tine.no
Mann ser på pulsklokken under trening i skogen

Faktaark om idrettsernæring

Lurer du på hva du skal drikke før, under og etter trening eller hvordan du kan få i deg nok proteiner? I samarbeid med TINE har ernæringsavdelingen på Toppidrettssenteret utviklet faktaark som gir svar på det mange lurer på når det gjelder kosthold i forhold til idrett og prestasjon.

Faktaarkene gir anbefalinger og praktiske råd på det mange lurer på innen idrettsernæring. Når du er bevisst dine matvaner og spiser riktig i forhold til treninger og konkurranser, kan du i stor grad påvirke din prestasjonsevne. Dette gjelder alle idrettsutøvere, uansett nivå.

Kostrådene for idrettsutøvere gjelder ikke kun for konkurransedagene. Uansett om du driver konkurranseidrett på høyt nivå eller ikke, tilbringer du mange flere timer med trening enn du gjør på selve konkurransearenaen. Det gjelder derfor å spise riktig hver dag.

Mange faktaark

Det er utviklet faktaark som omhandler ulike aspekter ved idrettsernæring. Faktaarkene er basert på anbefalinger fra faglitteratur i idrettsmedisin og idrettsernæring, samt erfaringer med kostveiledning av idrettsutøvere. De gir generelle anbefalinger og praktiske råd om idrettsernæring og kan gi svar på det mange lurer på når det gjelder kosthold i forhold til idrett og prestasjon.

Hvordan få tak i faktaarkene

Faktaarkene kan lastes ned fra Olympiatoppens nettside helt gratis. De kan fritt brukes av alle.

Mer informasjon om treningsernæring finner du på nettsiden til YT. Det finnes også en god bok om idrettsernæring på norsk, som er skrevet av Christine Helle og Ina Garthe. Du kan lese mer om boken og bestille den på olympiatoppens nettsider.

Relatert

Usikker på forskjellen mellom laktosefri og laktoseredusert?

Mange opplever ubehag etter å ha drukket melk eller spist meieriprodukter fordi de ikke tåler laktose. Laktoseintoleranse betyr at kroppen har en nedsatt evne til å bryte ned laktose, melkesukkeret, noe som kan skape ubehag i form av oppblåsthet, diaré og mageknip. Et alternativ er da å bruke laktosereduserte produkter, som tåles godt av de aller fleste.

Mat og drikke til Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet tråkkes snart i gang. Dagene i forkant kan få stor betydning for dine resultater. Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke de siste dagene, rittdagen og underveis i løypa.

Hvorfor er frokost viktig?

Frokosten er et viktig måltid for å skape gode måltidsrutiner for resten av dagen. Slurves det med frokost, er det lettere at resten av dagen også får en ujevn måltidsrytme.