Hveteboller

Hveteboller grunnoppskrift

239
1,452
Enkel60 min
Nybakte boller er noe alle elsker. Med denne grunnoppskriften på bolledeig har du full kontroll på myke, luftige boller.

Ingredienser

Antall stykker

Til pensling

 • 1 stk
  egg

Slik gjør du det

 1. 1

  Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett temperert melk og elt deigen godt sammen.

  Tips

  Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin: Smelt smør i en kjele og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over litt av væsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

 2. 2

  Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5 minutter til.

  Tips

  Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.  

 3. 3

  Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve 30-40 minutter til dobbel størrelse.

  Tips

  Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

 4. 4

  Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.

 5. 5

  Legg bollene med god avstand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 10-20 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Del denne oppskriften: