Mat og drikke til Birkebeinerrittet
Birkebeinerrittet tråkkes snart i gang. Dagene i forkant kan få stor betydning for dine resultater. Her får du gode tips til hva du bør spise og drikke de siste dagene, rittdagen og underveis i løypa.
Både dagene før og selve konkurransedagen er ofte hektiske. Treningsgrunnlaget bør være lagt, teknikk, taktikk og dekkvalg bør være klappet og klar. For at du ikke skal glemme en av de viktigste forberedelsene, nemlig å spise nok, er det viktig å planlegge måltidene som skal spises på fredag, til frokost lørdag, i tillegg til hva du må ta med underveis og hva du bør ha etter at du er kommet i mål. Vi vet at det er en avgjørende sammenheng mellom kosthold og prestasjon, og her er det mange som har mye å hente.
Hva bør jeg spise før rittet starter?
Samtidig som at kroppen får hvile dagen før du skal ut å sykle bør du også sørge for å spise nok mat, og fylle glykogenlagrene. Dette er musklenes energilager, og glykogen vil si karbohydrater. Sørg derfor at du får i deg flere karbohydratrike måltider og drikk rikelig med væske. Flere brødmåltider i løpet av dagen og en pastarett til middag eller kvelds kan være eksempler på hvordan du får dette til.
På konkurransedagen bør du ta sikte på to måltider før start hvis det er tid. Frokost kan være brødskiver med proteinrikt pålegg, kornblanding med melk eller havregrøt laget på melk, med banan, rosiner eller bær til. Spis en rikelig porsjon så du får et godt påfyll.
Før startskuddet går bør du få i deg litt ekstra påfyll av både mat og drikke. Dette bør gjøres cirka ½ til 1 ½ time før start. Dette kan være en drikkeyoghurt, smoothie, sportsbar, en brødskive, banan eller noe annet som er lett fordøyelig og enkelt å få i seg. Velg noe du vet at kroppen tåler godt. Det er viktig at du ikke eksperimenterer med noe nytt denne dagen, spis mat du er vant med, og som du vet hvordan kroppen ikke reagerer på.