Ribbe

Juleribbe

9
 • Middels
 • 165 min
Mange ringer julen inn med juleribba på bordet. Den store utfordringen er alltid å få svoren sprø.

Ingredienser

Ribbe:

4 kg tynn ribbe
6 ts salt
4 ts nykvernet pepper
5 dl vann

Potet:

12 stk poteter

Slik gjør du det

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Gni ribba godt inn med salt og pepper, gjerne 1-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.
   Tips!

    Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

 1. Steking:

  1. Sett stekeovnen på 230 °C. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent stekeresultat.
  2. Hell over vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett den foliekledde langpannen med ribba og vannet midt i den forvarmede ovnen i ca. 45 minutter. Nå blåser ribba seg litt opp, og svoren sprekker.
  3. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur ned til ca. 200 °C. Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca.1 1/2 time for tynnribbe, 2 til 2 1/2 timer for familieribbe).
 2. Sprø svor:

  1. Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  2. La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften setter seg og du får en saftig og god ribbe.
 3. Potet:

  1. Vask potet godt og kok møre, i 20-30 minutter.
Tips!

I denne oppsriften er det brukt tynnribbe. Bruker du midtribbe, trenger den litt lengre steketid.

Kommentarer

 • Iselin

  3 år siden
  Hei lurte litt på steketiden nå det gjelder en 5 kilos tynnribbe, føler denne ribben er ganske kraftig? Skal jeg alike vell følge steketiden på tynnribbe?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Iselin, Denne oppskriften er beregnet for 4 kilos ribbe, så ville stekt den litt lenger og sjekket den ofte så den ikke blir tørr :) Lykke til!

    (0)


 • Ingrid L. Andersen

  5 år siden
  Dette ser godt ut. Er det ok å steke ribba dagen før,- og dagen etter dele den i serveringsstykker og freske den opp i stekepanne/grill før servering....?

   (35)

  • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

   5 år siden
   Hei! Det går helt fint å steke ribba dagen før. Får du sprø og god svor, vil dette også holde til dagen etter. Deler du opp i stykningsdeler før du varmer opp ribba, gjør du det også enklere ved servering. Lykke til!

    (26)

   • Trond

    3 år siden
    Steik ribba ferdig dagen i forveien, sett den i kjøleskapet UTEN OG DEKKE DEN TIL , da den ut dagen etter og del den opp i serveringsstykker . Ha litt nøytral olje i ei langpanne og legg so på ribbedtykka og svisker , sett dei på mitterste rille i 35 min på 220 grader og du har verdens beste ribbe ??

     (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

     3 år siden
     Hei Trond, Takk for at du deler tipset ditt med oss :) Ha en fortsatt god jul!

      (0)


 • Wenche Nielsen

  6 år siden
  Jeg fulgte oppskriften på tynnribbe punkt for punkt og resultatet ble fenomenalt godt.Svoren ble knasende sprø, kjøttet slapp bena perfekt. En enkel og flott oppskrift.

   (1)


 • Lasse

  8 år siden
  Takk for hjelpen Tine, dere er best. Tydeligvis ikke bare på meieriprodukter, men også på oppskrifter

   (4)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   8 år siden
   Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar, Lasse! Håper svoren blir sprø og jula blir god! :)

    (6)


Det er mye kjærlighet i god mat