Derfor trenger du kalsium

Vi trenger kalsium for å bygge og vedlikeholde skjelettet og tennene våre*. Tre porsjoner melkeprodukter om dagen bidrar til at de fleste får i seg nok kalsium.

Kalsium har flere roller

Skjelettet vårt fornyes omtrent hvert syvende år. Kalsium, sammen med vitamin D og K, bidrar til å bygge og vedlikeholde skjelettet. I tillegg er kalsium viktig for tennene, for normal muskelfunksjon og nervesignaloverføringer*. Les mer om hvilke funksjoner kalsium har på melk.no.

Hvor mye kalsium trenger jeg?

Voksne trenger 800 mg kalsium hver dag, mens gravide og ungdom mellom 10-20 år trenger 900 mg hver dag (1). Melkeprodukter bidrar med ca. 70 % av kalsiuminntaket i nordmenns kosthold. 

Vi har omtrent en kilo kalsium i kroppen, hvor 99 prosent er lagret i tenner og skjelett. Hvis kroppen bruker mer kalsium enn den får gjennom maten, vil den bruke kalsium fra skjelettet. Det er derfor viktig å få i seg nok kalsium.

Kan jeg få i meg nok kalsium uten å drikke melk?

Det er mulig å dekke kalsiumbehovet uten å drikke melk. Grønne bladgrønnsaker, som brokkoli, sardiner med bein, og mandler er også kilder til kalsium, men det kan være utfordrende å få i seg nok. Hvis man ikke spiser eller drikker melkeprodukter får man i seg omtrent 200 mg kalsium hver dag, mot 800 mg som er anbefalt (2).

Får du i deg nok kalsium?

Tre porsjoner melkeprodukter om dagen bidrar til at vi får i oss nok kalsium, og kan for eksempel være:

  • et glass melk: 2 dl gir ca. 250 mg kalsium (32 %')
  • et beger yoghurt: 150 g gir ca. 200 mg kalsium (25 %')
  • to skiver med hvitost: 20 g gir ca. 165 g kalsium (21 %')

'av referanseverdien

 

Sjekk om du får i deg nok kalsium ved hjelp av kalsiumkalkulatoren.

 

*Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar kalsium, vitamin K og vitamin D til å opprettholde et normalt skjelett. Kalsium bidrar også til normal muskelfunksjon og til normale nervesignaloverføringer.

 

Kilder:

  1. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
  2. Norkost 3