Strå av hvete

Hvilke TINE-produkter inneholder gluten?

De aller fleste produktene fra TINE er glutenfrie og kan spises og drikkes av personer med cøliaki. Men det finnes noen unntak. Det gjelder noen YT-produkter, NÅ-produkter, rømmegrøt, gomme, samt noen yoghurtvarianter med topping og tilbehør.

Mange av Nå produktene inneholder gluten og egner seg ikke for personer med cøliaki.
Mange av Nå produktene inneholder gluten og egner seg ikke for personer med cøliaki.

Gluten er et protein i korn og melvarer basert på hvete, bygg, rug eller vanlig havre. Gluten tåles ikke av personer med cøliaki (glutenintoleranse). Det finnes ikke gluten i melk. Nå-produktene (Pizzabunn, Paibunn), rømmegrøt, gomme (bortsett fra Namdalsgomme), YT Mellommåltidsdrikker, YT kesam med korn og YT barer er noen av TINEs melkeprodukter hvor det er gluten i selve produktet. Les alltid ingredienslisten hvis du ikke tåler gluten. Alle produktene skal være godt merket.

Noen produkter med tilbehør inneholder gluten

Go’morgen Yoghurt og 14 gresk yoghurt har to kammer, ett med yoghurt og ett med müsli. Selve yoghurten er glutenfri, men alle müslivariantene inneholder gluten. Go'morgen yoghurt med nøtter og 14 Cottage cheese kan inneholde spor av gluten. Sukkerposen til TINE Crème Brûlée kan også inneholde spor av gluten. 14 Havregrøt er ikke laget på glutenfri havre, og en av toppingene inneholder gluten.

Det kan finnes gluten i andre eller tilsvarende melkebaserte produkter, også fra andre produsenter. Er du i tvil, sjekk derfor med den enkelte produsent.

Begreper som skaper usikkerhet

På varedeklarasjonen til enkelte meieriprodukter kan man lese at de er tilsatt Johannesbrødkjernemel eller Guarkjernemel. Dette er pulver fra plantestoffer som ikke har noe med mel fra korn å gjøre. De inneholder ikke gluten.

TINE bruker ikke hvetestivelse

I noen melkeprodukter benyttes stivelse for å gi produktet en god konsistens. På varedeklarasjonen står det modifisert stivelse. Det er en stivelse som er behandlet slik at den egner seg spesielt godt til formålet. TINE benytter i dag stivelse fra potet, mais eller tapioka (en stivelsesrik rot som det spises mye av i tropiske deler av verden) i sine produkter - ikke fra hvete eller andre kornsorter.
 

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen der tarmtottene blir ødelagt hvis man spiser gluten. Når tarmtottene er ødelagt, hindrer det også opptaket av næringsstoffene i maten. Å leve på et glutenfritt kosthold er viktig resten av livet.