Kokt kveite med hollandaisesaus

Kokt kveite med hollandaisesaus

4
35
Middels30 min
Kveite er festfisk som smaker godt med hjemmelaget hollandaisesaus, poteter og små selskapserter.

Ingredienser

Antall porsjoner

potet:

  • 8 stk
    poteter

kokt kveite:

  • 2 l
    vann
  • 1 dl
    salt
  • 2 ts
    eddik
  • 4 skiver
    kveite

Hollandaisesaus:

  • 200 g
  • 2 ss
    hvitvinseddik
  • ½ dl
    tørr hvitvin
  • 1 ss
    finhakket sjalottløk
  • 4 stk
    knuste hvite pepperkorn
  • 3 stk
    eggeplommer
  • 2 ss
    sitronsaft
  • ½ ts
    salt
  • ¼ ts
    hvit pepper
  • 1 dl
    persille
  • 125 g
    erter

Slik gjør du det

  1. 1

    Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter.

kokt kveite:

  1. 2

    Kok opp vann med salt og eddik. Legg kveiteskiver i gryta og kok opp. La fisken trekke til den er så vidt gjennomkokt, i ca. 10 minutter.

hollandaisesaus:

  1. 3

    Ha smør i en kjele og smelt over middels varme. Sett så kjelen til side.

  2. 4

    Imens blander du eddik, hvitvin, løk og pepperkorn i en annen kjele. Kok opp og la vinblandingen koke til det bare er 2–3 ss væske igjen, i 5–10 minutter. Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.

  3. 5

    Ta frem det smeltede smøret. Øs forsiktig av det klarnede smøret. Melkegrumset skal ikke brukes.

  4. 6

    Sett bollen med vinblandingen i vannbad. Tilsett eggeplomme i væsken og pisk til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under pisking. Sausen skal bli tykk og luftig.

  5. 7

    Ta bollen opp av vannbadet og tilsett sitronsaft. Smak til med salt, nykvernet hvit pepper og finhakket persille.

  6. 8

    Kok erter i 3–4 minutter.

Tips

Kveite er populær fisk blant barna. Kveite har nemlig ben som er lette å fjerne.

Del denne oppskriften: