
Allergi og intoleranse
Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Ved matvareintoleranse kan kroppen tåle små mengder av matvaren.
Allergier og intoleranser
-
HAR DU EN ALLERGI ELLER EN INTOLERANSE?
Hvis du reagerer på melk, er det viktig å finne ut om du har melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse. Det betyr nemlig at du får helt forskjellige kostråd. Ved matallergi må du helt unngå det du ikke tåler. Små barn som er allergiske mot melk vokser det som regel av seg før skolealder. Ved overfølsomhet eller intoleranser er ikke immunystemet involvert og du tåler gjerne litt. Likevel kan symptomene være ubehagelige.
Laktoseinnhold i meieriprodukter
-
-
Personer med laktoseintoleranse trenger ikke kutte ut alle meieriprodukter. Det kan lett bli for lite kalsium og jod i et kosthold uten meieriprodukter.
Alle faste modne hvite oster er naturlig laktosefrie, men brunost og prim inneholder mye laktose.
Produkter kan merkes laktosefrie hvis de inneholder mindre enn 0,01 gram laktose per 100 g. Det gjelder alle faste oster som Norvegia®, Jarlsberg®, Gräddost, Sveitser med flere.
TINE merker alle produkter som er laktosefrie. Sjekk alltid næringsinnholdet på baksiden.
-
Laktoseinnhold per 100 gram Fast moden ost (Norvegia m.fl.) < 0,01 g Kremoster 2-3 g Vanlig fløte (matfløte/kremfløte) 3-4 g Vanlig melk (søt/syrnet) 4-5 g Vanlig kesam (vanilje/naturell) 4-5 g Vanlig yoghurt (frukt/naturell) 4-6 g Brunoster 35-47 g