Dronning Maud fromasj (Haugesunddessert)

Dronning Maud fromasj (Haugesunddessert)

29
 • Middels
 • 60 min
Kjært barn har mange navn. Denne festdesserten ble kreert til Dronning Maud og Kong Haakons besøk i Haugesund på deres kroningsferd i 1906. Derfor kalles den også av mange for Haugesundsdessert.

Ingredienser

Utstyr

Porsjonsglass
5 plater gelatin
1 plate dronningsjokolade evt. annen kokesjokolade
6 dl TINE Kremfløte
5 stk eggeplommer
5 ss sukker
½ dl portvin

Slik gjør du det

  1. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Finriv sjokoladen. Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland eggedosis og krem.
  2. Klem vannet av gelatinen og smelt de i ½ dl kokende varmt vann. Tilsett portvin og bland gelatinoppløsningen i fromasjkremen.
  3. Legg fromasjkrem og revet sjokolade lagvis i husets fineste dessertbolle. La fromasjen stivne i kjøleskapet. Strø revet sjokolade over og server.
Tips!

Visste du at eggehviter eller eggeplommer som blir til overs kan fryses hver for seg, men ikke samlet som "hele egg"? Etter tining kan eggehviter vispes stive igjen, f. eks. til marengs, og eggeplommer kan vispes til eggedosis sammen med sukker eller brukes i en omelett.

Kommentarer

 • Unn Husevik

  3 år siden
  Denne desserten går flott å lage sukkerfri også. Eg erstatta sukkeret med 7 ss sukrin melis (sukrin sukker har ofte ein rar bismak så bruk melis) Eg tar alltid med heim sukkerfri kokesjokolade når eg kjem frå Spania, der er den lett å få tak i. Men ellers så brukar vel diabetikarar mykje mørk kokesjokolade 86 %. Dersom det berre er vaksne som skal ete av desserten bytter eg ut portvin og vatten med cognac, det er ein sikker vinnar. Då bløyter eg gelatinen i cognacen først, og bruker deretter samme cognacen til å løyse opp gelatinen.

   (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Unn, Takk for at du deler dine tips med oss :) Godt nytt år!

    (1)

  • Mats

   8 måneder siden
   melis er sukker

    (1)

   • Unn

    4 måneder siden
    Ikkje sukrinmelis, den er sukkerfri. Vanleg melis nyttar ikkje om du skal ha den sukkerfri.

     (1)


 • Runar Andersen

  3 år siden
  Vi bruker å ha et lite lag med pisket krem på toppen (ca 2 dl)! Det gjør at den blir litt friskere. Sammen med denne oppskriften blir det meget godt er blitt en av favorittdessertene i familien. (Kremen kommer fra en lignende dessert fra min mors barndom kalt "Kan ikke la være" som hadde syltetøy imellom og krem på toppen). Vi har og brukt konjakk med hell da vi ikke bestandig har portvin. 0,5 dl er kanskje litt mye så gjelder å smake seg fram.

   (0)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   3 år siden
   Hei Runar, For en koselig historie. Veldig hyggelig å kunne bidra til å vekke barndomsminner :) Tusen takk for tilbakemeldingen.

    (1)


 • Marius

  3 år siden
  Hvor stiv blir denne fromasjen? Kan man hvelve den ut på et serveringsfat?

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   3 år siden
   Hei Marius, Denne formasjen må du nok anrette i den skålen du skal servere den i. Siden den ikke inneholder gelatin, så vil denne bli mer som en mousse i konsistensen. Dersom du ønsker en fromasj eller puddig som du kan snu, anbefaler jeg denne: http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/puddinger-og-gele/hjemmelaget-sjokoladepudding

    (0)


 • Kjell Hugo Sundve

  4 år siden
  Hvis desserten lages kvelden før, vent med topplaget av sjokolade til rett før servering. Ellers risikerer du vassen og bløt sjokolade. : )

   (11)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Kjell, Tusen takk for godt tips :)

    (5)


 • Miriam Salam

  4 år siden
  Jeg skal lage dessert til 40 stk, ikke i posjonsglass. Hvor mye bør jeg lage?

   (25)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Miriam, Det kommer selvsagt ann på hvor glade dere er i dessert men utgangspunktet så må du bruke 40 porsjoner i oppskriften. Lykke til :)

    (4)


 • Hilde

  4 år siden
  Denne er veldig mektig, så legg gjerne inn noen friske bær mellom lagene, eller server dem ved siden av i egen skål så kan hver enkelt bestemme mengde selv :-) Jeg lurer på, kan denne fryses, eller vil den bli kornete eller seig hvis jeg gjør det?

   (27)


 • Helene Myklemyr

  5 år siden
  Kva type portvin anbefalast? Ikkje alle er like gode.

   (0)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   5 år siden
   Hei Helene, Vi er nok mye flinkere med kremfløte og melk enn portvin, så vi kan ikke anbefale en spesiel type. Men spør etter en portvin som passer godt sammen med sjokolade, på Vinmonopolet, så hjelper de deg :)

    (6)


 • Marit Stavland

  5 år siden
  I noen oppskrifter står det eggeplommer, mens i andre står det hele egg. Hva er forsjellen på resultatet om en bruker eggeplommer eller hele egg?

   (19)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Hei Marit, Eggeplommene gir mer smak og inneholder fett, som gir en bedre konsistens. Man kan bruke hele egg om man ønsker, da er 2-3 stykk egg passe mengde. God baking :)

    (7)


 • Tore

  5 år siden
  Det er godt med portvin og da.

   (3)

  • Oda Smeby Christensen

   5 år siden
   Det har du rett i, Tore. Godt vi kan velge både med og uten.

    (1)


 • Monica

  6 år siden
  I Orginal desserten var det ikke portvin. Jeg synes portvin ødelegger denne fantastiske desserten! Så vil anbefale å lage uten. :)

   (7)

  • Oda Smeby Christensen

   6 år siden
   Hei! Det finnes noen varianter av denne desserten. Noen med portvin, noen med friske bringebær. Dronning Mauds pudding eller Dronning Mauds fromasj (også kalt Haugesundsdessert) består hovedsakelig av krem, eggedosis og sjokolade, så du kan fint kutte ut portvinen i oppskriften. :)

    (1)


Det er mye kjærlighet i god mat