Grove rundstykker

TINE® Bakeguide

Det kan dukke opp mange spørsmål når man står på kjøkkenet. Hvordan får jeg et saftig brød? Hvorfor hever ikke deigen seg? Skal jeg pensle bollene? Det er ikke alltid så mye som skal til for å få et bedre resultat med baksten. La oss hjelpe deg med bakingen!


Hvilken væske du velger har mye å si for resultatet av bakingen. Her er en oversikt over hvilke væsker som passer til forskjellige typer bakst:

 

Bakeguide-tabell-blå

 

Hva gjør egentlig de forskjellige væskene med baksten din?

 

Boller

Boller og søtbakst

Både kulturmelk, helmelk og vann egner seg veldig godt når du skal lage boller og annen søt bakst. Kulturmelk og helmelk gir en saftigere bakst som holder seg lenger. Melkesyrebakteriene i kulturmelk gir deigen en ekstra elastisk og god struktur.

Helmelk gjør deigen lettere å jobbe med, gjør hevningen mer jevn, gjør at bollene holder på saftigheten og får en fin og gyllen farge. Helmelk gir boller en myk overflate, mens vann gir en sprø overflate. 

Kan jeg bruke vann i bolledeigen? 

Vann gir luftigere bakst med større luftlommer, men deigen faller raskere sammen og baksten blir fortere tørr. Samtidig vil bollene få en grålig farge med vann, så det kan være lurt å pensle bollene med egg eller melk før steking, slik at sluttresultatet blir gyllent og fint

Hvordan får jeg saftige boller som ikke blir så fort tørre?

Kulturmelk og helmelk gir en saftigere bakst som holder seg lenger. 

Kan man fryse boller? 

Boller kan fryses, og boller bakt med kulturmelk eller melk holder seg best etter opptining.   

Kan melk brukes i bolledeig? 

Melk egner seg veldig godt i bolledeigen og gir myke og saftige boller. 

Hvorfor hever ikke bollene? 

Det er spesielt to ting du bør passe på: temperatur i deigen og at deigen blir eltet nok. En av de vanligste feilene er å bruke for varm væske. Hvis du bruker tørrgjær, kan deigen være opptil 40 grader. Bruker du fersk gjær, skal væske være maksimalt 30 grader. Husk at deigen blir varmere etterhvert som den eltes også. 

Deigen skal eltes til den er elastisk og spenstig. Følg rådene i oppskriften når det gjelder elting. Det er nemlig forskjell på hvor mye elting ulike meltyper tåler. Hvetemel tåler mye elting, mens speltmel tåler mye mindre. 

 

Skille bakeguide

 
TINE_Sjokoladekake i langpanne med sjokoladeglasur

Kaker og muffins

Kefir og helmelk gjør seg godt i kakebaksten. Kefir gir en fin syre, god balanse og fremhever de gode smakene. Kefir vil også gjøre at kaken hever bedre. 

Både kefir og helmelk gir deg saftige kaker som holder seg godt. Perfekt når du vil være litt i forkant med kakebakingen til fest og bursdag! 

Her er flere tips for å lykkes med kakene.

Hvilke kaker kan fryses?

Både sjokoladekake, brownies, eplekake, gulrotkake og mange andre kaker tåler fint å fryses. Dette kommer ofte frem av oppskriften.

Både kaker og muffins kan med fordel fryses uten glasur. Så kan du ta på fersk glasur og pynt når kakene er tint. 

Marengsbunnen til pavlova kan også fint fryses, men den kan holde seg like fint i en lufttett beholder i romtemperatur. 

Hvorfor faller kaken sammen på midten?

Dette kan skyldes at kaken er for lite stekt. Ovnen bør ikke åpnes før kaken er ferdig stekt, for kald trekk kan gjøre at kaken faller sammen. 

Hvorfor blir kaken høyere på midten?   

Dette kan skyldes at det er for mye mel i kakedeigen, eller at røren er pisket for lenge. Prøv med mer væske i deigen hvis dette problemet gjentar seg. 

 

 

Skille bakeguide

 
Møllerens_2023_Eltefrie rundstykker med kefir og brunost

Brød og rundstykker

Når du skal bake brød og rundstykker, er både kulturmelk og vann gode valg. Kulturmelk gir brødene en syrlig, god smak og gjør også at brødene blir saftigere og mer holdbare. Prøv selv, og smak hvor godt resultatet blir!

Skal du bake eltefrie rundstykker? Da anbefaler vi deg å bruke kefir. Kefir hjelper andre hevemidler, som natron, å gjøre jobben sin, og du vil oppleve å få en luftigere og saftigere bakst. Prøv for eksempel denne oppskriften på eltefrie rundstykker med kefir og brunost

 

Skille bakeguide

 

vafler med rømme og syltetøy

Røre

Når du skal lage røre til vafler eller pannekaker, er det kefir eller helmelk som gjelder. 

Pannekaker, sveler, vafler og lapper blir bedre og luftigere om røra får svelle (hvile) i 20 minutter. Svelllingen gjør også at de blir enklere å steke! 

 

Skille bakeguide

 

Flere tips for å lykkes med bakingen 

  • Les alltid gjennom oppskriften før du begynner, og finn frem alt du trenger. 
  • Tempererte råvarer gir en vellykket deig. Ta ut egg og smør fra kjøleskapet i god tid. Eggenes egenskaper utnyttes best når eggene er romtempererte. Det blir blant annet mye enklere å skille eggeplommen og eggehviten!
  • Det er bedre å justere deiger med væske enn med mel, så det er lurt å begynne med litt mindre væske enn oppskriften sier, og deretter tilsette mer væske hvis deigen blir for kompakt. 
  • Bruk over- og undervarme i stedet for varmluft, med mindre noe annet er spesifisert i oppskriften. 
  • For å sjekke om en kake er ferdig stekt kan du bruke en ren kniv, en ukokt spaghetti, en tannpirker eller lignende og stikke i midten av kaken mot slutten av steketiden. Hvis det ikke henger fast deig når du trekker den forsiktig ut igjen, er den ferdig.
  • For å sjekke om gjærbakst er ferdig kan du dunke på undersiden av bakverket med en finger, og hvis lyden er hul, er bakverket ferdig. Du kan også måle kjernetemperatur ‒den skal være 96 grader i ferdig bakst.
  • La brød og annet bakverk kjøle av på en rist, slik at det ikke blir fuktig i bunnen. Noen kaker, som muffins, kan med fordel stå litt i formene før du setter dem på rist.

 

Del denne artikkelen