Mel strøs over deig med syrnet melk

Syrnet melk egner seg spesielt godt til baking

Bruker du syrnet melk som TINE Kulturmjølk, Biola eller TINE Kefir får du et saftigere bakverk som holder seg lenger.

Syrnet melk egner seg spesielt godt til baking, fordi melkesyrebakteriene i syrnet melk påvirker stivelsen i mel slik at den tar opp mer væske. Dette fører til et saftigere bakverk, som holder seg lenger.

Syrnet melk smaker også mer enn melk eller vann, både på grunn av syrningsprosessen den har vært igjennom og fordi mange av variantene inneholder litt mer fett. Fett bidrar også til å gi deigen en ekstra elastisk struktur.

Du kan derfor, med hell, benytte deg av syrnede meieriprodukter i vafler, pannekaker, scones, boller og brød.

Deig med syrnet melk knas

Gode tips til baking og matlaging

  • Les alltid oppskriften en gang før du begynner, og finn fram alt du trenger.
  • Tempererte råvarer gir en vellykket deig. Ta ut egg og smør fra kjøleskapet i god tid, slik at det er romtemperert. Eggenes egenskaper utnyttes best når eggene er romtemperert. Blant annet er det mye enklere å skille plomme og hvite, og det er enklere å få ut alt innholdet fra eggeskallet. På kjøleskapskalde egg henger gjerne en del av hviten fast på innsiden av skallet.
  • Det er bedre å justere deiger med væske enn med mel, så start alltid med litt mindre væske enn oppskriften sier, og tilsett mer væske dersom deigen blir for kompakt.
  • Pannekaker, sveler, vafler og lapper er enklere å steke og gir et luftigere resultat om røren får stå å svelle (hvile) i 20 minutter.
  • Bruk over- og undervarme i stedet for varmluft, om annet ikke er spesifisert i oppskriften.
  • For å sjekke om en kake er ferdig stekt kan du bruke en ren kniv, en ukoktspaghetti, en tannstikke e.l. og stikke i midten av kaken mot slutten av steketiden. Hvis det ikke henger fast deig når du trekker den forsiktig ut igjen, er den ferdig.
  • For å sjekke om gjærbakst er ferdig kan du dunke på undersiden av bakverket med en finger, og hvis lyden er hul er bakverket ferdig. Du kan også måle kjernetemperatur - den skal være 96 grader i ferdig bakst.
  • La brød og annet bakverk kjøle av på en rist, slik at det ikke blir fuktig i bunnen. Noen kaker, som muffins, kan med fordel stå litt i formene før du setter dem på rist.
     

Del denne artikkelen