Hveteboller

Hveteboller grunnoppskrift

89
  • Enkel
  • 60 min
  • 15 min
Nybakte boller er noe alle elsker. Med denne grunnoppskriften på bolledeig har du full kontroll på myke, luftige boller.

Ingredienser

17 dl hvetemel
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 ts salt
3 ts kardemomme
1 stk egg
6 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
150 g TINE Meierismør , romtemperert

Til pensling

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett melk og elt deigen godt sammen.
    2. Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5 minutter til.
      Tips!

      Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.  

    3. Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve 30-40 minutter til dobbel størrelse.
      Tips!

      Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

    4. Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
    5. Legg bollene med god avtand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 10-20 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Kommentarer

  • Leah

    15 dager siden
    Min mamma sier at man burde ha varm melk/ oppvarmet melk for å få effekt på gjæren, men bollene ble kjmpegode, men litt små 😁

     (0)

    • Leah

      15 dager siden
      Man kan la deigen heve hele natta, men hvis gjæren er helt ødelagt er det jo ingen vitts !

       (0)


  • Amja

    27 dager siden
    Har lest kommentarene! Står faktisk 17 dl mel i oppskriften, lenger nede på kommentar feltet står det 19 dl... Måtte bruke litt mer mel enn 17 dl🤸‍♀️

     (0)


  • Sandie

    29 dager siden
    Ingen heving her heller, prøver nå å heve i ovnen på et eget heve deig program!

     (0)


  • Martine

    1 måneder siden
    Helt krise at det ikke står noe om at melken skal varmes. Glemte det og nå blir bollene flate.

     (2)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Martine!

      Det stemmer at melken ikke skal varmes da det skal romtemperert smør i deigen som ikke skal smelte.

      Jo varmere deigen står og hever jo fortere hever den. Ha den gjerne stående på et varmt baderomsgulv eller lignene. :)

       (0)


  • olivia

    2 måneder siden
    sto ingenting om å temperere melken så glemte det og sitter igjen med en ubrukelig deig med dø gjær som aldri vil heve

     (0)

    • Bakemester

      2 måneder siden
      Hei 😁 denne oppskriften er dessverre helt på jordet. Hvis man skal bruke kald væske så må deigen heve mye lengre enn det som er oppgitt i denne oppskriften. Så jeg skjønner godt hvorfor ikke deigen din ikke har hevet seg på den tiden som står oppgitt i denne oppskriften. Det er ingen ting i veien for å varme opp melken til ca 25 grader og så røre gjæren ut i melken før du blander væsken sammen med de tørre ingrediensene. Da oppnår du at gjæren får løst seg helt opp. Ikke alle maskiner elter deigen så bra at all gjæren løser seg opp.
      La det elte på lav hastighet i ti minutter før du har i smøret. Når du har i smøret så må du nok beregne ti minutter til med elting. La deigen heve først i en time, så triller du ut boller og lar de heve en time til før du steker de på 220 grader i 8-10 minutter 😁 da får du et godt resultat.

       (1)

    • Margrete , Kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei, Olivia! Dette skal vi se litt nærmere på, så tusen takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette. Slik du får forklart av Bakemester stemmer :) God bakst!

       (0)


  • André

    2 måneder siden
    Dette er den værste bolledeigen jeg noen gang har laget. Måtte ha minst 50% mer mel for å få deig av denne røra. Er det noe jeg gjør feil eller? Hva er trikset?

     (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei, Andrè! Så leit å høre det. Oppskriften er testet opptil flere ganger, og forholdene skal være korrekt. Vi hjelper deg gjerne, men trenger da litt informasjon om fremgangsmåten din :)

       (2)


  • Kjersti

    2 måneder siden
    Så fornøyd med denne deigen, lagde kanelboller med den for noen dager siden, nå står en ny deig med vanlige boller i bakerovnen. Fant ut at det er greit og strø på litt ekstra mel på deigen når du ruller den ut. Da blir den veldig enkel å jobbe med.

    Takk til dere som har laget oppskriften!

     (0)


  • Oof

    3 måneder siden
    Kan vi ta oppi mer melk eller vann det ser ut til at det er i litt for lite væske eller er det bare tålmodighet som gjeller

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Om deigen ser for tørr ut kan du spe med litt og litt væske slik at du får ønsket konsistens :) Lykke til og god bakst!

       (0)


  • Eva

    3 måneder siden
    Supergode og luftige! Lot deigen heve ca 60 min første gang og 20 min etterheving.

     (0)


  • knut

    3 måneder siden
    jevligste bolle deigen noen sine

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Uff da, Knut!

      Hvorfor syns du det?

       (10)


Det er mye kjærlighet i god mat