Familie som spiser frokost

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier; medfødt laktoseintoleranse skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse skyldes at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter ammeperioden, Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av sykdom, vanligvis tynntarmsskade for eksempel grunnet cøliaki.

Diagnosen kan stilles ved at man gjør en såkalt laktosebelastningstest der man undersøker hvor mye laktose det er i avføringen. Det mest vanlige er å fjerne produkter som inneholder mye laktose fra kostholdet og se om symptomene forsvinner. Deretter begynner man igjen å spise laktoseholdige produkter og ser om symptomene kommer tilbake. Dette bør gjøre i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog.

Cøliaki og laktoseintoleranse

Sekundær laktoseintoleranse kan forekomme ved cøliaki, alvorlige tarminfeksjoner eller i forbindelse med strålebehandling i mageregionen. Ved slike tilstander vil som oftest laktoseintoleransen gå over når man har gjort noe med den primære lidelsen. Personer som får cøliaki og går på glutenfri kost tåler derfor laktose etter en periode, mens personer med ubehandlet cøliaki vil tåle laktose dårlig.

Ikke utelat alt av melkeprodukter uten diagnose

Det er uheldig å utelate all melk og melkeprodukter fra kostholdet uten å være sikker på at det er nødvendig. Da fjerner man samtidig en viktig kilde til næringsstoffene, kalsium og jod, noe som kan være uheldig, spesielt for barn og unge i vekst*.

 

*Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil er kalsium nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt. Jod bidrar til barns normale vekst.

 

Les om forskjellen på laktosefri og laktoseredusert.

 

Alternativer til melk

Mange prøver alternativer til melk, gjerne som variasjon. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jodinntaket ditt hvis du velger alternativer til melk.

Hvilke TINE-produkter inneholder gluten?

Melk inneholder ikke gluten, og de aller fleste produktene fra TINE er glutenfrie og kan spises og drikkes av personer med cøliaki. Vi har imidlertid noen produkter som inneholder korn og gryn, og dermed inneholder gluten. Det gjelder noen YT-produkter, NÅ-produkter, rømmegrøt, Ryfylkegomme, Mølsgomme, og noen yoghurtvarianter med topping og tilbehør.

Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Hvis du reagerer på melk, bør du undersøke om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Har du melkeallergi vil du nemlig få helt forskjellige kostråd enn om du har laktoseintoleranse.