TINE®-vaffel med is og brunostsaus
Åshild Lerbak, De Norske Kokkelandslagene: “Topp TINE®-vaffelen med hjemmelaget is og brunostsaus, så får du en herlig dessertvaffel! Smaken av appelsin gjør at den passer perfekt til påskekosen.” Husk at isen skal stå ca. 3 timer i fryseren.
Enkel•40 min•12 personer
Ingredienser
Vaniljeis
- 1 stykk vaniljestang
- 8 stykk eggeplomme
- 150 g sukker
- 5 dl TINE® Kremfløte
Vafler
- 100 g smeltet TINE® Meierismør
- 4 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0.5 ts natron
- 1 dl sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts malt kardemomme
- 0.5 ts salt
- 1 dl TINE® Lettmelk 1,0 % fett, eventuelt TINE® Helmelk eller den melken du har
- 3 dl TINE® Kefir Økologisk
- 2 dl TINE® Lettrømme 17 %
- 2 stykk egg
- 3 ss TINE® Meierismør, til steking
Brunostsaus
- 40 g glukose
- 50 g sukker
- 2.5 dl TINE® Kremfløte
- 150 g TINE® Gudbrandsdalsost, i terninger
- 2 ts maldonsalt, (flaksalt)
- 2 ss ferskpresset sitronsaft
- 0.5 stykk appelsin, , kun skall (zest)
Slik gjør du
Vaniljeis
1
Start på vaniljeisen ved å dele vaniljestangen. Skrap ut frøene og legg i en liten skål. Ta vare på resten av stangen, den skal brukes i brunostsausen.
TipsDu kan også bruke vaniljeis fra butikken.
2
Visp eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Tilsett deretter vaniljefrøene.
TipsAv eggehvitene kan du lage pavlova-kake, eggehviteomelett, makroner og masse annet godt.
3
Pisk fløte til krem og vend den inn i eggedosisen. Hell blandingen over i en form og frys i minst 3 timer, gjerne over natten. Rør i massen 4-6 ganger underveis i fryseprosessen for å unngå krystaller.
Vafler
1
Mens du venter på at isen skal stivne lager du vaflene. Her bruker vi oppskriften på TINE®-vaffel. Start med å smelte smør i en gryte på middels varme.
TipsTINE®-vaffel – Vår beste vaffelrøre!
2
Bland mel, bakepulver, natron, sukker, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.
3
Deretter blander du vanlig melk, Kefir, rømme, egg og smeltet smør i det tørre. La vaffelrøren svelle (hvile) i 15 - 20 minutter.
4
Varm vaffeljernet og smør det eventuelt med litt smør før stekingen begynner. Avkjøl vaflene på rist hvis du ønsker dem sprø. Dersom du legger nystekte vafler oppå hverandre i en haug, blir de myke.
Brunostsaus
1
Start på brunostsausen ved å ha glukose og sukker i en kjele. Varm på middels varme til blandingen blir nøttebrun. Tilsett fløten og la den koke inn, det tar ca. 2 minutter.
2
Ta kjelen av varmen, ha i brunosten og bruk en stavmikser til å gjøre blandingen jevn. Smak til med salt, sitronsaft og appelsinskall. Serveres varm/lun.
Til servering
1
Skrell appelsin og skjær i skiver. Legg skiver av appelsin på vaffelen, topp med is og hell over brunostsaus.