Slik velger du det beste tilbehøret til ost

Er du en av dem som danderer ostefatet med ulike grønnsaker? Osteekspert Katharina Sandberg Lund anbefaler deg å velge noe helt annet for å få en bedre smaksopplevelse.

Bytt ut grønnsakene med frukt, bær og nøtter

– Det klassiske 80-tallstilbehøret som stangselleri, reddiker og paprika har lenge vært et tradisjonelt tilbehør til ost, men det kan vi trygt droppe som tilbehør på osteanretninger. Problemet med grønnsakene er at de inneholder bitterstoffer som ødelegger smaken på både vinen og osten. Den gode og knasende konsistensen fra grønnsakene henter vi fra kjeksen istedenfor, sier leder for OsteAkademiet, Katharina Sandberg Lund.

OsteAkademiet er en avdeling i OsteCompagniet AS, et datterselskap til TINE. Katharina kan derfor mer om ost og tilbehør til ost enn de aller fleste.

– Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et komplement, legger hun til.

Les også: Slik bygger du opp et ostefat

 

Osteekspertens tips

 

Brød og kjeks

Sett gjerne frem flere typer godt brød: grovt, fint, olivenbrød, nøttebrød, fruktbrød, baguetter, fransk toast, mørkt rugbrød eller pumpernikkelbrød. Nøytrale kjeks eller knekkebrød – ikke for søte, salte eller krydrede. Tilbehør som knaser passer svært godt til den myke osten.

Frukt

Velg søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, plomme, kirsebær, melon, fersken og druer. Rips bør du ikke velge, med mindre du velger den i form av en gelé. I sin opprinnelige form er den altfor bitter og syrlig. En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær.

Oliven

Med sin salte smak, passer oliven også utmerket til ost.

Tørket og marinert frukt

Tørket frukt gir mye sødme, og de er myke og gode. Fiken, dadler eller mango – velg dine favoritter. Server den tørkede frukten som den er eller kutt den opp.

Frukt på sukkerlake

Kirsebær, pære og fersken på boks eller glass smaker svært godt til ost. Velg også her det beste fra øverste hylle. Frukten skal ikke toppes med krem, men med litt likør eller brennevin, og serveres sammen med ost.

Nøtter

Salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost. Her finnes det masse godt å velge mellom, blant annet pecannøtter, valnøtter, pistasjenøtter og paranøtter. Alle fungerer fint til ost, men valnøtter er best alene er fordi de har en veldig karakteristisk smak.

Honning

Honning gjør seg utrolig godt til de fleste ostesorter. Du kan gjerne blande tørket frukt og nøtter med honning, eller ha honningen alene. Akasiehonning fungerer best fordi den er uten bismak.

Marmelader og chutney

Det finnes et stort utvalg i dagligvarebutikkene. Velg marmelader og chutney av søte og solmodne frukter som for eksempel fersken og fiken. Velg fra øverste hylle – her ønsker vi det beste.

Forskjellen mellom en chutney og en marmelade er forholdet mellom syrlig og søtt, og i hvor stor grad råvarene er finhakket eller most. Chutneyen skal ha litt biter å tygge på, være sursøt og sterkere krydret.

Spekemat

Konsistensen og smaken av spekemat passer veldig godt til ost fordi det et godt med noe salt til den fete osten. Det er også derfor oliven passer godt til ost.

Tenk søtt, sprøtt og salt når du finner frem tilbehør til et ostefat. Velg tilbehør ut ifra hvor skarp osten er. Det er viktig at smakene komplementerer hverandre – ikke slår hverandre i hjel.

Del denne artikkelen