Hveteboller

Hveteboller grunnoppskrift

68
  • Enkel
  • 60 min
  • 15 min
Nybakte boller er noe alle elsker. Med denne grunnoppskriften på bolledeig har du full kontroll på myke, luftige boller.

Ingredienser

17 dl hvetemel
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 ts salt
3 ts kardemomme
1 stk egg
6 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
150 g TINE Meierismør , romtemperert

Til pensling

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett melk og elt deigen godt sammen.
    2. Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5 minutter til.
      Tips!

      Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.  

    3. Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve 30-40 minutter til dobbel størrelse.
      Tips!

      Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

    4. Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
    5. Legg bollene med god avtand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 10-20 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Kommentarer

  • Kokkos

    10 dager siden
    Fantastisk og enkel oppskrift. En herlig deig å jobbe med både før og etter heving. Brukte den for å lage skolebrød. Takk til dere som har lagt ut oppskriften.

    En ting jeg ikke forstår med oppskrifter på siden er å bruke desiliter på bakevarer. Det hadde vært mye bedre med gram. 17 desiliter mel er ca 1 kg mel.

    Ellers er jeg superfornøyd.

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      9 dager siden
      Hei!

      Så godt å se at du er fornøyd med oppskriften! :)

      Meningen med mål i dl og ikke i gram er for at de som ikke har vekt på kjøkkenet sitt skal få mulighet å bake disse gode bollene også. :)

       (0)

      • Kokkos

        9 dager siden
        Det kan jeg forstå, men dette er kanskje bakgrunnen for at en del ikke klarer en ganske rett fram oppskrift. Baking er lett om man følger mål og prosess.

        Takk for svar.

         (0)


  • Vigdis

    28 dager siden
    Skal gjæren løses opp før en har den oppi melblandingen?

     (1)

    • Karoline

      28 dager siden
      Jeg gjør det, altså løser fersk gjær opp i lunken væske først. Tørrgjær blander jeg rett i melet. Det fungerer alltid bra :-)

       (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      26 dager siden
      Hei Vigdis,

      I denne oppskriften trenger du ikke å løse opp gjæren i væske først :)

       (0)


  • Kaja

    2 måneder siden
    Var litt vanskelig å lese hva man skulle putte oppi å når, ellers bra.

     (4)


  • Merete

    3 måneder siden
    Fantastisk god oppskrift !! Lagde skoleboller og kanelsnurrer av samme deig, med vellykket resultat😊

     (4)


  • Heidi

    3 måneder siden
    Hei. Ser det er flere som har problemer med heving og at er svar fra Tine er at ingrediensene skal måles opp på forhånd slik at de har ca lik temperatur.
    Når så mange strever med å få deigen til å heve, synes jeg det blir misvisende av dere dersom dere ikke får med oppskriften at væsken også skal romtepereres.

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Takk for tilbakemeldingen din, Heidi.

      Vi har det med i vurderingen for utviklingen av siden at kanskje alle oppskrifter burde starte med at alt skal måles opp først slik at slike misforståelser ikke skjer.

       (1)


  • Frøy

    3 måneder siden
    Hei! Jeg og min venn brukte dennne opskriften til å lage boller. Vi vil bare si at det er lurt å følge og lese oppskriften nøye. Dette lærte vi ved å ikke følge oppskriften. Vi vet ikke helt hvor det gikk galt, men det som er sikkert er at vi skal følge oppskrifetn neste gang. Selv har jeg aldri mestret bakverk. Deigen vår er kompakt, stygg og umulig å jobbe med. Det å ikke varme opp melken var nytt for meg, kanksje det var grunnen til at det gikk galt?
    Oppskriften skal teset igjen neste uke!!!!!!!!
    Hilsen to opptimistiske men en bollesmule fortvilte jenter!

     (1)

    • Frøy(igjen)

      3 måneder siden
      Feilen kan ligge i at vi brukte tørrgjær istedenfor fersk gjær??
      Vi har også brukt idun mors hjemmebakte gjær for søte deiger. I følge den skal den gi luftig resultat(deigen våres var hard).

       (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Så leit at det ikke ble som dere håper, men så utrolig bra at dere skal prøve den ut igjen og da går det nok kjempe bra.

      Husk å følg oppskriften nøye og mål opp alt på forhånd slik at alt har cirka samme temperatur. Lykke til og fortell oss gjerne hvordan det går :)

       (2)


  • Søndagsbakerne

    3 måneder siden
    Tusen takk for denne oppskrifta! Jeg er ikke særlig til baker men til og med jeg fikk til dette sammen med stesønnen min =) Vi har hatt en veldig fin søndag allerede! <3

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Så herlig at dere fikk det til og hadde en flott søndag :) Kos dere videre med bakst!

       (1)


  • Ine

    4 måneder siden
    Kan eg la vær å ha oppi kardemomme for eg tåler ikkje

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Ine,

      Du kan fint droppe å ha i kardemomme :) God bakst!

       (2)

      • Ine

        3 måneder siden
        TAkk for svar har venta lenge på svar

         (1)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          3 måneder siden
          Bere hyggelig :)

          Håper du fikk lagd bollene dine nå!

           (1)


  • 11-åring som elsker baking

    4 måneder siden
    Hvorfor står det ingenting om at melken skal varmes? Hvis ikke den skal det, så lurer jeg på hvorfor. Jeg har brukt flere andre oppskrifter hvor det har stått at jeg skal gjøre det.

     (13)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei!

      Ja det er ofte i hvetebakst at du skal varme opp både melk og smeltet smør og ha i røren.Det stemmer det. :) Men i denne oppskriften skal ikke melken varmes opp, da smøret skal være romtemperert og ikke smeltet. Melken trenger ikke være kjøleskapkald, men den skal ikke varmes opp. Go bakst!

       (0)


  • Marianne

    4 måneder siden
    Hvis jeg ønsker å bruke fibra mel og havremel sammen med hvetemel i denne oppskriften, må jeg øke væske mengden da?

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Marianne!

      Det skal ikke ha så mye å si på væskemengden, men dette kan du justere på slutten av elting av deigen. Vil også anbefale deg og se på denne oppskriften med grove Havreboller og. https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/sot-gjarbakst/grove-havreboller. Go bakst!

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat