Familiefrokost

Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Hvis du reagerer på melk, er det svært viktig å finne ut om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det betyr nemlig at du får helt forskjellige kostråd.

Melk og meieriprodukter er en god kilde til en rekke næringsstoffer, så det er viktig å vite om du er allergisk eller om du har laktoseintoleranse hvis du reagerer på melk.

Hva er melkeallergi?

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melka.Heldigvis er dette langt mindre utbredt enn det mange tror. Det gjelder først og fremst barn under 3 år (3-5 %,) og de fleste vokser av seg melkeallergien før skolealder. Melkeallergi forekommer sjelden hos voksne (<0,5 %). Symptomene kommer vanligvis raskt, i form av diaré, oppkast, kolikk og hudplager. Personer med melkeallergi må kutte ut melk, melkeprodukter og produkter som inneholder melk/melkeprotein fra kostholdet så lenge de er allergiske. Mer informasjon om melkeallergi finner du på Astma- og allergiforbundets sider. Mange setter barna på en streng diett uten grunn, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi til klikk.no og understreker hvor viktig det er med kostforsøk under trygge forhold.

Hva er laktoseintoleranse?

Melk inneholder laktose, eller melkesukker som det også heter. Dette er et karbohydrat som består av to sukkerenheter. For at sukkeret skal tas opp i kroppen vår må det først spaltes opp i de to sukkerenhetene. Dette gjøres ved hjelp av et enzym som heter laktase, og som finnes i tarmen vår. Noen mennesker har lite eller ikke noe av dette enzymet, klarer derfor ikke å fordøye melkesukkeret. I stedet for å bli tatt opp i tynntarmen, går melkesukkeret videre til tykktarmen. Det kan gi oppblåsthet, smerter og diaré, som er symptomer på laktoseintoleranse. Ca 2-5 % av etniske nordmenn har laktoseintoleranse, og det er mer vanlig blant minoriteter fra andre verdensdeler. Personer med laktoseintoleranse tåler noe melk, men bør ikke spise brunost og prim. I motsetning til melkeallergi, er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg melkeprodukter.

Den største forskjellen

Den største forskjellen mellom melkeallergi og laktoseintoleranse er at den som har allergi må holde seg helt borte fra melk og melkeprodukter, mens laktoseintolerante ofte tåler litt melk. Det finnes en rekke laktosereduserte og laktosefrie produkter på markedet. Dessuten er faste hvite oster naturlig laktosefrie. Dette er ikke alle klar over, og mange som har laktoseintoleranse kutter derfor ut alt av melkeprodukter. Det er både unødvendig og uheldig ettersom melkeprodukter er en god kilde til en rekke næringsstoffer.

Les mer om allergi og intoleranse og se hvilke laktosereduserte og laktosefrie produkter   TINE har i sortimentet. Sjekk innholdet av laktose i et utvalg av TINEs produkter. (pdf)

Alternativer til melk

Mange søker etter alternativer til melk, gjerne fordi de føler at de tåler det bedre. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jod hvis du velger alternativer til melk.

Nå merkes laktosefrie oster

Mange oster har alltid vært naturlig laktosefrie, men nylig begynte vi å merke dem. Ost kan være en viktig kilde til kalsium og jod for den som har laktoseintoleranse.

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier. Det finnes én form som kalles medfødt laktoseintoleranse. Den formen skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse betyr at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter de første leveårene. Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av andre sykdommer eller inngrep.