Hurra for verdens melkedag

Den 1. juni hvert år markeres verdens melkedag i store deler av verden. Den ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon i 2001 for å sette fokus på melka og alle dens egenskaper.

FN har definert en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Nummer tre på listen er å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. God ernæring er et viktig ledd i det arbeidet.

Hva er så spesielt med melk?

Melk inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag, som en del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil. Melk er en viktig kilde til jodkalsium og protein i det norske kostholdet. Den bidrar også med næringsstoffene vitamin B12riboflavinkalium og fosfor. Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter.

Melkens næringsstoffer 

Jod har flere funksjoner for kroppen. Jod bidrar til hjernens kognitive funksjon, men er også viktig for energiomsetningen og at nervesystemet skal fungere normalt. Jodmangel er spesielt alvorlig for gravide, men det lille sporstoffet er viktig å få i seg gjennom hele livet. I tillegg er jod viktig huden og stoffskiftet.

Kalsium, proteiner og fosfor bidrar til å styrke og vedlikeholde tenner, muskler og skjelett. Vitamin B2 og B12 bidrar til normal omsetning av energi, normal nervefunksjon og er av betydning for blodcellene våre.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter.