Chutney, brie, kittmodnet ost og blåmuggost på tallerken
ost

Hvordan oppbevare og skjære ost

Ost smaker best når du oppbevarer og behandler den riktig. Vi har laget en liten guide om hvordan du best oppbevarer ost for å få mest ut av smaken.

Oppbevarer og behandler du osten riktig, får du større glede av ostens smak og karakter. Noen oster kan spises rett fra kjøleskapet, som for eksempel Norvegia® og Jarlsberg®, mens mykere oster som Brie, Chevre og Norzola smaker best når de har stått fremme en stund, gjerne en times tid. 

Oppbevaring av ost

  • Ost bør oppbevares i kjøleskap.
  • Hvert ostestykke bør pakkes hver for seg før det legges bort.
  • God hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet.
  • Store oster bør deles opp i flere stykker og tas ut ved behov. Da holder de seg bedre.
  • Pakker du osten i matpapir og deretter i plast, får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig.
  • Ostens smak og karakter forsterkes jo lengre den lagres. Jo nærmere "best før"-datoen, desto bedre smaker osten.

Kan ost fryses?

Hvis ost fryses, forringes konsistensen selv om smaken kan være bra. Riv eventuelt de faste ostene før frysing og bruk dem i varme retter.

Brunosten egner seg dårlig til frysing, men hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjølskap. Den kan også fint brukes i varme retter. 

Blåmuggoster (Selbu Norzola og Selbu Blå) og hvitmuggoster (Camembert og Brie) kan fryses. Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint.

Snøfrisk og kremostene blir kornete og mister en del av væsken ved opptining etter frysing. Derfor egner de seg best til bruk i sauser og andre varme retter.

Ost smaker best i romtemperatur 

Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens fine smak og aroma kommer alltid best til sin rett i romtemperatur. Osten kan stå fremme i flere timer før servering, men dekk den først til med matpapir og så plast over, eller la den stå i originalemballasjen. Da unngår du at osten blir svett og tørr i kantene.

Disse skjæreredskapene skal du bruke til ost

Til skjæring av ost er det viktig å velge riktig redskap. Ulike typer ost krever forskjellige typer skjæreredskaper. Bruk ikke samme kniv til flere ostetyper, ettersom de lett tar smak av hverandre.

Skjæreredskap til myke oster 

Bruk en spiss liten kniv med tynt blad. Trekk kniven gjennom en varm klut mellom hvert kutt. Da holder kniven seg ren og varm og glir lettere gjennom osten.

Skjæreredskap til bløte og fete oster

Bør skjæres ved bruk av en såkalt "buetråd" eller en kniv med hull i eggen. Har du ikke noe strengredskap tilgjengelig, kan du bruke ca 20 cm fiskesene spent opp mellom fingrene eller to spisepinner. For å kutte helt igjennom osten, snu en brødform opp-ned og legg osten oppå.

Skrustikka egner seg utmerket til skjæring av oster som Port Salut, Edamer og Eikeroster. Den egner seg ikke til veldig harde eller veldig myke oster.

Skjøreredskap til faste og kompakte oster

Til faste og kompakte oster bør du unngå å bruke kniv ettersom du risikerer at den forandrer retning inni osten. Bruk i stedet en tykk, liten kniv eller en strikkepinne, og prikk godt ned i osten der du vil at den skal dele seg og bryt den i to.

Skal man skjære tynne skiver av faste oster, bør man bruke en brødkniv som er både skarp og stiv. Denne type kniv egner seg også som en allround ostekniv.

Ost er perfekt som gave

Hva med å gjøre en ny vri neste gang du ønsker å glede noen? Ost er en perfekt gave som garantert vil bli satt pris på.

Pakk inn osten i en lekker emballasje eller fyll marinert ost på en koselig krukke eller et glass. Bruk fantasien og sett ditt eget preg på den lille smakfulle gaven!

Del denne artikkelen