Hvordan sette sammen et ostefat
Hva skal du ha på ostefatet?
Komponer ostefatet etter smak, behag, økonomi og hvor mange gjester du venter til bords. Server gjerne med en plommechutney til og hjemmebakte knekkebrød. Et ostebord eller ostefat kan gjerne ha minst én representant fra hver ostefamilie:
- Kittmodnet ost: Uvasket Ridder, Port Salut, Ridder
- Faste og halvfaste oster: Vellagret Norvegia®, Ekstra vellagret Norvegia®, Vellagret Jarlsberg®, Sveitser®, Edamer
- Blåmugg: Selbu Blå, Royal Blue, Norzola
- Hvitmugg: Økologisk Brie, Camembert, Chevre
- Ferskost: Snøfrisk®, TINE Kremgo’®
Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så beregn mest av de milde ostetypene.
Når du serverer osten
Ost smaker best når den får riktig behandling. Oppbevares og behandles osten riktig, får du full glede av dens smak og karakter. Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens fine smak og aroma kommer best til sin rett i romtemperatur, og bør serveres etter å ha stått i romtemperatur i 1 - 1 1/2 time.
Et smart tips er å skjære opp osten mens den er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.
Gode redskap må til
Noen ganger passer det å legge hele ostestykket på fatet, men andre ganer er det fint med delikate porsjonsbiter. Store ostestykker krever store kniver. Til mindre biter er en riflet rotkniv eller tomatkniv best. Ostehøvelen er grei til faste, hvite oster, men ofte vil vi ha litt rause ostebiter slik at høvelen ikke passer. Ha ofte flere ostekniver fordi forskjellige ostetyper lett tar smak av hverandre.
Velg riktig vin til riktig ost
Det er osten som får vinen til å synge! Smak altså først på osten, deretter på vinen, da oppnår du den optimale opplevelsen. Til syrlige oster passer det godt med friske viner, middel sterke oster går bra sammen med både røde og hvite viner. Til sterke og salte oster, som blåmuggost, passer det godt med søte hvite viner eller portvin.
Godt tilbehør til ost
Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et komplement. Grønnsaker som reddik, stangselleri og paprika har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Men disse sterke smakene er ikke ideelt tilbehør hvis du serverer vin. Dette er grønnsaker som kan være på brødskiven i nistepakken, men altså ikke like godt på ostefatet.
Sett heller fram:
- Godt brød: gjerne flere typer, grove eller fine, nøttebrød er spesielt godt egnet.
- Nøytrale kjekseller knekkebrød : ikke for søte, salte eller krydrede.
- Pepperkaker til blåmuggost er en spennende kombinasjon
- Frukt - gjerne søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, fersken og druer
- Nøtter - både salt og ristede nøtter er godt tilbehør
- Honning - gjør seg utrolig godt til de fleste sorter ost
- Ulike marinerte frukter, marmelader og chutney smaker svært godt til ost
Slik lages osten
Ost lages av melk. Pasteurisert melk fylles i store ystekar og varmes til 30 °C. Ostestoffet skilles ut av melken. Vi får ostestoff (fast) og myse (flytende). Ostestoffet blir presset sammen i den formen osten skal ha, saltes og legges til modning. Hver ost har sin spesielle smak, noen milde, noen sterke. Form og farge likedan. Ostene modnes fra tre måneder til flere år. Noen tilføres spesielle muggarter (blåmugg og hvitmugg) som gir dem den karakteristiske smaken, mens noen kalles kittmodnede oster, de påføres et "kittlag" som gir spesiell farge og smak (Ridder og Port Salut). Kremoster modnes ikke i det hele tatt og kalles ferskoster.