Fun fact
Port Salut fra TINE produseres i Tresfjord i Møre og Romsdal.
Men Port Salut-historien begynner allerede på 1200-tallet, på et lite munkekloster i Frankrike. Osten munkene laget fikk navn etter klosteret Notre Dame de Port du Salut.
Det var allikevel først etter den franske revolusjonen at det ble fart i osteproduksjonen. Folk i egnen rundt klostrene var nå blitt oppmerksomme på den enestående osten munkene laget, og bøndene rundt ba prioren om å ta hånd om deres melk også.
I 1859 måtte munkene bygge eget ysteri, og like etterpå kom den første Port Salut-osten til Paris. Der ble munkenes lykke gjort, og fra 1878 og til i dag har klosteret produsert mer enn 200 000 oster i året. Disse ostene bærer alle navnet Port de Salut, og navnet ble beskyttet av fransk lov i 1924. Men navnet Port Salut, alså uten det lille mellomordet "de", ble ikke beskyttet, og hvem som helst kan lage ost som ligner Port de Salut og kalle dem Port Salut. Den første norske Port Salut-osten ble til på Ringerike meieri 1947