tine.no
Mann ser på ingrediensliste på TINE produkter

Usikker på forskjellen mellom laktosefri og laktoseredusert?

Mange opplever ubehag etter å ha drukket melk eller spist meieriprodukter fordi de ikke tåler laktose. Laktoseintoleranse betyr at kroppen har en nedsatt evne til å bryte ned laktose, melkesukkeret, noe som kan skape ubehag i form av oppblåsthet, diaré og mageknip. Et alternativ er da å bruke laktosereduserte produkter, som tåles godt av de aller fleste.

Liten forskjell mellom laktosereduserte og laktosefrie produkter

Forskjellen på laktosefrie og laktosereduserte produkter er egentlig ikke så stor. Begge inneholder så lite laktose at de tåles av de fleste som har nedsatt evne til å fordøye det. Grensen for å kalle et produkt laktoseredusert, er at det inneholder under ett gram laktose. For laktosefritt er grensen <0,01 g. Det er ikke farlig å få i seg laktose selv om du har laktoseintoleranse, men det kan være ubehagelig med for mye. Når laktose vandrer ufordøyd ned i tykktarmen, får laktoseintolerante luftsmerter og mageknip. Faktisk virker laktosen litt på samme måte som fiber gjør i tykktarmen. Fiber «produserer» også litt luft.

De fleste laktoseintolerante kan for eksempel fint spise litt yoghurt og bruke matlagingsprodukter i vanlige mengder. Dette fordi melkesyrebakteriene i de syrnede produktene bidrar i fordøyelsen av laktosen. Det forskes stadig på hvilke effekter laktose kan ha i kroppen. Laktose kan blant annet hjelpe på opptaket av enkelte mineraler.

Laktosefri melk inneholder fortsatt «sukkerarter»

Selv om produktet er laktosefritt og inneholder <0,01 gram laktose, er det fortsatt noe sukkerarter igjen i produktet. Når det gjelder laktosefri melk, så går melken først gjennom en patentert prosess hvor en del av laktosen fjernes. Deretter tilsettes enzymet laktase, som spalter resten av laktosen. De sukkerartene som er igjen i produktet er altså omdannet fra laktose til glukose og galaktose.

Ingen ekstra fordel å kutte laktose

Det kan se ut til at mange tror det er lurt å unngå laktose, selv om de ikke har noen plager av det. Det er ingen holdepunkter for at det ernæringsmessig er lurt å unngå laktose med mindre du opplever ubehag. Det er heller ikke slik at «jo mindre laktose du får i deg, jo bedre» slik tilfellet er med allergi. Personer med laktoseintoleranse har for lite av enzymet laktase som hjelper til å spalte laktosen. Med normal mengde laktase i kroppen, kan alle fordøye laktose.

Her kan du lese mer om hva slags meieriprodukter som er laktosefrie eller laktoseredusert. 

Relatert

Faktaark om idrettsernæring

Lurer du på hva du skal drikke før, under og etter trening eller hvordan du kan få i deg nok proteiner? I samarbeid med TINE har ernæringsavdelingen på Toppidrettssenteret utviklet faktaark som gir svar på det mange lurer på når det gjelder kosthold i forhold til idrett og prestasjon.

Mat og drikke til Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet tråkkes snart i gang. Dagene i forkant kan få stor betydning for dine resultater. Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke de siste dagene, rittdagen og underveis i løypa.

Hvorfor er frokost viktig?

Frokosten er et viktig måltid for å skape gode måltidsrutiner for resten av dagen. Slurves det med frokost, er det lettere at resten av dagen også får en ujevn måltidsrytme.