Håndkle og blad
Lutefisk
(4444)

Lutefiskmiddag

 • Utførelse

  Middels
 • Tid

Nordmenn spiser mest lutefisk fra oktober til januar, og du kommer ikke unna lutefisk i julebordsesongen. Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess. Heldigvis slipper du å lute fisken selv. Her er oppskrift på herlig lutefisk med godt tilbehør du kan servere til glade gjester.

Håndkle

Ingredienser

Antall porsjoner

Fisk

2 kglutefisk (ca.)

Poteter

8 stkpoteter

Ertestuing

1 ssTINE Meierismør
2 sshvetemel
4 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 bokserter (hermetiske)
½ tssalt

Baconfett

250 gbacon

Sennepssaus

½ ssTINE Meierismør
1 sshvetemel
1 tssennepspulver (ev. 2 ts fransk sennep rørt ut i litt melk)
5 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
100 gTINE Gudbrandsdalsost Original
BladBlad

Slik gjør du det

 • Fisk

  1. Sett stekeovnen på 200 °C. Lutefisk egner seg best å koke i form eller langpanne. Ønsker du lutefisken fast, er det lurt å strø over salt ca. 1 time før koking. Hell av vannet som har dannet seg, og salte fisken med mindre salt enn du ellers ville gjort før den skal inn i ovnen.
  2. Ta et egnet fat til stekeovnsbruk eller langpanne og legg lutefisken med skinnsiden ned i pannen. Dryss salt over, ½ - 1 ss salt per kilo fisk, og kvern eventuelt pepper over. Dekk pannen med folie og sett den nederst i varm ovn, ca. 30 - 40 minutter. Hell av vannet som har dannet seg hvis du serverer rett fra formen.
   Blått hjerte
   Tips!

   Til få personer kan du koke fisken i mikrobølgeovn. Da legger du fisken med skinnsiden ned tildekket i en form som egner seg for mikrobølgeovn. Best resultat får du hvis du ikke har mer enn ca. 1 kg fisk i ovnen per gang. Dryss på ca. ½ ss salt, bruk mindre enn du ville gjort i stekeovn. Dryss på nykvernet pepper. 1 kg fisk kokes ved full effekt (600 Watt) i 6 - 8 minutter. Start med 6 minutter, sjekk om det er nok, hvis ikke kan du ta litt lengre tid. La fisken stå tildekket for temperaturutjevning ca. 5 minutter før den serveres. Fisken avgir mye vann ved koking, dette helles av før servering.

 • Poteter

  1. Legg potetene i en kjele med vann som så vidt dekker potetene og la dem koke i ca. 15-20 minutter.
 • Ertestuing

  1. Smelt smøret til ertestuingen, ha i hvetemelet og spe med melken. Ha i ertene uten kraft og rør godt slik at de blir litt moste. Smak til med salt, la alt koke i ca. 5 minutter.
 • Baconfett

  1. Skjær bacon i terninger og stek det i stekepanne på middels varme slik at fettet slippes ut. Stek til baconet er sprøtt og godt.
 • Sennepssaus

  1. Smelt smør til sennepssausen og rør inn hvetemel. Lag en glatt blanding og spe med væsken. Rør god slik at det ikke blir klumper. Smak til med salt og sennep. La sausen koke ca. 5 minutter.
  2. Server lutefisken med ertestuing, sennepssaus, baconfett, revet brunost og kokte poteter (gjerne mandelpoteter). Enkelte steder i landet er det også vanlig å servere lutefisk med sirup.
kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat