Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Kommentarer 72
  • Enkel
  • 90 min
Denne oppskriften på nydelige kremboller, «fastlavnsboller», gir deg ca 16 lette og luftige hveteboller som du kan fylle med deilig krem og syltetøy. Et dryss av melis på toppen og de blir helt uimotståelige.

Ingredienser

Antall porsjoner

Fastelavensboller

50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
3 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller annen melk
100 g TINE Meierismør
100 g sukker
500 g hvetemel (ca.)
½ ts kardemomme
½ ts salt
½ ts bakepulver

Pensling

1 stk sammenvispet egg

Fyll til fastelavensboller

3 dl TINE Kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 dl syltetøy

Dryss ved servering

1 dl melis

Slik gjør du det

    1. Smelte smør. Ha i melk og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
    2. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  1. Utbaking og etterheving

    1. Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutter.
    2. Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøl på rist.
  2. Fyll til fastelavensboller

    1. Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt.
      Tips!

      Kaldheving av gjærbakst er smart hvis du vil servere ferske boller til frokost. Da bruker du halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene, sett kaldt over natten.

      Trill ut til boller uten at du har forhevet deigen. Legg dem på smurt plate og pensle med egg. La bollene så stå i et varmt rom i ca 30. minutter for å få litt heving før de settes inn i kald stekeovn. Stek bollene midt i ovnen på 250 °C til de er pent gylne.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Lili

    10 måneder siden
    Jeg brukte kun 3 grams av Gjær og gjøre kaldheving 72 timer. Det gikk kjempefint. Luftige. Hjemmelaget vanilja krem med hjemmelaget jordbær syltetoy. Kjempegode. Jeg syns at 50 grams av gjær er sinnsykt mye. Det er min mening.

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Takk for at du deler dine tips med oss, Lili :)

      God bakst videre!

      Kommenter  (2)


  • Kristina Nguyen

    10 måneder siden
    Disse ble helt nydelige! Eltet de i ca 7-10min med maskin. Brukte vanlig våt gjær. De vokste seg trippel størrelse både etter første/andre heving og ovn. Hadde de i midten av ovnen på 220C i 10min. Ble myke, superluftige og helt perfekte!

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 måneder siden
      Det høres helt fantastisk ut, Kristina :) Fortsatt god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Mono

    2 år siden
    Hvordan lager man kremfløte ut av melk? Håper på svar!

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Mono, Melken i oppskriften skal brukes i bolle oppskriften og kremfløten skal piskes til krem :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Ingrid

    2 år siden
    225 gr - hva tilsvarer det i varmluftsovn??

    Kommenter  (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ingrid, 200 grader blir det på varmluft :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • henna

    2 år siden
    Luftige og gode boller. Happy fastenlavens dag (:

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      God fastelavens dagen til deg, Henna :) Så bra at bollene smakte. Håper dagen var fin!

      Kommenter  (0)


  • Anna

    3 år siden
    Hei, dette var enkel oppskrift og ikke minst ble bollene kjempe gode. De ble ihvertfall spist fort:) Ser at det er mange som har kommentert temperaturen. Kan si at det er forskjell fra ovn til ovn. Du må steke bollene utifra hvordan din ovn fungerer. Min mors ovn må settes på max temperatur for å kunne steke bollene i 5-8 min mens min ovn kan jeg sette på 225 men da må jeg steke i 15 min.

    Kommenter  (8)


  • Emma

    3 år siden
    Hvis man bruker tørrgjær hva gjør man da?

    Kommenter  (21)

    • Mari Grønlien

      3 år siden
      Jeg bruker ofte tørrgjær og synes det fungerer best når det bløtlegges i væsken. Varm melken til lunken (35-40°) og strø tørrgjær jevnt over melken. La det stå og løse seg opp uten å røre, da unngår du klumper og får en jevn base til det tørre. En fordel å blande det tørre sammen først :)

      Kommenter  (21)

      • Emma

        3 år siden
        Takk!

        Kommenter  (6)


  • Kjersti

    3 år siden
    Hei, om man skal lage dobbel porsjon, skal man doble gjærmengden også?

    Kommenter  (33)

    • Lise

      3 år siden
      Jeg ville ikke doblet mengden med gjær, da det ofte blir brukt for mye gjær i gjærbakst. Når jeg baker 5 brød, bruker jeg 25g ferskgjer. Men det er min mening :) Vil du ha de veldig luftige som beskrevet i oppskriften vill jeg kanskje brukt 25g ferskgjær ekstra, og ikke dobblet den :)

      Kommenter  (8)


  • Vera

    4 år siden
    Hei Bollene smaker godt og ble for så vidt luftige, men måtte ha dem lengre i ovnen da de ikke var helt gjennomstekt etter 10 min. Brukte ikke varmluft, 225 grader. Har det noe å si hvor i ovnen man setter dem? Jeg hadde dem midt i på rist med bakepapir.

    Kommenter  (14)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Vera, Midt i ovnene er det beste, det kan også være lurt å bruke varm luft da bollene blir stekt mer gjevnt. Det kan også variere litt fra hvilken ovn du bruker.

      Kommenter  (8)


  • Kristine

    4 år siden
    Gode boller, men jeg fikk dem ikke til å bli særlig luftige. Hva kan jeg ha gjort feil? Er også enig i at 250º var i overkant, selv om jeg ikke brukte varmluft.

    Kommenter  (5)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Kristine, Det kan være flere grunner til at de ikke ble luftige. Det er viktig å elte deigen nok, gjerne 10 minutter i eltemaskin eller 15 minutter for hånd. Så må deigen få hvile lenge nok, og dersom deigen er litt kald så vil 30 minutt ikke alltid være lenge nok. Til slutt er det viktig at gjæren ikke er gammel. Mange glemmer å sjekke holdbarhetsdatoen på tørrgjæren sin, for siden det er et naturlig produkt, så mister den virkning etter noen uker i skapet. Det samme gjelder ferksgjær. Lykke til neste gang :)

      Kommenter  (3)


Det er mye kjærlighet i god mat