Glutenfrie fastelavensboller

Glutenfrie fastelavnsboller

Kommentarer 22
  • Enkel
  • 90 min
Alle fortjener å bli servert ferske og saftige fastelavensboller. Fastelavensboller kan fint lages med glutenfritt mel og dermed spises også for deg med cølaki eller glutenintoleranse. Fyll fastelavensbollene med herlig vaniljekrem, som gir bollene det lille ekstra. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Glutenfri bolledeig

3 dl Kesam® Original
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
70 g jyttemel
500 g lyst glutenfritt mel
50 g gjær
6 ss smeltet TINE Meierismør
½ ts salt
1 ½ dl sukker
1 ts kardemomme

Vaniljefyll til boller

3 dl TINE Kremfløte
3 dl Piano Vaniljekrem

Dryss:

3 ss melis

Slik gjør du det

    1. Ha kesam i en bolle og tilsett varmt vann. Rør sammen og tilsett deretter Semper (eller annet glutenfritt mel), fiberhusk og jyttemel. La kjøkkenmaskinen gå i ca 5 - 8 minutter. Tilsett så gjær, smør, salt, sukker og kardemomme. Elt godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
    2. Trill ut deigen med olje på hendene. Del i boller. Legg bollene på bakepapir på stekeplate og la dem etterheve i ca 30 minutter.
    3. Forvarm stekeovnen til 225°C.
  1. Steke boller

    1. Pensle med egg. Stek bollene midt i ovnen i ca 12-15 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist og del dem deretter i to.
  2. Fyll til glutenfrie fastelavensboller

    1. Visp kremfløten stiv og bland den med vaniljekremen. Legg kremen på bollebunnene. Legg på toppene. Fastelavnsboller blir ekstra lekre når du gir dem et dryss med siktet melis.
Tips!

Hvis du ønsker et alternativ til vanlig krem eller vaniljekrem i bollene, kan du blande 3 - 4 spiseskjeer sjokoladesaus eller litt syltetøy i kremen

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Amy

    9 måneder siden
    Jeg fant ut at ved å ha alt det tørre i bakebollen først, inkludert tørrgjær, for så å tilsette en blanding av kesam, varmt vann, smeltet smør, samt at jeg har rørt fiberhusken ut i væsken, så blir bollene helt supre...

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Takk for at du deler dine erfaringer med oss, Amy :) God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Margarita

    2 år siden
    Det var en katastrofe! Bollene har ikke hevet seg, ble som en stein ??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Margarita, Kan det være du har brukt for varmt vann i? Det er viktig at temperaturen på væsken maks 37 grader, ellers mister gjæren heveegenskapenen sin. Lykke til neste gang :)

      Kommenter  (0)


  • Mari

    3 år siden
    De var kjempe gode, enkle og lage også selv om jeg bare er 10 år. Elsket dem??

    Kommenter  (8)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Så hyggelig å høre, Mari :)

      Kommenter  (2)


  • Ragnhild

    5 år siden
    Egget sammen med kesam og vann, bakepulver sammen med melet.

    Kommenter  (4)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Godt tips, Ragnhild!

      Kommenter  (9)


  • ragnhild

    5 år siden
    La til ett egg og en teskje bakepulver - da ble de virkelig lette og luftige.

    Kommenter  (19)

    • Ingrid

      5 år siden
      God idé! Når tilsetter du dette? :)

      Kommenter  (16)


  • Lise

    5 år siden
    Hei! Jeg lurere på om det er mulig å bytte ut Kesam med noe som er laktosefritt men alikevel få den samme konsistensen, på deigen? Mvh Lise

    Kommenter  (10)

    • Amy

      9 måneder siden
      Man kan få kjøpt laktosefri Kesam i Sverige.

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Hei Lise,

      Du kan fint bruke laktosefri yoghurt som erstatning :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Sindre Alsos

    6 år siden
    Hei. Lager nå disse bollene for å overarraske min datter som kommer hjem fra skitur snart. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men bollene flyter ut. Kan umulig være rett. mvh Sindre

    Kommenter  (0)


  • Kari Helene Egeland

    6 år siden
    Har nettopp laget deigen og ser først kommentarene nå. Og ser også at jeg har gjort en feil. Det står ikke i oppskriften at semper skal blandes med jyttemelet og fiberhusken. Jeg blandet sempermelet i sammen med smøret til slutt. Om dette er av betydning vet jeg ikke men jeg tenker at det er viktig at oppskriftene er godt forklart og korrekte. Krysser fingre for gode boller i kveld:)

    Kommenter  (5)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Kari Helene. Takk for tilbakemeldingen din! Jeg har nå endret litt på fremgangsmåtens, slik at det kommer tydeligere fram når det glutenfrie melet skal i. Håper fastelavnsbollene falt i smak til slutt!

      Kommenter  (0)


  • Kristine Olsen

    6 år siden
    Super oppskrift! Hadde helt gitt opp å lage glutenfrie boller, men ingen som kan merke at disse ikke er med vanlig mel:) kjempegode fastelavensboller!!

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Superhyggelig tilbakemelding! Glad du har funnet en ny, glutenfri favoritt, Kristine!

      Kommenter  (0)


  • vera olseng

    6 år siden
    Super oppskrift. Fin også til rundstykker om man kutter ut krydder.

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Glad du liker bollene, Vera! Takk for tipset om rundstykker. Dropp da i så fall kardemomme og sukker. Ha en fortsatt fin dag!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat