Frokostblanding og melk på bord

Alternativer til melk

Mange søker etter alternativer til melk, gjerne fordi de føler at de tåler det bedre. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jod hvis du velger alternativer til melk.

Ett glass (2 dl) lettmelk gir nesten 30 % av anbefalt daglig inntak av kalsium og en fjerdedel av jodinntaket. Melken gir også et viktig bidrag av vitamin B12, riboflavin, kalium, fosfor og magnesium. Alt dette finnes naturlig i melk.

Kaller du det soyamelk eller soyadrikk?

På kartongen står det soyadrikk og mandeldrikk, og det er fordi det ikke er lov å kalle det for melk.  For å kunne kalle noe for melk er det krav til råvare, ferdigprodukt og fremstillingsmetode. Derfor kaller vi alternativene til melk for drikk.

Næringsinnholdet gjenspeiler råvarene

De alternative drikkene bidrar naturlig med det som råvaren de er basert på inneholder. For eksempel inneholder mandler proteiner, gunstige fettsyrer, kalsium og andre viktige næringsstoffer. Men fordi det kun er 2 % mandler i drikken, er bidraget av næringsstoffer i et glass av drikken ganske lavt.

Se opp for jod

Melk og meieriprodukter står for om lag 60 % av jodinntaket i norsk kosthold, og enda mer hos barn. Derfor er melk den største kilden til jod i Norge. Saltvannsfisk og egg bidrar også, mens jodberiket salt bidrar med lite. Innholdet av jod i plantebasert mat varierer med jordsmonnet, men totalt sett inneholder vegetabilske matvarer lite jod. Får du i deg lite melkeprodukter og saltvannsfisk kan du stå i fare for å utvikle mangel på jod. Da bør du ta tilskudd. Se tabellen nedenfor for innholdet av blant annet jod i de ulike drikkene.

Protein og energi

Kalorimessig kan de alternative drikkene sammenlignes med ekstra lett melk, mens for innholdet av protein er variasjonen større. Proteininnholdet i drikk fra soya er på nivå med melk, mens det i havre-, ris-, og mandeldrikk ligger på ca en tredel.

Velg de med tilsatt kalsium

Det er vanlig å tilsette kalsium, vitamin D, riboflavin og vitamin B12, noe som gjør de vegetabilske drikkene mer fullverdige. De fleste er beriket med omtrent lik mengde kalsium som i melk.

Det totale kostholdet er viktig

Hvis melk ikke er en del av kostholdet bør du være ekstra oppmerksom på inntaket av jod og kalsium. Veganere som ikke spiser noe animalsk mat, bør også sørge for nok vitamin B12 . Til barn er det viktig å passe på at de da får i seg andre matvarer med protein, ettersom melk er en viktig kilde i kostholdet. Vegetabilske drikker av soya, havre, ris og mandel inneholder fra naturens side færre og til dels andre næringsstoffer enn de melka gir. Det er fullt mulig å sette sammen et fullverdig kosthold uten å drikke melk, men du må være oppmerksom på hva du går glipp av. For barn under 6 år har myndighetene kommet med en advarsel mot risdrikk grunnet høyt innhold av arsen. Mer informasjon om alternativer til melk finner du på myndighetenes side helsenorge.no.

Allergi eller intoleranse?

Det er viktig å skille mellom allergi mot melk og laktoseintoleranse. Personer med laktoseintoleranse kan fint bruke mange ulike meieriprodukter.

Dette bidrar 2 dl drikk med av næringstoffer og vitaminer i prosent i forhold til anbefalingene *

Bruk tabellen kun som en veiledning. I det siste har flere produkter blitt tilsatt flere vitaminer og mineraler.
Sjekk alltid emballasjen når du velger produkt! De økologiske variantene er ikke beriket.

Nærings-
stoff

Laktose-
fri
Lettmelk


Lettmelk

0,7%

Soya-
drikk
med
kalsium


Mandel-
drikk


Ris-
drikk

Havre-
drikk
med
kalsium
og vit.

Selen 6% 4% 16% 4% 15% 4%
Vit D 8% 8% 0 0 0 10%
B2 9% 23% 22% 32% 0 20%
Jod 25% 25% 1% 0 0 0
Kalsium 33% 33% 30% 30% 30% 30%
Fosfor 30% 30% 30% 0 0 10%
B12 50% 50% 0 38% 38% 20%
Salt 3% 3% 0 5% 3% 3%

Tilsatt
sukker

0 0 12% 12% 0 0
Mettet
fett
4% 3% 4% 1% 1% 2%
Fett 2% 2% 6% 3% 3% 5%
Protein 14% 14% 13% 2% 1% 4%
Energi 3% 4% 6% 2% 5% 5%

 * Fra NNR. For energigivende næringsstoffer og salt er det brukt referanseverdier for voksne, jmf Matinformasjonsforordningen.     

Kilde: Matvaretabellen 2014 
   

Nå merkes laktosefrie oster

Mange oster har alltid vært naturlig laktosefrie, men nylig begynte vi å merke dem. Ost kan være en viktig kilde til kalsium og jod for den som har laktoseintoleranse.

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier. Det finnes én form som kalles medfødt laktoseintoleranse. Den formen skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse betyr at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter de første leveårene. Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av andre sykdommer eller inngrep.

Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Hvis du reagerer på melk, er det svært viktig å finne ut om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det betyr nemlig at du får helt forskjellige kostråd.