Melk

Derfor trenger du kalsium

Kalsium er spesielt viktig for å bygge opp og vedlikeholde skjelettet. Helsedirektoratet anbefaler tre porsjoner meieriprodukter hver dag. Det er for å sikre inntaket av melkens viktige næringsstoffer, som blant annet kalsium.

Meieriprodukter bidrar med over 60 % av kalsiuminntaket i nordmenns kosthold. Det kan være utfordrende å dekke kalsiumbehovet hvis man utelater meieriprodukter i kostholdet.

Kalsium har flere roller

Skjelettet vårt bygges opp og brytes ned gjennom hele livet. Kalsium, sammen med vitamin D, er av de viktigste byggesteinene for å bygge opp og vedlikeholde skjelettet. Kalsium er ikke bare viktig for skjelettet, det er også viktig for tennene våre, for normal muskelfunksjon og nervesignaloverføringer. Kalsium bidrar også til at blodet koagulerer normalt. 

Vi trenger kalsium hver dag

Vi har omtrent 1 kilo kalsium i kroppen. Av dette er 99 prosent lagret i tenner og skjelett. Den siste prosenten er i blodbanen. Kroppen bruker kalsium til mange funksjoner, og hvis det ikke er tilstrekkelig med kalsium i blodbanen, stjeler kroppen kalsium fra skjelettet. For at vi skal vedlikeholde et sterkt skjelett er det derfor viktig å tilføre nok kalsium hver dag.

Meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium, men det er også mulig å dekke kalsiumbehovet på andre måter. Grønne bladgrønnsaker, som brokkoli, sardiner med bein og mandler er også kilder til kalsium, men det kan være utfordrende for mange å få i seg nok kalsium kun med disse matvarene. Voksne trenger 800 mg kalsium hver dag, mens gravide og ungdom mellom 10-20 år har et økt behov med 900 mg hver dag. Tre porsjoner meieriprodukter om dagen bidrar til å dekke kalsiumbehovet, og kan for eksempel være et glass melk, en liten yoghurt og to skiver med gulost. 

Får du i deg nok kalsium?

Sjekk om du får i deg nok kalsium ved hjelp av kalsiumkalkulatoren. Les mer om kalsium på melk.no, Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Sammen med et sunt og variert kosthold, og en aktiv livsstil bidrar kalsium til å vedlikeholde tenner og skjelett, til normal muskelfunksjon og nervesignaloverføringer, og normal blodlevring.

Hvorfor homogeniseres og pasteuriseres melken?

Prosessene er nødvendige for å gjøre produktene både trygge og mer «brukervennlig» for deg. Pasteurisering gjøres for å drepe skadelige bakterier mens homogenisering gjøres for å fordele fettet jevnt i melken.

10 grunner til å drikke melk

I en hektisk hverdag må vi foreta mange valg. Her er 10 gode grunner for å la melk være en del av det daglige kostholdet.

Melkens viktige næringsstoffer

Over halvparten av både kalsium- og jodinntaket i nordmenns kosthold kommer fra meieriprodukter. Les om hvorfor melk er viktig, og hva melk bidrar med i kostholdet vårt.