
Hveteboller grunnoppskrift
Enkel•60 min15 min
Ingredienser
Antall stykker
-
17 dlhvetemel
-
2 dlsukker
-
50 gfersk gjær
-
1 tssalt
-
3 tskardemomme
-
1 stkegg
-
6 dl
-
150 gTINE® Meierismør , romtemperert
Til pensling
-
1 stkegg
Slik gjør du det
-
1
Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett temperert melk og elt deigen godt sammen.
Tips
Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin: Smelt smør i en kjele og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over litt av væsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!
-
2
Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5 minutter til.
Tips
Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.
-
3
Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve 30-40 minutter til dobbel størrelse.
Tips
Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.
-
4
Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
-
5
Legg bollene med god avstand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 10-20 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.