Hvitmuggost

Hvitmuggost

Hvitmuggostenes kjennetegn er den hvite, fløyelsaktige muggen som dekker ostens overflate. Den er med på å modne og gi osten karakter.

Det hvite, fløyelsaktige belegget dannes ved at hvitmuggkulturen tilsettes ystemelken, eller sprøytes direkte på osten, og så vil det vokse på utsiden der det kommer oksygen til. Hvitmuggost modnes derfor utenfra og innover.

 

Ostefamilien deles gjerne inn i to hovedgrupper: brie og camembert.

 

Brie

​Brie har fått navnet sitt etter den franske regionen Brie, der den har sitt opphav. Den er sylindrisk i formen, med en diameter fra 15-40 cm. Høyden er kun 2-4 cm. Vekten kan komme opp i 3 kg.

Vanlig brie smaker friskt, og har en fyldig, mild ettersmak. Men det finnes mange smaksvarianter. Noen er for eksempel tilsatt pepper.

 

Camembert

Camembert er mindre i størrelse enn Brie, med en vekt på opp til 250g. Den er sylindrisk ost, med diameter på 10-11 cm​ og lav høyde. Camembert er ofte magrere enn Brie, og har gjerne rundt 25 % fett​. Det er en bløt ost, som er smidig i kjernen. Smaken er mild; minner gjerne om champignon, men smaken blir kraftigere utover i modningen​.

Oppskrifter

 

Se vårt sortiment av oster!