Glutenfrie boller

Glutenfrie boller

Kommentarer 52
  • Enkel
  • 90 min
De med cølaki kan få ferske og saftige boller. Det eneste er at de ikke inneholder gluten.Her er oppskriften på en glutenfri bolledeig som har både kesam og gjær, men som bruker fiberhusk og glutenfritt mel. Del de ferdigstekte bollene i to og fyll på med deilig vaniljekrem, så får du et glutenfritt alternativ til fastelavensboller.

Antall porsjoner

Ingredienser

Grunndeig:

3 dl Kesam® Original
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
70 g jyttemel
50 g gjær
6 ss smeltet TINE Meierismør
½ ts salt
500 g glutenfritt mel
1 ½ dl sukker
1 ts kardemomme

Fyll:

1 dl rosiner

Slik gjør du det

    1. Ha kesam i en bolle og tilsett varmt vann. Rør sammen og tilsett deretter fiberhusk, jyttemel og gluenfritt mel. La kjøkkenmaskinen gå i ca 5-8 minutter. Smuldre i gjæren. Tilsett så smør, salt, sukker og kardemomme. Elt godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
    2. Trill ut deigen med olje på hendene. Del i boller. Dersom du liker rosiner, tilsetter du disse inn i bollene. Legg bollene på bakepapir på stekeplate og la dem etterheve i ca 30 minutter.
    3. Forvarm stekeovnen til 225°C.
    4. Pensle med egg. Stek bollene midt i ovnen i ca 12-15 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist.
Kommentar

Kommentarer

  • Trine

    27 dager siden
    Heisann. Jeg har bakt disse med stor suksess tidligere, men fordi jeg nå har fått irritabel tarm og må spise mat med lav fodmap, har jeg måttet bytte ut smøret med tine laktosefri smør og laktosefri mager kesam, samt bytte ut jyttemelet med et annet glutenfritt mel (har prøvd lailas gule melmix) - men jeg lurer på om jeg må øke melmengden da? Har noen erfaringer med dette? Blir det annerledes med det laktosefrie enn den vanlige? For nå blir de ikke ordentlig stekt.. selv hvor lenge jeg har dem i stekeovnen.. Det er som om det er for lite mel i..? Hvordan skal deigen være? Nå er den veldig klissete og vanskelig å forme bollene, selv med olje på hendene, eller mel, jeg har prøvd begge deler..

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      26 dager siden
      Hei Trine,

      Laktosefri melk eller lignende har akkurat de samme egenskapene som vanlig melk og smør så dette har ingenting å si i forhold til matlaging eller bakst. Vil tro at siden du har kuttet ut jyttemel så trenger det glutenfrie mer elting for å binde seg. Så håper du prøver igjen og lar deigen elte i minst 30 min. God jul!

      Kommenter  (0)


  • Martine

    1 måneder siden
    Hei! Hvor mange boller skal man trille ut med denne oppskriften?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Martine,

      Hvor mange boller du får kommer an på størrelsen du ruller de ut i, men cirka 12-15 boller får du av en oppskrift :)

      Kommenter  (0)


  • Milla

    2 måneder siden
    Hva er glutenfritt mel? Jeg finner ikke en spesiell type pakke mel som heter "glutenfritt mel", så jeg lurer på hva som menes med det? Maizenna er jo også glutenfritt mel... . Noen som kan hjelpe meg?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Milla,

      Maizenna er ikke ett mel, men stivelse. Du finner mange forskjellige meltyper som er glutenfrie fra for eksempel Semper.

      Se her: http://www.allergikost.no/glutenfritt/mel-brod-og-kakeblandinger/semper-glutenfritt-mel

      Kommenter  (0)


  • Malin

    11 måneder siden
    Må man bruke jyttemjøl Ell kan man bruke meire av d glutenfrie mjølet?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Du kan fint bruke bare glutenfritt mel, men bollene kan bli mindre luftige om du bruker bare glutenfritt mel :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)

      • Bjørg Slettebakken

        9 måneder siden
        ?? Jyttemel er jo også glutenfritt. Kan man bruke bare det, istedenfor det andre glutenfrie melet?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          9 måneder siden
          Du kan bruke hvilket som helst glutenfritt mel du ønsker, Bjørg :)

          Kommenter  (0)


  • Amy Lene

    1 år siden
    Hei! Kan jeg bruke den samme glutenfrie melblandingen, som jeg bruker til lyse rundstykker? Eller eller må jeg ha en spesiell melblanding?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Amy Lene, Bruk vanlig glutenfri melblanding og ikke den som er spesiell til rundstykker :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Anine

    1 år siden
    Denne oppskriften er en slager hjemme hos oss! Blir like god, hver gang!

    Kommenter  (5)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Takk for hyggelig tilbakemelding :) Fortsatt god bakst videre, Anine!

      Kommenter  (0)


  • Mina stalsberg

    2 år siden
    Jeg er så glad å lage meg mat til boller med brus til det mange som liker det det er Sundt å spise boller mange som vil ha boller for at jeg tåler ikke hvetemel jeg tåler glutenfritt

    Kommenter  (5)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Mina! Så Hyggelig å høre at du er glad i glutenfrie boller :)God bakst videre!

      Kommenter  (1)


  • Gudveig Mjånes

    2 år siden
    Kan ein laga desse bollene med Laktosefri kesam? Vil det at den er magrare gjera noko med deigen?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Gudveig, Klart du kan bruke den laktosefrie Kesamen, det vil ikke utgjøre noe forskjell på deigen :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Aslaug Kjølstad Berg

    2 år siden
    Kan disse bollene fryses?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Aslaug, Klart de kan, men bakst smaker best ferskt :)God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Ingrid

    2 år siden
    Brukte denne oppskriften til kanelsnurrer - gikk helt strålende. Fikk ikke helt til formen, men det skyldtes kokken. Lot fiberhusk blandes i lag med Kesam og vann. Lot det stå noen minutter. Så blandet jeg rødt tørrgjær i lag med melet og blandet det inn i det våte. Brukte maskin - lot det helte i ca 8 minutter. Hadde smeltet smør 6 skjeer godt smør (liker ikke skje som mål - vil heller ha gram ??). Blandet så resten inn i deigen. Lot maskinen gå noen minutter. Deigen hevet flott og var kjempeluftig. Kjevlet ut på bakeunderlag. Hadde litt vanlig olje på kjevlen og ingenting hang. På med smør, kanel/sukker og brettet. Skar opp i "skiver". La på brett og smurte med egg og melk og hadde på perlesukker. Smakte helt perfekt. Tror også frøkna som skal ha glutenfri mat også likte dette. Lillesøstra likte også. Kan anbefales. Liker dette med å bake med Kesam ??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ingrid, Så hyggelig å høre at det ble ett godt resultat som glutenfri oppskrift. Takk for at du deler med oss :) så bra at det falt i smak hos både store og små i familien. God bakst videre!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat