Piknik eller ostefat med La Tur, Stilton, Roquefort Papillon, Coeur de Neufchatel og Camembert le Rustique.

Piknik med ost

Smaksrike spennende overraskelser eller trygge gode kvalitetsoster? Dra ut på en smakstur med ost i piknikkurven, enklere blir det ikke!

Enkel og Mild

Gjør det enkelt og plukk med deg noen gode oster, en baguett, oliven og spekemat fra butikken. Supplere med tørket frukt, en nøttemiks eller litt honning, gjerne med smak.

Mer skal ikke til for å nyte et deilig måltid under åpen himmel. Er dere flere som skal på tur, kan dere fordele innkjøpet mellom dere slik at alle bidrar med litt og innsatsen blir minimal.

Piknik med Port salut, Norzola og Dovre Ysteri Norsk Brie

På ostefatet: Port salut, Norzola og Dovre Ysteri Norsk Brie.

Smakstilsatt honning

Gi smak til honningen ved å tilføre friske urter som rosmarin, timian eller salvie, tørket chili, sitrusskall eller krydder som kanelstang, nellik eller kardemomme.

Varmer du opp honningen med smakstilsetningen kan du smake deg fram til hvor mye smak du ønsker fordi den da tar smaken raskt. Avkjøl honningen og oppbevar på glass. Du kan også kald-infusere honningen ved å helle honningen og smakstilsetningen på samme glass eller flaske og la det stå i et par uker. Smak litt underveis slik at smaken ikke blir for sterk.

Rosmarinhonning
Brie og chevre er med salt spekemat og krydrede nøtter til.

Milde oster som brie og chevre er godt med salt spekemat og krydrede nøtter til.

 

Moden og mett

Gjør mer ut av pikniken med smurte sandwicher, salat og muffins i tillegg til gode, modne oster. Alt kan lages hjemme før du legger ut på tur og pakkes i kurven.

Å legge salaten lagvis på glass er både vakkert og smart. Ha med ekstra salatost og dressing ved siden av og bland salaten ferdig på stedet. Tilbehør som knekkebrød, plomme- og aprikosmarmelade, brødpinner og nøtter gjør seg.

Piknik med Robiola Bosina, Edel blå, Selbu Blå kraftig og Chevre d’argental, Chevre Naturell Haukeli, Gangstad salatost og St. Marcellin p

På ostefatet: Robiola Bosina, Edel blå, Selbu Blå kraftig og Chevre d’argental. I tillegg har vi med Chevre Naturell Haukeli, Gangstad salatost og St. Marcellin på tur.
 

Ostesandwich med ovnsbakt tomat

Ovnsbakte tomater matcher ost bedre enn rå, da de utvikler mer sødme etter en tur i ovnen. Ha cherrytomater i en ildfast form og drypp over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Bak på 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl og oppbevar i en lufttett boks eller på et glass med olivenolje. Topp en brødskive med ost som kremost, chevre eller mozzarella, ovnsbakte tomater, ristede pinjekjerner, basilikum, salt og pepper. Drypp gjerne litt honning over tilslutt.

Salat på glass

Salat på Norgesglass er både dekorativt og en fin måte å frakte med seg salaten på når du skal spise utenfor husets fire vegger. Legg ingrediensene lagvis og ha med dressingen i en flaske ved siden av. Her har vi brukt bløtlagte byggryn, hjertesalat, soltørkede tomater og paprika, spirer og salatost, men du kan bruke dine favorittingredienser.

Ostesandwich med ovnsbakt tomat
Grove muffins med ost, bacon og spinat.

Grove muffins med ost, bacon og spinat

1 dl sammalt rug grovmalt
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
2,5 dl revet Jarlsberg®
200 g bacon
3 egg
2 dl TINE® Helmelk 3,5 % fett
65 g spinat

 1. Sett ovnen på 200 °C. Del bacon i biter og sprøstek i en panne.
 2. Bland mel, bakepulver, salt og ost i en bolle. Pisk egg med melk og hell i bollen.
 3. Tilsett bacon med baconfettet og rør til akkurat blandet. Vend i grovhakket spinat og fordel i muffinsformer, gjerne plassert i en muffinspanne. Dryss over ekstra ost om ønskelig.
 4. Stek i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
 5. Piknik med ostemuffins, ostesandwich, salat og gode oster.

   

Avansert og Imponerende

En piknik er perfekt å arrangere når det er noe spesielt å feire eller fordi du vil vise at du setter ekstra stor pris på noen. Skal du virkelig slå på stortromma kan du velge et utvalg mer eksklusive oster. Velg gjerne litt kraftige eller sære varianter, slik at det blir en opplevelse utenom det vanlige og noe som vil bli husket.

Det finnes oster med trøffel, ekstra vellagrede varianter og oster det kun lages noen få eksemplarer av hver sesong. Spør i din spesialbutikk. Lag alt tilbehøret selv, som for eksempel pære- og chilikompott og frukt- og nøttebrød, og spe på med eksklusive salater, sandwicher eller små terter.

I tillegg kan du dandere urter, søt frukt og nøtter rundt herlighetene.

Piknik eller ostefat med La Tur, Stilton, Roquefort Papillon, Coeur de Neufchatel og Camembert le Rustique.

På ostefatet: La Tur, Stilton, Roquefort Papillon, Coeur de Neufchatel og Camembert le Rustique.

Terte med chevre og pære

Dessert-terte lages enkelt ved å fordele chevre utover tinte butterdeigplater. Legg på pæreskiver, hasselnøtter og honning og stek i ovnen på 200 °C til gylne, ca. 12 minutter. Server med ekstra nøtter og honning.

Fikensalat med spekeskinke og blåmuggost-dressing

Bland sammen småbladet salat, fersk fiken i biter, parmaskinke eller annen spekeskinke og valnøtter med deilig blåmuggostdressing.

Biffsandwich

Biffsandwich med blåmuggost

300 g entrecôte i skiver
salt og pepper
1 ss olje
1 ss smør
2-3 hvitløkfedd
0,5 baguette
2 ss sennep
salat
150 g blåmuggost

Karamelisert løk
1-2 rødløk
1 ss smør
1 ts sukker
2 ss balsamicoeddik

 1.  Skjær løk i tynne ringer og fres i en gryte med smør til myk, ca. 5 minutter. Ha i sukker og eddik og kok videre under omrøring til myk og karamellisert, ca. 7 minutter.
 2. Krydre kjøttet med salt og pepper. Varm olje i en stekepanne og stek entrecôten på den ene siden til brunet, 3-4 minutter.
 3. Snu kjøttet og ha smør og lett knuste hvitløkfedd i pannen. Stek videre mens du øser smøret over kjøttet, 2-3 minutter. La kjøttet hvile i pannen i 10 minutter.
 4. Del baguetten i to og del hver bit på langs. Smør på sennep og legg på salat. Del biffen i skiver og fordel utover. Topp med blåmuggost, karamellisert løk og brød.

Del denne artikkelen