Ostefat

Laktoseinnhold i ost

Ost kan være et godt valg for personer med laktoseintoleranse. Dette skyldes at alle faste, modne oster er naturlig fri for laktose. Ost er kilde til jod, kalsium og vitamin B12.

Naturlig laktosefrie oster

Melkesukker (laktose) brytes naturlig ned når man lager ost. Ved osteproduksjon skilles mysen fra melka og man sitter igjen med ostemassen. Laktosen følger mysen og det er derfor lite igjen i osteproduksjonen. Under modningsprosessen blir det lille som er igjen av laktose spist av melkesyrebakterier. Jo lengre ostene modnes, jo mindre laktose inneholder den.

 

Norvegia® Ekstra Vellagret med nøtter, knekkebrød, løk og syltetøy

Naturlig laktosefrie oster

Laktose er navnet på melkesukkeret som finnes i melk. De fleste hvite oster fra TINE er naturlig laktosefrie og kan fint spises av personer med laktoseintoleranse. Ostene blir på baksiden merket med "Naturlig laktosefri (<0,01 g laktose per 100g) i tilknytning til næringsdeklarasjonen. Det betyr at det er mindre enn 0,01 gram laktose per 100 gram, som er grensen for alle produkter som kan merkes som laktosefrie.

Blåmmuggost på fat med brød, frukt og nøtter

Oster med naturlig lavt laktoseinnhold

Matvarer som inneholder mindre enn ett gram laktose per 100 gram regnes som laktosefattige. Disse ostene kan fint inngå i kostholdet til personer med nedsatt evne til å fordøye laktose.
Ost på en brødskive gir omtrent samme mengde laktose som ett glass laktoseredusert melk eller en laktoseredusert yoghurt. Eksempler på slike oster er Taffelost og Creme Cherie.

Brunost med ostehøvel

Oster med høyt laktoseinnhold

Brunoster og prim inneholder mye laktose. En skive med brunost gir opp mot 10 gram laktose, en mengde som tilsvarer et stort glass melk.

Brunoster og prim inneholder mye laktose.

Vil du vite laktoseinnholdet i en del andre meieriprodukter, se laktoseinnholdet i meieriprodukter. Opplysningskontoret for meieriprodukter har også utviklet en laktosekalkulator hvor du kan finne ut hvor mye laktose måltidene dine inneholder. Les også brosjyren Alt om laktose.

Alternativer til melk

Mange prøver alternativer til melk, gjerne som variasjon. De fleste kaller det soyamelk, havremelk, rismelk eller mandelmelk, men på kartongen heter det "drikk". Vær spesielt oppmerksom på jodinntaket ditt hvis du velger alternativer til melk.

Hvilke TINE-produkter inneholder gluten?

Melk inneholder ikke gluten, og de aller fleste produktene fra TINE er glutenfrie og kan spises og drikkes av personer med cøliaki. Vi har imidlertid noen produkter som inneholder korn og gryn, og dermed inneholder gluten. Det gjelder noen YT-produkter, NÅ-produkter, rømmegrøt, Ryfylkegomme, Mølsgomme, og noen yoghurtvarianter med topping og tilbehør.

Flere typer laktoseintoleranse

Man kan dele inn laktoseintoleranse i tre kategorier; medfødt laktoseintoleranse skyldes en genetisk feil og er sjelden. Primær laktoseintoleranse skyldes at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter ammeperioden, Sekundær laktoseintoleranse skyldes skader i tarmen som følge av sykdom, vanligvis tynntarmsskade for eksempel grunnet cøliaki.