tine.no
Mann ser på pulsklokken

En raskere vei til bedre kondis

Har du ikke tid til lange treningsøkter? Da har vi en gladnyhet til deg: Øker du intensiviteten på treningen er det nok med et par, korte intervalløkter i uken for å få bedre kondisjon. Faktisk kommer du langt med 10 minutter om dagen. Det har du vel tid til?

Intensiv intervalltrening

Med kort tid til rådighet, er det viktig å skru opp intensiteten for en mest mulig effektiv treningsøkt. Da anbefaler vi intervalltrening hvor du veksler mellom høy og lav intensivitet.

Med høy intensitet, mener vi at du bør ligge på 85 prosent av din makspuls. Det betyr at er tydelig andpusten, svetter, og har problemer med å prate sammenhengende mens du løper. Får du derimot blodsmak i munnen er intensiviteten for høy, og du bør roe ned. Intensiteten skal ikke økes mye før det gir merkbare resultater på kondisjon.

Og husk, ikke glem å tøye ut!

Hvor mye tid har du?

10 MINUTTERS KONDISJONSPROGRAM

Har du kun 10 minutter til gode bør du kjøre på med høyhastighets intervalltrening, også kalt HIT. Du løper eller sykler så hardt du klarer i ett minutt, før du så hviler i ett minutt. Gjenta.

20 MINUTTERS KONDISJONSPROGRAM

20 minutter kan gi deg en fullgod treningsøkt. Varm opp i 5 minutter og la intensiteten stige jevnt. I de neste ti minuttene bytter du på å spurte i 10 sekunder etterfulgt av 50 sekunder med rolig jogging. Avslutt med 5 minutter lett jogging i rolig tempo.

30 MINUTTERS KONDISJONSPROGRAM

Med 30 minutter til rådighet får du virkelig kjørt opp pulsen. Du kan selv velge om du ønsker å løpe, sykle, svømme eller stå på ski. Du kjører på med høyhastighetstempo i tre minutter av gangen, etterfulgt av to minutter med svært rolig tempo, 6 serier totalt.

Relatert

Få bedre kondisjon og utholdenhet

Kondisjons- eller utholdenhetstrening er en viktig og vanlig form for trening.

6 ukers løpeprogram til halvmaraton

Har du et ønske om å løpe et halvmaraton men er litt usikker på hvordan du skal legge opp treningen frem mot løpet? Her gir personlig trener og løpecoach Margrethe deg et supert 6 ukers løpeprogram du kan følge.

De seks beste kondisjonsøvelsene

Intervaller er effektivt, gir veldig gode resultater og best av alt - det finnes uante muligheter for variasjon.