Jente drikker melk

Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Hvis du reagerer på melk, bør du undersøke om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Har du melkeallergi vil du nemlig få helt forskjellige kostråd enn om du har laktoseintoleranse.

Den største forskjellen mellom melkeallergi og laktoseintoleranse er at den som har allergi må holde seg helt unna melk og melkeprodukter, mens den laktoseintolerante ofte tåler litt melk.

Hva er melkeallergi?

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melka. Melkeallergi er mest vanlig blant barn under tre år, og rammer ca. 3-5 % av norske barn. De fleste vokser av seg allergien til skolealder. Melkeallergi er sjeldent hos voksne, og forekommer hos mindre enn 0,5 % av den voksne befolkningen. Symptomene kommer vanligvis raskt, og er typisk diaré, oppkast, kolikk og hudplager.

Ved melkeallergi må man kutte ut all melk

Personer med melkeallergi må kutte ut all melk, melkeprodukter og produkter som inneholder melk/melkeprotein. Melk og melkeprodukter er kilde til kalsium, jod og vitamin B12. Det er derfor viktig å få en ordentlig vurdering fra lege før man eventuelt kutter ut melkeprodukter fra kostholdet, og en veiledning om hvilke matvarer man bør bruke istedenfor.

Hva er laktoseintoleranse?

Melk inneholder laktose, også kalt melkesukker. Dette er et karbohydrat som består av to sukkerenheter. For at melkesukkeret skal tas opp i kroppen må det først deles opp i de to sukkerenhetene. Det gjøres ved hjelp av et enzym som heter laktase, som finnes i tarmen vår.

Noen mennesker har lite, eller ikke noe av dette enzymet, og klarer derfor ikke å fordøye melkesukkeret. I stedet for at melkesukkeret blir tatt opp i tynntarmen, går melkesukkeret videre til tykktarmen. Der kan det gi oppblåsthet, smerter og diaré, som er symptomer på laktoseintoleranse. Ca. 2-5 % av etniske nordmenn har laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse er mer vanlig blant personer med asiatisk bakgrunn.

Den største forskjellen

I motsetning til melkeallergi, er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg melkeprodukter. Det finnes også mange laktosereduserte og laktosefrie produkter på markedet. I tillegg er faste hvite oster naturlig laktosefrie, men det er ikke alle klar over, og mange som har laktoseintoleranse kutter derfor ut alt av melkeprodukter. Det er uheldig fordi det kan være utfordrende å få i seg nok kalsium og jod hvis man ikke spiser melkeprodukter.

 

 

Alternativer til melk

Mange prøver alternativer til melk, gjerne som variasjon. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jodinntaket ditt hvis du velger alternativer til melk.

Hvilke TINE-produkter inneholder gluten?

Melk inneholder ikke gluten, og de aller fleste produktene fra TINE er glutenfrie og kan spises og drikkes av personer med cøliaki. Vi har imidlertid noen produkter som inneholder korn og gryn, og dermed inneholder gluten. Det gjelder noen YT-produkter, NÅ-produkter, rømmegrøt, Ryfylkegomme, Mølsgomme, og noen yoghurtvarianter med topping og tilbehør.

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier; medfødt laktoseintoleranse skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse skyldes at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter ammeperioden, Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av sykdom, vanligvis tynntarmsskade for eksempel grunnet cøliaki.