Ribbe

Juleribbe

13
320
Middels165 min
Mange ringer julen inn med juleribba på bordet. Den store utfordringen er alltid å få svoren sprø.

Ingredienser

Antall porsjoner

Ribbe:

 • 4 kg
  tynn ribbe
 • 6 ts
  salt
 • 4 ts
  nykvernet pepper
 • 5 dl
  vann

Potet:

 • 12 stk
  poteter

Slik gjør du det

 1. 1

  Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Gni ribba godt inn med salt og pepper, gjerne 1-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.

  Tips

   Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Steking:

 1. 2

  Sett stekeovnen på 230 °C. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent stekeresultat.

 2. 3

  Hell over vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett den foliekledde langpannen med ribba og vannet midt i den forvarmede ovnen i ca. 45 minutter. Nå blåser ribba seg litt opp, og svoren sprekker.

 3. 4

  Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur ned til ca. 200 °C. Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca.1 1/2 time for tynnribbe, 2 til 2 1/2 timer for familieribbe).

Sprø svor:

 1. 5

  Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

 2. 6

  La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften setter seg og du får en saftig og god ribbe.

Potet:

 1. 7

  Vask potet godt og kok møre, i 20-30 minutter.

Tips

I denne oppsriften er det brukt tynnribbe. Bruker du midtribbe, trenger den litt lengre steketid.

Del denne oppskriften: