Dronning Maud fromasj (Haugesunddessert)

Dronning Maud fromasj (Haugesunddessert)

29
 • Middels
 • 60 min
Kjært barn har mange navn. Denne festdesserten ble kreert til Dronning Maud og Kong Haakons besøk i Haugesund på deres kroningsferd i 1906. Derfor kalles den også av mange for Haugesundsdessert.

Ingredienser

Utstyr

Porsjonsglass
5 plater gelatin
1 plate dronningsjokolade evt. annen kokesjokolade
6 dl TINE Kremfløte
5 stk eggeplommer
5 ss sukker
½ dl portvin

Slik gjør du det

  1. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Finriv sjokoladen. Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland eggedosis og krem.
  2. Klem vannet av gelatinen og smelt de i ½ dl kokende varmt vann. Tilsett portvin og bland gelatinoppløsningen i fromasjkremen.
  3. Legg fromasjkrem og revet sjokolade lagvis i husets fineste dessertbolle. La fromasjen stivne i kjøleskapet. Strø revet sjokolade over og server.
Tips

Visste du at eggehviter eller eggeplommer som blir til overs kan fryses hver for seg, men ikke samlet som "hele egg"? Etter tining kan eggehviter vispes stive igjen, f. eks. til marengs, og eggeplommer kan vispes til eggedosis sammen med sukker eller brukes i en omelett.

Kommentarer

 • Unn Husevik

  3 år siden
  Denne desserten går flott å lage sukkerfri også. Eg erstatta sukkeret med 7 ss sukrin melis (sukrin sukker har ofte ein rar bismak så bruk melis) Eg tar alltid med heim sukkerfri kokesjokolade når eg kjem frå Spania, der er den lett å få tak i. Men ellers så brukar vel diabetikarar mykje mørk kokesjokolade 86 %. Dersom det berre er vaksne som skal ete av desserten bytter eg ut portvin og vatten med cognac, det er ein sikker vinnar. Då bløyter eg gelatinen i cognacen først, og bruker deretter samme cognacen til å løyse opp gelatinen.

   (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Unn, Takk for at du deler dine tips med oss :) Godt nytt år!

    (1)

  • Mats

   1 år siden
   melis er sukker

    (1)

   • Unn

    11 måneder siden
    Ikkje sukrinmelis, den er sukkerfri. Vanleg melis nyttar ikkje om du skal ha den sukkerfri.

     (2)


Det er mye kjærlighet i god mat