Jente som drikker melk

Kostråd ved laktoseintoleranse

Det er stor forskjell på innholdet av melkesukker (laktose) i ulike meieriprodukter. Det er også forskjell på hvor mye melkesukker personer med laktoseintoleranse tåler.

TINE har en rekke laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter hvor melkesukkeret er spaltet. Disse produktene vil de aller fleste med laktoseintoleranse tåle fint. I tillegg finnes det mange oster som er naturlig laktosefrie. Sjekk innholdet av laktose i et utvalg av meieriprodukter. Det er viktig å finne ut om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse.

To barn som drikker juice i naturen

Finn din grense for toleranse av laktose

Får du beskjed om at du har laktoseintoleranse, test gjerne ut følgende råd:

  • Prøv med små mengder melk til måltider. Det er helt ufarlig
  • De fleste tåler 5 gram laktose (melkesukker) per måltid. Det tilsvarer ca 1 dl melk
  • Spre inntaket av melk utover dagen og øk det gradvis. Da venner tarmfloraen seg til laktosen og det dannes mindre gass
  • Syrnet melk og yoghurt tåles ofte i litt større mengder enn vanlig melk, for melkesyrebakteriene hjelper til å bryte ned laktosen
  • Fast hvitost (Norvegia®, Jarlsberg®) kan brukes fritt, siden de er naturlig laktosefri
  • Velg gjerne laktosefrie eller laktosereduserte produkter hvis du vil ha større mengder melkeprodukter
  • Vær oppmerksom på at det kan være andre matvarer som gir gassdannelse, som f.eks. belgfrukter, noen grønnsaker og fiberrike matvarer
  • Les mer om laktoseintoleranse i heftet "Alt om laktose"
Norvegia® Ekstra Vellagret med nøtter, knekkebrød, løk og syltetøy

Naturlig laktosefrie oster

Laktose er navnet på melkesukkeret som finnes i melk. De fleste hvite oster fra TINE er naturlig laktosefrie og kan fint spises av personer med laktoseintoleranse. Ostene blir på baksiden merket med "Naturlig laktosefri (<0,01 g laktose per 100g) i tilknytning til næringsdeklarasjonen. Det betyr at det er mindre enn 0,01 gram laktose per 100 gram, som er grensen for alle produkter som kan merkes som laktosefrie.

Alternativer til melk

Mange søker etter alternativer til melk, gjerne fordi de føler at de tåler det bedre. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jod hvis du velger alternativer til melk.

Nå merkes laktosefrie oster

Mange oster har alltid vært naturlig laktosefrie, men nylig begynte vi å merke dem. Ost kan være en viktig kilde til kalsium og jod for den som har laktoseintoleranse.

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier. Det finnes én form som kalles medfødt laktoseintoleranse. Den formen skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse betyr at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter de første leveårene. Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av andre sykdommer eller inngrep.