Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

76
  • Enkel
  • 90 min
Denne oppskriften på nydelige kremboller, «fastlavnsboller», gir deg ca 16 lette og luftige hveteboller som du kan fylle med deilig krem og syltetøy. Et dryss av melis på toppen og de blir helt uimotståelige.

Ingredienser

Fastelavensboller

50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
3 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller annen melk
100 g TINE Meierismør
100 g sukker
500 g hvetemel (ca.)
½ ts kardemomme
½ ts salt
½ ts bakepulver

Pensling

1 stk sammenvispet egg

Fyll til fastelavensboller

3 dl TINE Kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 dl syltetøy

Dryss ved servering

1 dl melis

Slik gjør du det

    1. Smelte smør. Ha i melk og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren.
    2. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  1. Utbaking og etterheving

    1. Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutter.
    2. Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøl på rist.
  2. Fyll til fastelavensboller

    1. Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt.
      Tips!

      Kaldheving av gjærbakst er smart hvis du vil servere ferske boller til frokost. Da bruker du halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene, sett kaldt over natten.

      Trill ut til boller uten at du har forhevet deigen. Legg dem på smurt plate og pensle med egg. La bollene så stå i et varmt rom i ca 30. minutter for å få litt heving før de settes inn i kald stekeovn. Stek bollene midt i ovnen på 250 °C til de er pent gylne.

Kommentarer

  • Anna

    7 måneder siden
    Lagde disse til fastelaven idag, fantastisk gode boller! Eltet de 15 min for hånd og et par min i maskin, og de ble de luftigste bollene jeg har smakt.
    Tips til ekstra god og (veldig) søt krem, miks 200 gram Philadelphia ost sammen med 200 gram melis og bland inn med kremen. Smaker helt nydelig til bollene.

     (0)


  • Live

    7 måneder siden
    Hvorfor bruker man gjær og bakepulver?

     (6)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Hei Live,

      Årsaken er å gi deigen mulighet til heve litt ekstra :)

       (0)


  • Inger-Lise

    7 måneder siden
    Gode boller

     (2)


  • Lili

    2 år siden
    Jeg brukte kun 3 grams av Gjær og gjøre kaldheving 72 timer. Det gikk kjempefint. Luftige. Hjemmelaget vanilja krem med hjemmelaget jordbær syltetoy. Kjempegode. Jeg syns at 50 grams av gjær er sinnsykt mye. Det er min mening.

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Takk for at du deler dine tips med oss, Lili :)

      God bakst videre!

       (2)


  • Kristina Nguyen

    2 år siden
    Disse ble helt nydelige! Eltet de i ca 7-10min med maskin. Brukte vanlig våt gjær. De vokste seg trippel størrelse både etter første/andre heving og ovn. Hadde de i midten av ovnen på 220C i 10min. Ble myke, superluftige og helt perfekte!

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Det høres helt fantastisk ut, Kristina :) Fortsatt god bakst!

       (2)


  • Mono

    3 år siden
    Hvordan lager man kremfløte ut av melk? Håper på svar!

     (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      3 år siden
      Hei Mono, Melken i oppskriften skal brukes i bolle oppskriften og kremfløten skal piskes til krem :) God bakst!

       (2)


  • Ingrid

    3 år siden
    225 gr - hva tilsvarer det i varmluftsovn??

     (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      3 år siden
      Hei Ingrid, 200 grader blir det på varmluft :) Lykke til!

       (2)


  • henna

    3 år siden
    Luftige og gode boller. Happy fastenlavens dag (:

     (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      3 år siden
      God fastelavens dagen til deg, Henna :) Så bra at bollene smakte. Håper dagen var fin!

       (2)


  • Anna

    4 år siden
    Hei, dette var enkel oppskrift og ikke minst ble bollene kjempe gode. De ble ihvertfall spist fort:) Ser at det er mange som har kommentert temperaturen. Kan si at det er forskjell fra ovn til ovn. Du må steke bollene utifra hvordan din ovn fungerer. Min mors ovn må settes på max temperatur for å kunne steke bollene i 5-8 min mens min ovn kan jeg sette på 225 men da må jeg steke i 15 min.

     (2)


  • Emma

    4 år siden
    Hvis man bruker tørrgjær hva gjør man da?

     (21)

    • Mari Grønlien

      4 år siden
      Jeg bruker ofte tørrgjær og synes det fungerer best når det bløtlegges i væsken. Varm melken til lunken (35-40°) og strø tørrgjær jevnt over melken. La det stå og løse seg opp uten å røre, da unngår du klumper og får en jevn base til det tørre. En fordel å blande det tørre sammen først :)

       (21)

      • Emma

        4 år siden
        Takk!

         (6)


Det er mye kjærlighet i god mat