Barn som lager taco

Hva er melkeallergi?

Melkeallergi er en allergisk reaksjon mot ett eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Immunforsvaret oppfatter proteinene som fremmede, og setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen. Er du allergisk mot melkeprotein, skal du holde deg helt unna meieriprodukter.

Melkeallergi handler om at immunsystemet reagerer på melkeproteinet og oppfatter dette som fremmed. Melkeproteinallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse som betyr at evnen til å bryte ned laktose (melkesukker) er redusert.

Allergisk mot melkeprotein

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteinene i melka. Heldigvis er dette langt mindre utbredt enn det mange tror. Det gjelder i hovedsak for barn under 3 år (3-5 %) og de fleste vokser av seg melkeallergien før skolealder. Symptomene kommer vanligvis raskt, i form av diaré, oppkast, kolikk og hudplager. Melkeallergi forekommer sjelden hos voksne (<0,5 %). Personer med melkeallergi må ikke drikke melk, spise melkeprodukter og produkter som inneholder melk/melkeprotein så lenge de er allergiske. Mer informasjon om melkeallergi finner du på Astma- og allergiforbundets sider.

Ulike melkeproteiner

I melk og meieriprodukter er det to hovedtyper av proteiner, myseprotein og kasein. Kasein kalles ostestoff og mysen er den delen som blir igjen etter at kaseinet er felt ut under osteproduksjonen. Både myse og kasein inneholder flere undergrupper av proteiner. I tillegg finner man også andre proteintyper som er bundet til myse- og kaseinfraksjonene. I myse finner man for eksempel også disse proteinene: bovint serum albumin, immunoglobuliner, alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin og laktoferrin.

Hva er symptomene på melkeallergi?

Det er vanlig med reaksjoner som kløe, rødhet, utslett, eksem og elveblest. Mange får magesmerter, diaré og oppkast. Kløe i munnhulen er også vanlig. Ved alvorlig allergi blir man tett og får pusteproblemer. I de alvorligste tilfellene vil man få blodtrykksfall og anafylaktisk sjokk, men det er heldigvis sjelden når det gjelder melkeallergi. Les mer om melkeallergi på melk.no sine nettsider.

Geit er ikke et alternativ

Det hevdes at proteinene i geitmelk er lettere fordøyelig enn kumelksprotein. Dette kan teoretisk stemme med at geitmelk ofte inneholder mindre av et bestemt protein, såkalt alfa s1-kasein. Både geitmelk og kumelk inneholder et tyvetalls ulike proteiner. Ettersom både type og mengde kan variere, vil man kunne reagere allergisk på protein som finnes i kumelk, men ikke i melk fra geit, eller omvendt! Det forvirrende er at proteintypene også kan variere mellom ulike raser. Stor likhet mellom de ulike proteinene i ku og geitmelk gjør også at det kan forekomme kryssreaksjoner. Melk fra geit eller andre raser anbefales derfor ikke som et alternativ for dem som er allergisk mot ett eller flere av proteinene i kumelk.

Dette bidrar 2 dl drikk med av næringstoffer og vitaminer i prosent i forhold til anbefalingene *

Nærings-
stoff

Laktose-
fri Ekstra
Lettmelk

Ekstra
lettmelk

Soya-
drikk
med
kalsium

Alpro
Mandel-
drikk

Alpro
Ris-
drikk

Havre-
drikk
med
kalsium
og vit.

Selen 6% 4% 16% 4% 15% 4%
Vit D 8% 8% 0 0 0 10%
B2 9% 23% 22% 32% 0 20%
Jod 25% 25% 1% 0 0 0
Kalsium 33% 33% 30% 30% 30% 30%
Fosfor 30% 30% 30% 0 0 10%
B12 50% 50% 0 38% 38% 20%
Salt 3% 3% 0 5% 3% 3%

Tilsatt
sukker

0 0 12% 12% 0 0
Mettet
fett
4% 3% 4% 1% 1% 2%
Fett 2% 2% 6% 3% 3% 5%
Protein 14% 14% 13% 2% 1% 4%
Energi 3% 4% 6% 2% 5% 5%

* Fra NNR. For energigivende næringsstoffer og salt er det brukt referanseverdier for voksne, jmf Matinformasjonsforordningen.

Kilde: Matvaretabellen 2014
Opplysninger om Alpro Mandeldrikk og Alpro Risdrikk er hentet fra produsentens hjemmesider