tine.no

Skadeforebygging og restitusjon

Her finner du nyttig informasjon om hvordan man restituerer optimalt etter trening, hva man kan gjøre for å forebygge skader og hvordan man kan håndtere en treningsskade dersom den først har oppstått.

Slik henter du deg inn etter trening

Restitusjon er en svært viktig del av prosessen for å få optimale resultater og maksimalt ut av treningsøkten. Her får du presentert tre tiltak du kan implementere i din daglige rutine for bedre og kortere restitusjon.

Slik forebygger du sykdom i vinter!

Her får du fine tips til hvordan du enkelt kan forebygge tid borte fra planlagt trening på grunn av skade eller sykdom.

Hvordan få en sunn kropp?

«Strong is the new skinny»

Sørg for god hygiene for å forebygge sykdom og hindre smitte

Lurer du på hvordan du kan unngå å bli syk i hverdagen eller på ferie? Her får du gode og enkle tips til hvordan du kan holde deg frisk.

Slik restituerer du effektivt

Når du restituere gir du kroppen mulighet til å hente seg inn etter treningen og gir den tid til å gjøre seg klar for nye utfordringer. Det er også viktig for å kunne tåle større treningsbelastninger og forhindre overtrening, belastningsskader og sykdom. Det er tre viktige faktorer for god restitusjon; karbohydrater, væske og hvile.

Mobilitetsøvelser mot vond korsrygg

Det er ikke uvanlig å oppleve smerter i korsryggen. Prøv deg på disse tre øvelsene som kan motvirke stivhet og tilbakevendende plager.

Slik kan du forebygge belastningsskader

Det er fort gjort å bli skadet i jakten på nye løperekorder, og tretthetsbrudd, kneskader og hælsmerter kan komme snikende. Men visste du at en enkel huskeregel kan hjelpe deg med å holde kontroll på treningsmengden slik at du kan redusere risikoen for skader?

Hent ut det beste av deg selv med mental trening

Er du midt inne i forberedelsene til et maraton, sykkelritt eller triatlon? Du har trent godt og utstyret er klart, men da gjenstår spørsmålet: Har du viet noe tid til mental styrketrening?

Mindful trening: Rens hodet

Praktiserer du mindfulness, lærer du deg oppmerksomt nærvær, noe som gir positiv effekt på fysisk og psykisk helse. Mindfulness er en nyttig treningsform i seg selv, men mindfulness gir også overskudd som kan bidra inn i annen trening.

Overtrening – Hvor går grensen?

I treningssentermiljøer hører du ofte uttrykk som «Go hard or go home» og «One last rep». Det er blitt en norm, og en slags forventing at du skal presse deg så hardt som overhodet mulig for å få de resultatene du ønsker deg.

Å puste riktig er viktig

Det er lett å ikke være bevisst sin egen pust. Mange av oss ender dermed opp med at pusten ikke går helt ned i lungene, men holder seg i øvre del av lungene i brystregionen. Dette fører til at mesteparten av blodtilførselen kommer fra nedre del av lungene, og mindre oksygen blir transportert i blodet. Resultatet blir da tregere restitusjon og dårligere forutsetninger for å trene med høy intensitet.

Enkle tips for økt søvnkvalitet!

God søvn er viktig for flere aspekter ved livene våre. Visste du for eksempel at god søvnkvalitet kan bidra til bedre restitusjon etter trening?

Bli kvitt hopperkne

Hopperkne er en tilstand som ofte oppstår i forbindelse med aktiviteter som innebærer mye hopp og belastning på knær – for eksempel basket, håndball, volleyball. Hvorfor får du det? Og hvordan blir du kvitt det?

Derfor får du en god følelse etter trening

Når du trener produserer du endorfiner som gjør deg lykkeligere. Disse hormonene bør være er grunn i seg selv til å komme seg på trening.

Så mye skal du hvile etter trening

Det er mange faktorer som påvirker hvor lang restitusjon vi trenger etter en treningsøkt. Intensitet, varighet, type trening og individuelle forskjeller vil i stor grad avgjøre.

Slik kan du trene med skade

Opplever du å bli litt nedfor når sykdom eller en skade ødelegger for treningen? Da er du ikke alene. I tillegg kan det å trene når du ikke er helt på topp både være vondt og ubehagelig. Men riktig trening kan også være bra om du tar noen forholdsregler.

Slik unngår du treningsskader!

Det er fort gjort å overbelaste kroppen slik at man ender opp med treningsskader. Unngå å havne bakpå med disse enkle, men svært viktige tipsene!

Dette skjer med kroppen når du sitter for mye

Har du tenkt over effekten sitting har på kroppen din? Her gir personlig trener og muskelterapaut, Erlend Magnus deg mange gode grunner til å komme deg opp av kontorstolen i løpet av dagen.

Egenmassasje med tennisball

Fremgangsmåten er enkel: legg en tennisball på en del av kroppen som føles stram og hvil vekten din på den. Trykket myker opp stramme muskler og øker blodsirkulasjonen.

Slik unngår du beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er en plage som rammer mange løpere. Ingrid Kristiansen forklarer her hva som kan være symptomer, hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinnebetennelse og hvordan du selv kan forebygge beinhinnebetennelse.

Er kroppen klar for en ny treningsøkt?

Jevnlige målinger av variasjonen mellom pulsslagene (HRV) dine er med på å sikre kvaliteten på treningsøktene - og kan redusere risiko for skader og sykdom.