Skip to main content

Helstekt kalkun med baconstuffing og portvinsaus

Middels
3t 20min

Helstekt kalkun er både mager og god festmat. For mange er det nyttårsmiddag, mens andre har det på julaften.

3.7
(185)
Next ImageHelstekt kalkun med baconstuffing og portvinsaus

Ingredienser

Antall porsjoner

Ingredienser

3 kg
kalkun
4 ss
smeltet TINE® Meierismør, til pensling
2 ts
salt
2 ts
pepper

stuffing:

250 g
brød i terninger
100 g
bacon
2 ss
TINE® Meierismør til steking
200 g
sjampinjong
1 stk
løk
1 bunt
kruspersille
1 stk
egg
1 ts
salt
0.5 ts
grovmalt pepper

portvinsaus:

8 dl
kraft kokt av innmaten
4 ss
hvetemel, ca
1.5 dl
portvin
0.5 ts
salt
0.25 ts
pepper

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 160 ºC. Bruk gjerne stekepose og et steketermometer. Beregn ca. 1/2 time steketid per kg.

  2. Når kalkunen er tint, tar du ut innmatposen inne i kalkunen. Innmaten er god basis for saus. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen med benknokene.

  3. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek kalkunen til den medfulgte «proppen» stikker ut eller steketermometeret ditt viser 70–72 ºC. Stuffingen kan du velge om du vil steke inni hulrommet i kalkunen eller i en egen form, den siste halvtimen.

Stuffing:

  1. Skjær brød/loff i terninger. Del bacon i biter og stek det i smør i en stekepanne. Tilsett sjampinjong og løk og la det hele få en gyllenbrun farge. Bland alt sammen i en bolle sammen med finhakket kruspersille, egg, salt og pepper.

Kraft til saus:

  1. Hell innmaten i en vid kjele og brun den rask i litt nøttebrunt, smeltet smør. Hell deretter kaldt vann over til all innmaten er dekket. (Du må også gjerne tilsette for eksempel litt oppdelt løk og gulrot for enda mer smak i kraften). La det hele koke opp og trekke i 1–2 timer. Sil kraften gjennom et dørslag og kast bitene som blir igjen.

Portvinsaus:

  1. Ha den avsilte kraften i en kjele. Tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La dette koke på svak varme i ca. 10 minutter. Ha deretter i kremfløte og portvin. Rett før servering blander du i smør og smaker til med salt og pepper.

Trykk for å vurdere oppskriften

Tips

Du bør beregne ca. 500 g per person. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Hev smaken med våre produkter

Flere fristende oppskrifter