Blåmuggost

Blåmmuggost på fat med brød, frukt og nøtter

Blåmuggost

Blåmuggost kjennetegnes ved at det er blåmugg inni osten, som gir osten smak og farge.

Muggdannelsen inni osten gjør at den modnes innenfra og utover. Denne ostefamilien er bløte oster med synlig blågrønn marmorering i ostemassen, og karakteristisk smak.

En av de mest kjente blåmuggostene er Roquefort, som er laget av fåremelk, og som har sin opprinnelse i Frankrike.

I Norge brukes det mest kumelk, men andre land lager blåmuggost av både 
ku, geit-, sau- og bøffelmelk. ​

Blåmuggoster kan oppleves som veldig salte. Det er ikke mer tilsatt salt i disse ostene, men selve blåmuggen kan smake salt. Ekte, fransk Roquefort, som er laget av fåremelk, er derimot saltere, fordi melken i seg selv er saltere enn kumelk.

Våre blåmuggoster fra Selbu er allsidige oster som passer godt på ostefatet, eller som kveldskos på ferskt brød eller knekkebrød. I tillegg kan de brukes som smaksberiker i mange matretter, - på pizza og hamburger, i paier, salater og sauser. De smaker også fantastisk godt på pepperkake!
 

Oppskrifter

 

Se vårt sortiment av oster!