tine.no

Kle deg for vintersykling

Vintersykling til og fra jobb eller som treningsform fungerer utmerket så lenge man holder seg varm. Det er både sunt, effektivt og miljøgunstig.

Vi har fått tidligere elite terrengsyklist, Jo Nordskar, til å dele et par tips han vet fungerer nå som nettene blir kaldere.

  1. Kle deg med ull innerst - både på hender, føtter og kropp.
  2. Bruk flere tynne lag i stedet for få og tykke.
  3. På hendene er det lurt å ha tynne ullhansker innerst (merino) og skallvotter ytterst. Da oppnår du varme mot huden, isolasjon mellom lagene og at vind og snø beskyttes av yttervotten.
  4. Det er lurt å investere i et par vintersko som er skapt for norske forhold. Kombiner disse med tynne ullsokker og skoovertrekk. Dersom du ikke har vintersko er det lurt å investere i varmesåler. Jo har selv brukt varmesåler av merket Therm-Ic som har gitt god blodgjennomstrømning til tærne.
  5. Kryper kvikksølvet under 12 grader bør man søke til andre treningsformer enn sykling. Da kan man for eksempel ty til spinning eller løping, som også aktiviserer store deler av kroppen.
  6. For å unngå varmetap gjennom hodet kan Buff eller hals være en god løsning. Tre først en over hodet og så kun ansiktet er synlig, tre deretter den andre over ørene og panna som et hodebånd.
  7. Hjelmcover er et tynt stoff formet som en badehette. Dette kan man tre over hjelmen slik at hjelmens åpne sprinkler er beskyttet mot vær og vind.

Husk alltid å bruke refleksvest - det funker!  

Relatert

Trygg sykling på vinterføre

Som syklist er man en utsatt brikke i trafikkbildet. Særlig i byen, hvor så mange elementer og forstyrrelser krever fokus. Sørg for at du til enhver tid er synlig og sikker på sykkelen. Her er tidligere eliteterrengsyklist Jo Nordskar sine tips til hvordan du kan ferdes trygt.

Velg riktige dekk til birkebeinerrittet

Lette dekk er raske mens grove dekk er mer solide. Hva skal du velge? Birken har intervjuet Anders Fiskvik, Norgesmester i terrengsykkel maraton 2013, for å gi deg tips til valg av dekk under Birkebeinerrittet.

Styrketrening for syklister

Det er ikke lenge siden styrketrening var noe de fleste syklister holdt seg langt unna. Frykten for vektøkning og ekstra muskelmasse lå i bakhodet. De siste årene har imidlertid forskning vist oss at riktig styrketrening både gjør deg sterkere og mer utholdende på sykkelsetet.