Fastelavnsboller med bringebærkrem
Enkel•150 min min
Ingredienser
Antall stykker
-
17 dlhvetemel (ca.)
-
2 dlsukker
-
50 gfersk gjær (ev. 1 pk tørrgjær)
-
1 tssalt
-
3 tsmalt kardemomme
-
1 stkegg
-
6 dltemperert TINE® Helmelk 3,5 % fett
-
150 gromtemperert TINE® Meierismør i terninger
-
1 stkegg til pensling
Bringebærkrem
-
6 dl
-
4 ssmelis
-
300 gfrosne bringebær
-
4 stkgelatinplater
Topping
-
400 gmørk sjokolade
-
20 stkfriske bringebær
Slik gjør du det
-
1
Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett temperert melk og elt deigen godt sammen.
Tips
Tørrgjær tåler temperatur opp til 40 °C, og fersk gjær tåler opp til 30 °C. Blir deigen for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke.
-
2
Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5-10 minutter til.
Tips
Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.
-
3
Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve til dobbel størrelse. 40-60 minutter avhengig av temperatur.
Tips
Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.
-
4
Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
-
5
Legg bollene med god avtand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 30-45 minutter. Sett ovnen på 210 °C. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
-
6
Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Varm opp halvparten av fløten til rett under kokepunktet. Klem vannet ut av gelatinen og rør ut i den varme fløten.
-
7
Ha frosne bringebær i en bolle, hell over resten av fløten og ha i melis. Start vispen og spe med den varme gelatinblandingen mens pisken går. Pisk til stiv krem. Sett kremen kaldt i minst 30 minutter til moussen har satt seg.
-
8
Hakk sjokolade og smelt på lav varme, helst i vannbad. Del boller i to. Dypp toppen av bollene i sjokolade og legg over på rist. Du kan også bruke en skje og øse smeltet sjokolade over bollene etter montering.
-
9
Fordel bringebærmousse på nederste delen av bollene og sett på toppen. Topp med smeltet sjokolade, sjokoladebiter og bringebær. Server med en gang.