Hveteboller

Hveteboller grunnoppskrift

61
  • Enkel
  • 60 min
  • 15 min
Nybakte boller er noe alle elsker. Med denne grunnoppskriften på bolledeig har du full kontroll på myke, luftige boller.

Ingredienser

17 dl hvetemel
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 ts salt
3 ts kardemomme
1 stk egg
6 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
150 g TINE Meierismør , romtemperert

Til pensling

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett melk og elt deigen godt sammen.
    2. Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5 minutter til.
      Tips!

      Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.  

    3. Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve 30-40 minutter til dobbel størrelse.
      Tips!

      Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

    4. Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
    5. Legg bollene med god avtand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 10-20 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Kommentarer

  • Kaja

    7 dager siden
    Var litt vanskelig å lese hva man skulle putte oppi å når, ellers bra.

     (2)


  • Merete

    13 dager siden
    Fantastisk god oppskrift !! Lagde skoleboller og kanelsnurrer av samme deig, med vellykket resultat😊

     (2)


  • Heidi

    18 dager siden
    Hei. Ser det er flere som har problemer med heving og at er svar fra Tine er at ingrediensene skal måles opp på forhånd slik at de har ca lik temperatur.
    Når så mange strever med å få deigen til å heve, synes jeg det blir misvisende av dere dersom dere ikke får med oppskriften at væsken også skal romtepereres.

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      17 dager siden
      Takk for tilbakemeldingen din, Heidi.

      Vi har det med i vurderingen for utviklingen av siden at kanskje alle oppskrifter burde starte med at alt skal måles opp først slik at slike misforståelser ikke skjer.

       (1)


  • Frøy

    21 dager siden
    Hei! Jeg og min venn brukte dennne opskriften til å lage boller. Vi vil bare si at det er lurt å følge og lese oppskriften nøye. Dette lærte vi ved å ikke følge oppskriften. Vi vet ikke helt hvor det gikk galt, men det som er sikkert er at vi skal følge oppskrifetn neste gang. Selv har jeg aldri mestret bakverk. Deigen vår er kompakt, stygg og umulig å jobbe med. Det å ikke varme opp melken var nytt for meg, kanksje det var grunnen til at det gikk galt?
    Oppskriften skal teset igjen neste uke!!!!!!!!
    Hilsen to opptimistiske men en bollesmule fortvilte jenter!

     (1)

    • Frøy(igjen)

      21 dager siden
      Feilen kan ligge i at vi brukte tørrgjær istedenfor fersk gjær??
      Vi har også brukt idun mors hjemmebakte gjær for søte deiger. I følge den skal den gi luftig resultat(deigen våres var hard).

       (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      20 dager siden
      Så leit at det ikke ble som dere håper, men så utrolig bra at dere skal prøve den ut igjen og da går det nok kjempe bra.

      Husk å følg oppskriften nøye og mål opp alt på forhånd slik at alt har cirka samme temperatur. Lykke til og fortell oss gjerne hvordan det går :)

       (1)


  • Søndagsbakerne

    25 dager siden
    Tusen takk for denne oppskrifta! Jeg er ikke særlig til baker men til og med jeg fikk til dette sammen med stesønnen min =) Vi har hatt en veldig fin søndag allerede! <3

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      24 dager siden
      Så herlig at dere fikk det til og hadde en flott søndag :) Kos dere videre med bakst!

       (1)


  • Ine

    1 måneder siden
    Kan eg la vær å ha oppi kardemomme for eg tåler ikkje

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Ine,

      Du kan fint droppe å ha i kardemomme :) God bakst!

       (2)

      • Ine

        1 måneder siden
        TAkk for svar har venta lenge på svar

         (1)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          30 dager siden
          Bere hyggelig :)

          Håper du fikk lagd bollene dine nå!

           (1)


  • 11-åring som elsker baking

    2 måneder siden
    Hvorfor står det ingenting om at melken skal varmes? Hvis ikke den skal det, så lurer jeg på hvorfor. Jeg har brukt flere andre oppskrifter hvor det har stått at jeg skal gjøre det.

     (13)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei!

      Ja det er ofte i hvetebakst at du skal varme opp både melk og smeltet smør og ha i røren.Det stemmer det. :) Men i denne oppskriften skal ikke melken varmes opp, da smøret skal være romtemperert og ikke smeltet. Melken trenger ikke være kjøleskapkald, men den skal ikke varmes opp. Go bakst!

       (0)


  • Marianne

    2 måneder siden
    Hvis jeg ønsker å bruke fibra mel og havremel sammen med hvetemel i denne oppskriften, må jeg øke væske mengden da?

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Marianne!

      Det skal ikke ha så mye å si på væskemengden, men dette kan du justere på slutten av elting av deigen. Vil også anbefale deg og se på denne oppskriften med grove Havreboller og. https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/sot-gjarbakst/grove-havreboller. Go bakst!

       (0)


  • Julie

    2 måneder siden
    Takk or denne oppskriften. Perfekt

     (1)

    • Margrete , Kundekonsulent

      1 måneder siden
      Det var godt å høre :) Håper det smaker!

       (0)


  • Frustrert baker.

    2 måneder siden
    Uff.... det er 3 gangen jeg prøver denne oppskriften, og deigen VIL IKKE heve seg :( har ikke kjøkkenmaskin, så varmer opp smør og heller oppi melk så den blir lunken. Har deretter oppi gjer og rører. Men vil likevel ikke heve seg! Hva gjør jeg galt?
    Og hva gjør egget i røren? har ikke sett så mange bolleoppskrifter med egg.

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei,

      I denne oppskriften skal ikke smøret smeltes men eltes inn som små terninger. Så lenge smøret er romtemperert kan du fint elte dette inn med hendene. Salt og gjær sammen kan drepe heve egenskapene til gjæren, som det står i oppskriften må de ligge på hver sin side i bollen. Hvis du skal kna dette sammen med hendene vil jeg anbefale og ta i gjær eller salt først og rør det sammen for så å ta i den andre ingrediensen.



      Kanskje denne oppskriften er enklere uten kjøkkenmaskin: https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/sot-gjarbakst/kesamboller



      Lykke til :)

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat