon

  4 år siden
  Hei! Denne oppskriften ser veldig bra ut, men er redd for at deler av kalkunen blir tørr? Fant dette tipset på oppskriften til "Helstekt kalkun med Waldorfsalat": Skjær 3 dype snitt inn i hvert lår på sidene, helt inn til lårbeinet, dette for at lårene skal bli ferdige samtidig som brystet. (Da unngår du å steke kalkunen så lenge at brystkjøttet blir tørt får lårene er ferdige.) Er dette også et godt tips for denne oppskriften, eller finnes det andre tips som kan redusere faren for at kalkunen skal bli tørr?

   (3)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Håkon, Jeg vil anbefale deg å bruke et steketermometer i kalkunen, og sett det da i brystet. Når kjernetemperaturen er 68 grader, så tar du ut kalkunen og lar den hvile i 30 minutter før du skjærer i den. Jeg ville ikke snittet i den før du steker den. Det som ofte gjør kalkunen tørr er at man skjærer i den for tidlig, slik at mye av kjøttsaften renner ut. Lykke til :)

    (4)


 • Hanne

  4 år siden
  Hei. Har dere noen gode forslag til grønnsaker til kalkunen? Vi er ikke så glade i rosenkål her hos oss. Brekkbønner ser jeg kanskje for meg. Tar gjerne i mot andre gode tips!

   (5)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Hanne, Personlig er jeg veldig glad i Waldorfsalat til kalkun, men jeg kan også anbefale deg å koke små buketter med brokkoli i et minutt også avkjøler du dette i iskaldt vann. Deretter steker du bacon i en stekepanne, før du tilsetter den avkjølte brokkolien (husk å sil av vannet først) og lar den steke med i noen minutter. Lykke til :)

    (1)


 • May Lisbeth

  5 år siden
  Hvis jeg ønsker å fylle kalkunen med stuffingen, så skal stuffingen inn i ovnen samtidig som kalkunen? Sånn at steketiden blir den samme både for kalkun og stuffingen?

   (13)

  • cristoffer

   5 år siden
   Ja ha i stufingen i fuglen fra du setter den i omen

    (5)

   • Ivar

    2 år siden
    Jeg lager alltid stuffingen dagen før, da setter smakene seg og det blir mye bedre :-) Lukter himmelsk av stuffingen, men bruk 3 ganger så mye hvitløk :-)

     (0)

    • Kathrin, Kundekonsulent, Tine

     2 år siden
     Høres nydelig ut, Ivan!

      (0)


 • Pippi

  5 år siden
  Hva kan man bruke istedenfor portvin?

   (32)

  • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

   5 år siden
   Som et alkoholholdig alternativ kan Madeira også brukes. Ellers vil jeg anbefale deg å bytte ut portvin med balsamico, eventuelt noen ss balsamicosirup og resten rødvinseddik. Smak deg frem.

    (0)


 • Lene

  5 år siden
  Hei, hvis jeg skal steke stuffingen i form ved siden av - hvor lang steketid bør jeg beregne?

   (5)

  • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

   5 år siden
   Hei Lene Siden baconet stekes før det blandes med det andre til stuffingen, trenger du ikke mer enn 15 til 20 minutter på å steke stuffingen på 200 grader over- og undervarme.

    (0)


 • Rachel

  5 år siden
  Har brukt denne oppskriften i mange år, har bursdag rett for jul og pleier samle venner til kalkunfest:-) I dag lager jeg and og bruker samme fremgangsmåten..... Men lager stuffingen i en form ved siden av... Blir spennende å se:-)

   (0)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Så hyggelig å høre, Rachel. Det kan være lurt å lage stuffingen ved siden av, da steketiden på kalkunen eller anden blir kortere :)

    (0)


 • ina insam

  6 år siden
  Har lest mange oppskrifter nå, og har bestemt med for å prøve denne. Denne virker bra, spesielt stuffingen med bacon.

   (1)

  • Kristine Mangerud, Webredaktør

   6 år siden
   Hei Ina! Gøy du vil prøve vår oppskrift, håper du blir fornøyd. Fortell oss gjerne om resultatet, lykke til!

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat