Skip to main content
Brunost i maten

Brunost i maten

En skive godt brød med brunost er uslåelig. Men denne osten er også glimrende å bruke i matlagingen. Å bruke brunost i vaffelrøren eller i rundstykkene gir en søt og rund smak. Prøv en ny vri og la deg friste av våre spennende oppskrifter med brunost.

Til frokost

Til middag

Søtt

160 år med Gudbrandsdalsost

Bare 17 år gammel kommer seterjenta Anne på en veldig god idé. Det skal senere bli til Gudbrandsdalsosten.

Anne har ikke geiter, så hun spør faren om hun kan bruke litt verdifull fløte i osten. Det å bruke fløte i mysost ble sett på som sløseri den gangen. Men så får de smake resultatet, og det er nydelig.

Året er 1863 og Anne har skapt forløperen til Gudbrandsdalsosten.

/oppskrifter-2024/inspirasjon/brunost-i-maten/Solbråsetra-2024-1.jpg

Grytekokt brunost

De siste tiårene er fløtemysosten blitt mildere og Gudbrandsdalsosten litt magrere og lysere. Nå går vi tilbake i resepthistorien og lager en unik versjon på TINEs anlegg i Gudbrandsdalen.

Vi har hentet frem eldre «farge-kart» for bruning og gått tilbake til en fettprosent mer i retning av tidligere gudbrandsdalsoster.

Koking i gryte og lengre bruning gir en ost med mykere konsistens, med en rund og fyldig smak med hint av karamell.

/tine/merkevarer/tine-brunost/TINE Brunost - Gudbrandsdalsostbrød.jpg