Glutenfrie skoleboller

Glutenfrie skoleboller

Kommentarer 31
  • Enkel
  • 90 min
Ferske og saftige skoleboller for de med cølaki og ikke kan spise gluten. Denne oppskriften på glutenfrie skoleboller har fiberhusk og glutenfritt mel, og med kesam i deigen beholder bollene saftigheten. Ønsker du å lage "vanlige" glutenfrie boller, dropper du bare å ha i fyllet og kokosmassen oppå.

Ingredienser

Antall porsjoner

Grunndeig glutenfrie boller

3 dl Kesam® Original
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
70 g jyttemel
500 g lyst glutenfritt mel
50 g gjær
6 ss smeltet TINE Meierismør
½ ts salt
1 ½ dl sukker
1 ts kardemomme

Vaniljefyll

3 dl Piano® Vaniljekrem til steking 0,5 l (ca)

Kokosglasur

5 dl melis (ca)
½ ss sitronsaft
1 stk eggehvite (kan erstattes med samme mengde vann)
1 dl kokosmasse (ca)

Slik gjør du det

    1. Ha kesam i en bolle og tilsett varmt vann. Rør sammen og tilsett deretter fiberhusk, Semper mel (glutenfritt mel) og jyttemel. La kjøkkenmaskinen gå i ca 5-8 minutter. Tilsett så gjær, smør, salt, sukker og kardemomme. Elt godt.
    2. Sett deigen til heving under plast på et lunt sted i 30 minutter.
    3. Trill ut deigen med olje på hendene. Trill ut store boller og legg dem på bakepapir på stekeplate. La de glutenfrie bollene etterheve i ca 20 minutter.
    4. Forvarm stekeovnen til 225°C.
  1. Vaniljefyll og steking

    1. Legg i 1 ss vaniljekrem i midten og stek skolebrødene midt i ovnen i ca 12-15 minutter til de er gylne.
  2. Kokosglasur

    1. Avkjøl skolebrødene på rist. Rør sammen melis, sitronsaft og eggehvite. Den må ikke bli for tynn. Hvis du synes den blir for tykk, kan du tilsette noen ts med vann. Smør på meligglasur på hver bolle og dypp bollene så i kokosmasse like før de skal serveres.
Tips!

Opprinnelig er skoleboller uten rosiner, men det er ikke noe i veien for å tilsette rosiner i deigen. Da kan du ta ca 1 dl og kna dem inn i deigen når du ruller bollene.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Klara

    2 dager siden
    Fantastiske glutenfrie boller! Anbefaler alle som ikke tåler gluten eller kjenner noen som ikke gjør det, å lage disse! Endelig kan jeg kose meg med skoleboller igjen!!!

    Kommenter  (0)

    • Klara

      2 dager siden
      Og disse kan fint spises av dem kten cøliaki også! Alle elsker disse:)

      Kommenter  (0)


  • Lise

    5 måneder siden
    Disse bollene ble utrolig gode!!

    Kommenter  (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei! Så utrolig hyggelig å høre! Takk for tilbakemeldingen :)

      Kommenter  (0)


  • Andreas

    1 år siden
    Lagde disse med noen endringer: Doblet mengden jyttemel, hadde i litt pofiber og havremel og reduserte den lyse melblandingen tilsvarende. Brukte vaniljekesam siden det var det jeg hadde, og byttet halvparten av sukkeret ut med sukrin gold. Dette er de beste skolebollene jeg noen gang har smakt, så jeg må skynde meg å fryse de jeg ikke alt har gumlet i meg bare for å gjøre de litt mindre tilgjengelig. Jeg tok også av en liten del av deigen (det som ble til overs etter ett brett) og lagde en miniflette med søtning og kanel. Fabelaktig.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Dette høres helt fantastisk ut, Andreas :) Takk for at du deler alle tipsene dine med oss! God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Ingrid

    3 år siden
    Er det mulig å bruke rømme i steden for kesam?

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ingrid, Det har jeg aldri forsøkt, men jeg vil tro at det skal gå helt fint :) Lykke til!

      Kommenter  (2)


  • Anepane

    3 år siden
    Hei! Er det bare meg som ender opp med en skikkelig klissete deig? Har fulgt oppskriften til punkt og prikke, så skjønner ikke hva jeg har gjort feil. Jeg kunne i hvert fall ikke "kna deigen godt" for da hadde det ikke vært mer deig igjen... Noen som har et godt råd til meg? Hilsen Håpløs Cøliaker

    Kommenter  (9)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ane, Alt mel, også det glutenfrie, varierer litt fra produsent til produsent. Dersom du opplever at deigen blir veldig klissete, så er det bare å tilsette litt mer glutenfritt mel. Bedre lykke neste gang :)

      Kommenter  (1)


  • kaya

    3 år siden
    heihei. jeg tenkte gi meg ut på denne oppskriften på onsdag, lurte dermed på om sempler melet er de orginale som fås i pakkene? evt hvilken? ;D

    Kommenter  (4)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Kaya, Beklager sent svar, for du er sikkert godt i gang med bakingen din. Det finnes mange glutenfrie alternativer til mel, og Semper er en av disse. Du kan forhøre deg litt frem i en helsekostforretning, dersom du lurer på forskjellen på de ulike. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Elida

    3 år siden
    Dersom man ikke tåler laktose, er det noe man kan bytte ut med kesam...?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Elida, Du kan fint erstatte Kesam med laktosefri lettrømme eller laktosefri yoghurt. Lykke til :)

      Kommenter  (1)

    • Inger Anna Dagsloth

      3 år siden
      Bruk laktosefri Kesam :)

      Kommenter  (1)


  • Vivi Busch-Christensen

    4 år siden
    Hei - kan dere forklare hvorfor man skal bruke jyttemel - jeg har hørt om produktet men aldri prøvet det selv: Hva kan jyttemel som andre fglutenfri melsorter ikke kan ? På forhånd takk for svar ;-). Og kan man bruke annen veske enn kesam?

    Kommenter  (7)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Vivian, Jyttmel er et fiberrikt glutenfritt alternativ, som tilsvarer sammalt hvetemel. Det er for å gjøre bollene litt grovere, men du kan godt bruke andre glutenfrie meltyper som erstatning for denne. Bollene blir svært saftige med kesam, men du kan bruke melk istedenfor :)

      Kommenter  (0)


  • Tea

    4 år siden
    Hvor mange boller tilsvarer denne oppskriften? :)

    Kommenter  (6)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Tea, Denne oppskriften gir deg 14-18 skoleboller, litt avhengig av størrelsen på bollene :) God baking!

      Kommenter  (0)


  • Kine

    4 år siden
    Denne oppskriften anbefaler jeg til alle med cøliaki, kjempegode boller! Endelig kan jeg lage glutenfri bakst som faktisk smaker veldig bra. Fint å kunne lage noe som ikke-allergikere også synes er godt. Takk!!

    Kommenter  (3)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Kine, Det var veldig hyggelig å høre at denne glutenfrie oppskriften på skoleboller falt i smak :)

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat