tine.no

Trygg sykling på vinterføre

Som syklist er man en utsatt brikke i trafikkbildet. Særlig i byen, hvor så mange elementer og forstyrrelser krever fokus. Sørg for at du til enhver tid er synlig og sikker på sykkelen. Her er tidligere eliteterrengsyklist Jo Nordskar sine tips til hvordan du kan ferdes trygt.

1. Bruk piggdekk

Piggdekk kan være svært lurt å investere i om du bruker vei-, sykkel- eller gangvei, til og fra jobb. Stor trafikk på disse gir ofte utslag i isbelagte overflater, som resultat av oppvarming på dagtid og nedfrysing på kveldstid.

2. Brede dekk

I skogen og på snødekte veier kan det ofte være godt nok med piggfrie dekk, særlig når det er kaldt. Dette er fordi snøen virker som "klister" mot myk gummi. Desto bredere, desto bedre. Gjerne over 2,3" (vanlige dekk er ofte 2,0"). Spør i butikken. Stort volum kombinert med mindre luft gir større flateareal mot snøen og dermed økt komfort, feste og bæreevne.

3. Godt utstyr

Til hverdagsbruk har jeg en egen vintersykkel som jeg har rigget opp med heldekkende skjermer, blinkende lys både foran og bak og ringeklokke. Har du kun én sykkel er det lurt å rengjøre og vedlikeholde spesifikke deler på denne gjennom vinteren.

Med ønske om en synlig og sikker ferd på to hjul framover. Sykkelhilsen Jo Nordskar.

Lurer du på hvordan du skal kle deg for vintersykling? Ta en titt på Nordskars tips som holder deg varm i kulda.